Nazwę tę wymyśliłam z tego względu taką, iż potrawa ta bardzo przypomina "dorsza po grecku" - ale smakowo z pewnoscią nie. Przypuszczam, że w Grecji nie słyszeli o dorszu po grecku, a tym bardziej o mielonych po grecku...
Składniki:
Mięso mielone 1 kg
Jaja 3 całe + 3 żółtka
Bułka tarta 50g
Cebula 150g
Mrożona "Włoszczyzna krojona w paski" 450g (mogą być warzywa świeże, pokrojone w paski lub starte na tarce na grubych oczkach)
1 puszka pomidorów 400g
Smalec 170g (100g do smażenia kotletów 70g do włoszczyzny)
Bułkę tartą i jaja dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy pieprz, sól, vegetę lub inne przyprawy wg uznania
Po wymieszaniu mięsa z przyprawami formujemy nieduże kotleciki i smażymy je obustronnie na smalcu (bez obtaczania w bułce tartej).
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na drugiej patelni z pozostałą ilością smalcu, dodajemy do niej włoszczyznę i pomidory z puszki, pół szklanki wody (dodałam jeszcze ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, trochę soli i cukru) i dusimy to ok.15 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Następnie warzywami zakrywamy usmażone kotleciki (można na patelni lub w brytfannie w piekarniku) i dusimy całość jeszcze ok.15 minut. Podajemy z ziemniakami.
Gotowa potrawa waży 2200g. W 100g jest B=7,5g T=23,2g W=3,3g
B:T:W wynosi 1 : 3 : 0,4
[załącznik usunięty przez administratora]