forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 15:52:50

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669764 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Waga gotowego dania
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Waga gotowego dania  (Przeczytany 14325 razy)
WojciechS
Go


Email
Odp: Waga gotowego dania
« Odpowiedz #20 : 2011-05-11, 07:24:38 »

Znaczy się przed jedzeniem?
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: Waga gotowego dania
« Odpowiedz #21 : 2011-05-11, 09:43:22 »

I może wpędzam się w całkowanie po talerzu ale chciałbym wyja¶nić sobie tę kwestię : liczymy przed czy po , oto jest pytanie ?
Wiesz, nigdy nie będziesz w stanie wyliczyć ile czego zjadasz z dokładnością do 1 miejsca po przecinku Wink wiec wszystkie produkty ważysz przed obróbka termiczną, całkować nie potrzeba wystarczy procentować Wink i jeżeli zjesz 60% potrawy to reszta już sama wychodzi przecież ! i jeżeli potrzebujesz dokładnych obliczeń to to w zasadzie wystarcza, ale jednak zawsze apetyt prawdę ci powie Wink więc ważysz przed gotowaniem, i wiesz ile czego jest !
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Waga gotowego dania
« Odpowiedz #22 : 2011-05-11, 12:51:11 »

A co ubywa podczas obróbki termiczenj?
A jeśli ubywa, to substraty się zagęszczają, czy rozrzedzają?
A jeśli się zagęszczają, to jak wyliczyć w gotowym daniu?
Dlaczego obróbka termiczna podnosi strawność?
Dlaczego podniesienie strawności zwiększa wartość biologiczną pokarmu?
Pytanie dodatkowe dla surojadków: dlaczego nie podaje się insuliny doustnie?
Skład BTW zmienia się jedynie, gdy warzy się nieumiejętnie, przeważnie w zbyt wysokiej temperaturze, szczególnie przy smażeniu...
Dlaczego warzyć się pisze przez "rz"?
Dlaczego...?
Ile to pytań człowiekowi chodzi po głowie, gdy nie wie...  Shocked
A zaczyna się od prostego pytanka typu: przed, w trakcie, czy po?  Wink Mr. Green
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: Waga gotowego dania
« Odpowiedz #23 : 2011-05-11, 20:06:37 »

Podczas obrobki termicznej ubywa woda.
Podczas obrobki termicznej przybywa woda.
Jesli przybywa to substraty(dziwne slowo, nie znam) sie zageszczaja.
Jesli sie zageszczaja to ilosc substraktow jest taka sama.
Te 4 zdania sa prawdziwe.
Jezeli chodzi o 2 przypadek, to w przypadku gotowania np ryzu lub makaronu, to  z 20g ryzu robi sie 40g ryzu(bierze wode). Ale  cala gotowana porcja ma taka sama ilosc BTW jak ilosc 20g suchego ryzu. Dlatego zjadajac cala porcje mozna liczyc 20g suchego, lub 40g ugotowanego, z tym, ze w 100g ugotowanego jest mniej W niz w 100g suchego.
Dlatego dla niektorych lepiej jesc potrawy zbilansowane i wtedy nie musza sie martwic o stosunek BTW. Obojetnie ile zje to posilek jest zbilansowany.
Potrawy niezbilansowane np.:
zeberka z grila - zeby zbilansowac, trzeba w przepisie zjesc np cos z W, czyli "do kazdego zeberka kapusta lub papryka!" lub grapefruit zalecany w ZO/DO
Teraz moda na kociolkowanie, wiec czesto robimy kociolek na ognisku. Najczesciej jest to gulasz. Kociolek ma 15 litrow. Trudno, zeby taki kociolek mial byc zbilansowana potrawa. Musialbym tam dodac (na 5kg miesa) 3 kg ziemniakow. Ale to juz nie bedzie gulasz. Woda odparowuje(z miesa, z bulionu), substrakty sie zageszczaja. Treba wtedy zwazyc ilosc wlozonych produktow, zwazyc kociolek po ugotowaniu i obliczyc ile B T i W ma porcja 300g.

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Waga gotowego dania
« Odpowiedz #24 : 2011-05-11, 22:10:25 »


W tym wątku było trochę wyliczanek:


http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4236.0
Zapisane

WojciechS
Go


Email
Odp: Waga gotowego dania
« Odpowiedz #25 : 2011-05-12, 08:12:40 »

lub grapefruit zalecany w ZO/DO

Stara szkoła Józka Turostowskiego?  Shocked
Józek niestety nie miał racji, bo grapefruit spożywany codziennie prowadzi do marskości wątroby...  Sad
Ale Józek ponoć "wiedział" lepiej niż sam Dr Kwaśniewski na czym polega Dieta Optymalna...  Shocked
Ilu to już "wiedziało" lepiej...  Confused
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Waga gotowego dania
« Odpowiedz #26 : 2011-05-12, 20:00:07 »

Trochę rachunków dla przykładu - http://www.stachurska.eu/?p=2318
Zapisane
Strony: 1 [2] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.035 sekund z 20 zapytaniami.