forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 02:30:04

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  masło orzechowe
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 Do dou Drukuj
Autor Wtek: masło orzechowe  (Przeczytany 64570 razy)
fewa
Go


Email
Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #20 : 2011-05-22, 11:43:06 »

Zastanawiam się czy z masłem klarowanym nie będzie za twarde. Masło klarowane samo w sobie jest twarde, a co dopiero jak doda się jeszcze orzechy.
Zapisane
wisienka
Go


Email
Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #21 : 2011-05-22, 12:53:22 »

Ale ja nie dam samego masła , oliwę także.No tak podrobię troszkę jak jest ze składu na słoiczku.Tam jest i tłuszcz roślinny i utwardzony tłuszcz roślinny.Więc jak robiłam wcześniej, to dałam oliwę z oliwek i masło.Teraz spróbuję z klarowanym.
Sposób z młynkiem do kawy sie nie sprawdził niestety.Część orzeszków się zmieliła i zbiła w tłustą masę na dnie młynka a część "latała" w kawałkach w górnej części młynka...
Tak sobie myślę ,że może maszynką do maku... Moi rodzice mieli kiedyś... już nie pamiętam dobrze jak to wyglądało ale tak miażdżyło właśnie...bynajmniej mak  Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #22 : 2011-05-22, 12:59:14 »

Widać, że jesteś zdeterminowana, żeby to masło zrobić i to na pewno pozwoli osiągnąć Ci sukces... Wink
Zapisane

wisienka
Go


Email
Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #23 : 2011-05-22, 13:38:52 »

 Laughing no jestem zdeterminowana i uparta jak osioł  Laughing mówiłam że straszny łasuch ze mnie i jak mam chętkę na cos pysznego, to tak długo męczę aż zrobie  Mr. Green
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #24 : 2011-05-22, 20:50:09 »

...
Sposób z młynkiem do kawy sie nie sprawdził niestety....

Dawniej takie rzeczy to się robiło w moździerzu kuchennym.....

Zostaje stary, zacny moździerz. Very Happy
Do produkcji przemysłowej zbytnio nie nadaje się, ale przy odrobinie uporu  Cool spełni swoje zadanie. Wink Very Happy
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #25 : 2011-05-22, 20:56:24 »

No chyba tak, ale ja bym mieszał jednak ten puder orzeszkowy z masłem extra, a nie olejem...  Rolling Eyes
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #26 : 2011-05-22, 22:09:48 »

Maszynka do mielenia maku to maszynka do mielenia mięsa, tyle że sitko ma być gęstsze, czy jakoś tak.
Zapisane
wisienka
Go


Email
Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #27 : 2011-05-23, 13:29:23 »

Maszynka do mielenia maku to maszynka do mielenia mięsa, tyle że sitko ma być gęstsze, czy jakoś tak.

Jako że uparta ze mnie kobita ( ten rocznik tak ma  Laughing ) to przywlokłam dzisiaj od moich rodziców maszynke do maku i jak mi starczy czasu to jeszcze dziś się za to wezmę...
A tak wygląda:

http://i53.tinypic.com/2ym60zn.jpg
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #28 : 2011-05-23, 15:28:26 »

Jak się orzechy wcześniej praży na suchej patelni to są bardziej kruche, łatwiejsze do zmielenia. Myślę, że jak przepuścisz przez tą maszynkę dwa razy to się uda. Napisz jakie proporcje tzn ile czego dajesz i czy takie masło nadawało by się do lodów orzechowych.  Razz
Zapisane
wisienka
Go


Email
Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #29 : 2011-05-23, 18:38:36 »

Oki, jak to zrobie to podam przepis i jak mi wyszło, nawet ze zdjęciami mogę Very Happy
Zapisane
wisienka
Go


Email
Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #30 : 2011-05-24, 14:23:41 »

No, to miałam dzisiaj wenę twórczą i wzięłam sie za to masło.Wyszło pyszne Very Happy Maszynka do maku zdała egzamin.Bardzo fajnie rozciera orzeszki, fakt że są jeszcze takie malusieńkie grudeczki, ale tak maleńkie że mi nie przeszkadzają Wink  Tylko radzę najpierw orzechy skruszyć przed zmieleniem, bo w całości nie wchodzą w otwór maszynki - jest za mały, w końcu to na mak... Wink  Ja utłukłam orzechy zwykłym tłuczkiem do ciasta, potem już gładziutko wchodziły do otworu.

Proporcje:
300g orzechów
100g masła
sól

i to wsio Very Happy oliwy nie dawałam.

Masło roztarłam mikserem i wtedy po trochu dodawałam masę orzechową.Fajnie sie wszystko wymiksowało, na końcu troszkę soli do smaku i... smacznego  Very Happy
Bardzo lubie masło orzechowe, bardziej niz orzechy.To pewnie dlatego,że to taka tłusta masa, a ja uwielbiam tłuste jedzonko... Wink no i żołądek mnie po nim nie boli, jak to mi się często zdarza po zjedzeniu orzechów, wszystko jedno jakich.
Teraz jak juz opróżnię słoiczek tego masełka,wezmę się za kolejne, bo w kolejce już czekają orzechy włoskie i migdały Wink
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #31 : 2011-05-24, 14:48:08 »

To wspaniale, że ma maśle Tobie się udało, bo ja też lubię masło orzechowe, ale posmak oliwy mnie odstręczał.
Może też poeksperymentuję, bo mam elektryczną maszynkę i do niej siatkę do mielenia maku...  Very Happy
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57193


Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #32 : 2011-05-24, 21:25:24 »

Teraz jak juz opróżnię słoiczek tego masełka,wezmę się za kolejne, bo w kolejce już czekają orzechy włoskie i migdały Wink

A z czym Ty to masełko pałaszujesz?
Zapisane
friga
Go


Email
Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #33 : 2011-12-02, 00:00:22 »

Czy to malso orzechowe mozna jesc bez obaw?
Czytma na naszym forum ze Admin pisze ze jest miazdzycoroden wiec trzeba z nim uwazac??
Zapisane
friga
Go


Email
Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #34 : 2011-12-02, 00:17:57 »

A czy ktos z was robil moze chałwe?
100g sezamu i 2 łyzeczki miodu
razem sie miesza (oczywiscie sezam wczesniej sie prazy i mieli)
ale czy takie przysmaki na DO sa dozwolone?
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57193


Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #35 : 2011-12-02, 09:29:28 »

Jak by mnie kto poczęstował kawałeczkiem chałwy to pewnie bym nie odmówił (z grzeczności), ale żeby zaraz robić? Wink Nie mam takiego łaknienia. W 100g chałwy jest 55g węglowodanów - sporo.
Zapisane
wisienka
Go


Email
Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #36 : 2011-12-02, 11:23:27 »

Teraz jak juz opróżnię słoiczek tego masełka,wezmę się za kolejne, bo w kolejce już czekają orzechy włoskie i migdały Wink

A z czym Ty to masełko pałaszujesz?

Z łyżeczką...  Laughing tak sobie, między posiłkami jak mnie głód dopadnie,albo siedząc przed komputerem wezmę trochę na łyżeczkę.Zamiast tego czasem jakieś migdały albo inne orzechy - włoskie lub laskowe.Ale najlepiej lubie właśnie to masło, tym bardziej że po orzechach boli mnie żołądek jak nie pogryzę dobrze.

Cytuj z: friga
Czy to malso orzechowe mozna jesc bez obaw?
Czytma na naszym forum ze Admin pisze ze jest miazdzycoroden wiec trzeba z nim uwazac??

Gdzie jest to napisane, możesz podać mi linka? Co prawda w książce dr.Kwaśniewski nic nie pisze o maśle orzechowym, ale pisze,że orzechy są dobrym źródłem białka roślinnego i tłuszczu.A skoro masło orzechowe to tylko zmielone orzechy plus masło, to dlaczego miałoby być miażdżycorodne?... No może te sklepowe, gdzie jest zawarty w nim cukier albo spożywane z dużą ilością węgli, to na pewno będzie miażdżycorodne.

Co do chałwy, to nie robiłam nigdy... Za dziecka przepadałam za chałwą,( piszę w czasie przeszłym, bo teraz już nie ma takiej chałwy jak kiedyś, to była ta turecka, pyszna, teraz jest niesmaczna ) nie było dla mnie nic innego lepszego.Pamiętam jak moja mama ,która tak samo jak ja, uwielbia chałwę, jakimś cudem i kombinowaniem przynosiła do domu "zdobyczną" chałwę, cały wielki blok zapakowany w taki ciemny celofan.Boziu jakie to było dobre... kroiła to w takie grube plastry i tak się fajnie kruszyła na talerzu.Teraz te chałwy to jakieś takie niedobre są... w zeszłym roku się skusiłam i kupiłam sobie kawałeczek, spróbowałam i stwierdziłam,że nie ma się co kusić więcej... sam cukier, nie czuć jakby wcale tego sezamu... Jestem już na ŻO rok i 8 miesięcy i pomału przestaję mieć ochotę na słodkie.Wcześniej miałam, teraz wystarcza mi kawałeczek gorzkiej czekolady,żeby zbyć "pypcia" Wink
Zapisane
friga
Go


Email
Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #37 : 2011-12-02, 13:29:33 »

Tu Admin pisze ze w pewnych proporcjach jest miazdzycorodne, ale o jaakie tajemnicze proporcje chodzi????
Nie wwiem???
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4212.msg92504#msg92504

Ja tez nie jadam slodkiego , rzadko ale niekiedy lubie sobie cos urozmaicac, wiec pomyslalam ze czemu by nie chalwa, mialam podobnie jak ty wisienka kiedys wujek przywozil z turcji taka prawdziwa!pycha!
Zapisane
friga
Go


Email
Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #38 : 2011-12-02, 13:37:32 »

Wisnienka a ty robisz to maslo z orzchow wloskich?
Ja chcialam kupic ziemne orzeszki ale wszedzie sa solone?Chyba ze masza namiary na jakies inne?
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57193


Odp: masło orzechowe
« Odpowiedz #39 : 2011-12-02, 14:09:03 »

Tu Admin pisze ze w pewnych proporcjach jest miazdzycorodne, ale o jaakie tajemnicze proporcje chodzi????

Te które są na diecie korytkowej / poszukaj w wyszukiwarce, jest bardzo dużo na ten temat.
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.094 sekund z 20 zapytaniami.