Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Taki tam watek o jajach, zielononozkach, zwierzetach (Przeczytany 21371 razy)
|
maf
Go
|
Pewnie popelnilem blad ortograficzny? W temacie Ale teraz bedzie o kurach. Zielononozkach kuropatwianych, ktorych nigdy bym nie mial gdyby nie DO/ZO. O zielononozkach jak pamietam to bylo tak w 2005 roku. Taki trend na jaja. Postanowilem i mam. 11 kur, jaja ekologiczne, smaczne. Kury maja male glowki, pewnie mozg tez maja maly. Ale nie mam pojecia skad wiedza, ze jak wychodze na ogrod to ide do nich? Zbiegaja sie i czekaja na mnie. Jak nie wychodze do nich to nie zbiegaja sie. Rozne dzialania innych hodowcow maja wplyw na moje zielononozki. Tydzien temu kolezanka mojej corki zmusila nas do przyjecia koguta(dziwny taki, bialy i z czubem na glowie). Kury zestresowane(byc moze zaciekawione nowym gosciem) przestaly sie niesc. Dzisiaj wpuscilem do bialasa wszystkie kury i moje dwa koguty. Bialas pobil moje koguty. Kogut alfa nawet sie polozyl na grzbiecie i chcial umierac,. I co? byl spokoj. Bialas naruszyl mir kurowy, a takze mir domowy. Bo Ola jest za bialasem a ja za zielononozkami. Bialasa uwiazalem na sznurku. I z tymi dylematami chcialem sie z Wami podzielic.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
.....Postanowilem i mam. 11 kur, jaja ekologiczne, smaczne. ....
Jeżeli masz jaja, to prawdopodobnie te 11 kur to nioski. Wiesz czym je karmić? Pytam, bo mój syn chyba też chce mieć jaja, a ja sądzę, że mogą być i ekologiczne.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Maf,
co u stada? Można pytać?
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
Kury karmie pszenica. Co jakis czas jade na wies i kupuje od gospodarza 100kg. Zjadaja tez wszystkie odpadki z kuchni, chwasty z ogrodu, trawe z koszenia trawnika(nie stosuje zadnych nawozow). Przepadaja za mleczem, wsiadam na rower jade w las. Torba nieskazonego mleczu z lesnych drozek to doslownie kilka minut pracy. W sprzedazy jest pasza dla kur niosek, ja nie kupuje poniewaz zawiera soje i jakies srodki dla zwiekszenia niesnosci. Bialego koguta juz oddalem, kury potrzebuja spokoju.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Żeby jajka były od bezstresowych kur...
|
|
|
|
|
|
|
jerzy555
Go
|
wszystko pięknie brzmi, ja też chcę mieć kury!!! no ale narazie nie ma warunków 11 kurek i 11 jajek dziennie....marzenie Maf, czy spodziewasz się potomstwa w postaci malutkich kurczaczków?
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Kury karmie pszenica. Co jakis czas jade na wies i kupuje od gospodarza 100kg. Zjadaja tez wszystkie odpadki z kuchni, chwasty z ogrodu, trawe z koszenia trawnika(nie stosuje zadnych nawozow). Przepadaja za mleczem, wsiadam na rower jade w las. Torba nieskazonego mleczu z lesnych drozek to doslownie kilka minut pracy. W sprzedazy jest pasza dla kur niosek, ja nie kupuje poniewaz zawiera soje i jakies srodki dla zwiekszenia niesnosci. Bialego koguta juz oddalem, kury potrzebuja spokoju.
W kilku zdaniach tyle cennych informacji, postaram się nadążyć. "Zbieracza mleczu" syn już ma. pospieszyłem się Niestety, syn to urodzony hodowca i troskliwe dziecko. On uważa, że wystarczy w nieśną pogodę wspomóc mlecze i pozbierawszy dmuchawce, wysiać je w lesie, ale trochę bliżej domu. Dalej będę mógł "bez sensu" i "z narażeniem zdrowia" ganiać po lesie.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
wszystko pięknie brzmi, ja też chcę mieć kury!!! no ale narazie nie ma warunków 11 kurek i 11 jajek dziennie....marzenie Maf, czy spodziewasz się potomstwa w postaci malutkich kurczaczków? Przecież napisał, że oddał koguta............ sam sobie nie poradzi.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Żeby jajka były od bezstresowych kur... Ekolodzy nie "mrugnęliby oczkiem"... aż grzebień się jeży na głowie. Bezstresowa kura- nioska to taka, która dochowa się potomstwa, a nie taka której wiąże się "męża" na sznurku.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
wszystko pięknie brzmi, ja też chcę mieć kury!!! no ale narazie nie ma warunków 11 kurek i 11 jajek dziennie....marzenie Maf, czy spodziewasz się potomstwa w postaci malutkich kurczaczków? Przecież napisał, że oddał koguta............ sam sobie nie poradzi. Choć istnieje prawdopodobieństwo, że "kogut alfa" ocalał z pogromu.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
W kilku zdaniach tyle cennych informacji, postaram się nadążyć. Na Konferencji byli hodowcy, którzy szczycili się wydajnością hodowanych przez nich niosek (nieudolnie zacytuję jednego z nich... "...to są moje złote kury, znoszące złote jaja z żółtymi żółtkami..."). Też chciałem zapytać o sposób żywienia niosek. Na pikniku "coś" mnie powstrzymało...
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Coś sknociłam. Powtórzę... Piękne te koguty są - takie ubarwione. Wcale się nie dziwie, że kurom nie podobał się ten biały...
|
|
|
|
|
|
|
jerzy555
Go
|
wszystko pięknie brzmi, ja też chcę mieć kury!!! no ale narazie nie ma warunków 11 kurek i 11 jajek dziennie....marzenie Maf, czy spodziewasz się potomstwa w postaci malutkich kurczaczków? Przecież napisał, że oddał koguta............ sam sobie nie poradzi. przeczytaj jeszcze raz co napisał Maf. On ma jeszcze swoje dwa koguty które zostały pobite przez białasa
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Alfa to ten drugi na trzeciej fotce?
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
... Kilka fotek: ...
Następne ważne informacje ... jeszcze nie wiem jak cenne, ale dowiem się. Dziękuję
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
Ale jaja ! 22-08-2011 Czy jakość handlowa jaj i ich wartość odżywcza zależą od systemu chowu kur? Światowe Stowarzyszenie Wiedzy Drobiarskiej (WPSA) rozwiewa mity o lepszych i zdrowszych jajach od „szczęśliwych kur” na wolnych wybiegach. -http://www.poultryscience.org/pr081511.asp?autotry=true&ULnotkn=true Robocze tłumaczenie artykułu opublikowanego w dniu 15 sierpnia 2011 r. na stronie World`s Poultry Science Association pod tytułem: „Według nowych badań, nie ma różnicy w wartości odżywczej pomiędzy jajami od kur z chowu na wolnym wybiegu a jajami od kur z chowu klatkowego” http://www.kipdip.org.pl/
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|