forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 15:40:53

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.
669716 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Jak liczyć BTW
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 5 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Jak liczyć BTW  (Przeczytany 43438 razy)
darspan
Go


Email
Jak liczyć BTW
« : 2011-06-22, 22:58:18 »

Zastanawiam się, czy prawidłowe jest korzystanie z dostępnych tabel wartości  składników pożywienia.
Zawierają one wartości przed obróbką. Zatem - należałoby ważyć surowce przed, a potem po obróbce cieplnej i ustalić stratę wagową oraz proporcjonalnie zwiększyć ich wartości (albo zmniejszyć, gdy waga rośnie). U mnie mięso po obróbce  traci ok. 20% wagi - zatem powinienem zwiększyć tabelową ilość białka o te 20%, oraz inne pozostałe wartości, nieprawdaż?
Ciekawy jestem, czy jest to w ogóle problem warty zastanowienia?
pozdrawiam
Dariusz
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Jak liczyć BTW
« Odpowiedz #1 : 2011-06-23, 07:46:53 »

Kup sobie Książkę Kucharską i nic nie będziesz musiał liczyć!
Zapisane
adamel
Go


Email
Odp: Jak liczyć BTW
« Odpowiedz #2 : 2011-06-23, 07:47:36 »

Jeżeli wliczasz wodę do BTW, to może masz rację Smile
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Jak liczyć BTW
« Odpowiedz #3 : 2011-06-23, 07:50:24 »

Zastanawiam się, czy prawidłowe jest korzystanie z dostępnych tabel wartości  składników pożywienia.
Zawierają one wartości przed obróbką. Zatem - należałoby ważyć surowce przed, a potem po obróbce cieplnej i ustalić stratę wagową oraz proporcjonalnie zwiększyć ich wartości (albo zmniejszyć, gdy waga rośnie). U mnie mięso po obróbce  traci ok. 20% wagi - zatem powinienem zwiększyć tabelową ilość białka o te 20%, oraz inne pozostałe wartości, nieprawdaż?
Ciekawy jestem, czy jest to w ogóle problem warty zastanowienia?
pozdrawiam
Dariusz

A może na początek: na co CHORUJESZ?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: Jak liczyć BTW
« Odpowiedz #4 : 2011-06-23, 08:27:59 »

W tabelach są podawane wartości surowych produktów, nieobrobionych termicznie. W "Książce Kucharskiej - 700 przepisów kulinarnych" są podliczenia już gotowych dań.
Jeśli liczymy sami, to ważymy produkty przed obróbka termiczną.
Tutaj jest więcej na ten temat:

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4236.0
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Jak liczyć BTW
« Odpowiedz #5 : 2011-06-23, 10:32:05 »

Cytuj
Ciekawy jestem, czy jest to w ogóle problem warty zastanowienia?

Nie Darku, szkoda Twojego czasu. Nie komplikuj tak prostej diety.
Wystarczy zastosowac kilka prostych wskazowek ( jezeli jestes na ZO) i zyc szczesliwie.
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Jak liczyć BTW
« Odpowiedz #6 : 2011-06-23, 10:38:01 »

Ale może jest na co chory?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: Jak liczyć BTW
« Odpowiedz #7 : 2011-06-23, 10:41:26 »

A skąd na początku można wiedzieć, bez liczenia, że je się optymalnie? No chyba, że korzysta się z gotowych przepisów z Książki. Później to już się wie "na oko" i organizm zaczyna się prawidłowo domagać...
Zapisane

darspan
Go


Email
Odp: Jak liczyć BTW
« Odpowiedz #8 : 2011-06-23, 12:08:44 »

Jeżeli wliczasz wodę do BTW, to może masz rację Smile

Żart to dobry ale nie jest adekwatny. Woda zazwyczaj zwiększa masę pożywienia i np 100g kaszy - po ugotowaniu waży 130g albo więcej. Zatem - jak myślisz - woda ma wpływ na poprawność liczenia?
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Jak liczyć BTW
« Odpowiedz #9 : 2011-06-23, 12:15:43 »

Nie zajmuj się tym, na czym się nie znasz i będzie ci łatwiej.
Wszystko jest już policzone i podane w Książce Kucharskiej i nie ma co na nowo "wymyślać koła"
Jeśli w surowcu  jest x:y:z gram, a potrawa "przybyła" o 30%, to ta zwyżka masy rozcieńczyła proporcję o 30%, ale z reguły surowca ubywa podczas obróbki kulinarnej.
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Jak liczyć BTW
« Odpowiedz #10 : 2011-06-23, 12:19:41 »

zwyżka masy rozcieńczyła proporcję o 30%,

Przepraszam, skrót myślowy!  Confused
Proporcja się nie zmienia, ale koncentracja składników odżywczych - TAK!
I teraz jest OK.  Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Jak liczyć BTW
« Odpowiedz #11 : 2011-06-23, 12:43:33 »

Jeśli w surowcu  jest x:y:z gram...

Nie jest to aż tak proste, jak na pierwszy rzut oka wygląda.
Przykład: suszenie lub wędzenie mięsa zimnym dymem.
W tym procesie ubywa woda, ale z białka, czyli koncentrują się aminokwasy, a tłuszczu praktycznie ubywa niewiele. Czyli zmieni się proporcja!
Np: proporcja B:T w bekonie wędzonym jest niższa o około 20% niż w bekonie surowym.
Dlatego "wyliczanki" lepiej zostawić fachowcom, niż samemu błądzić.
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Jak liczyć BTW
« Odpowiedz #12 : 2011-06-23, 16:45:29 »

A najlepiej, to być zdrowym i nie liczyć...  Very Happy
A jeśli to na siebie!  Laughing
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Jak liczyć BTW
« Odpowiedz #13 : 2011-06-23, 19:35:58 »

...
Np: proporcja B:T w bekonie wędzonym jest niższa o około 20% niż w bekonie surowym.
...

Czy to oznacza, że w "Liczydle" jest nieścisłość? pozycja 22 i 471
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: Jak liczyć BTW
« Odpowiedz #14 : 2011-06-23, 22:34:43 »

Jeżeli wliczasz wodę do BTW, to może masz rację Smile

Żart to dobry ale nie jest adekwatny. Woda zazwyczaj zwiększa masę pożywienia i np 100g kaszy - po ugotowaniu waży 130g albo więcej. Zatem - jak myślisz - woda ma wpływ na poprawność liczenia?
Zart zartem. Pytasz na tym forum jak liczyc. Sa produkty ktore podczas obrobki termicznej przybieraja na wadze, sa produkty ktore zmniejszjaa wage. Te ktore zmniejszaja, to przyjelo sie, ze traca wode(lub syf sojowy ktorym byly naszpikowane), to o miesie. Kasze, makarony, ryz itp ktore nie sa zalecane w DO/ZO podczas gotowania przybieraja na wadze. Tak na szybko sprawdzilem , ze 100g ryzu zawiera 79g W.
Teraz interpretacja:
-Czy to dotyczy 100g ryzu suchego(w sprzedazy sa w pudelkach 4x100g)
-Czy to dotyczy ryzu ugotowanego, ktory nabiera wody.
Sadze, ze wartosci BTW podawane na opakowaniu produktu, np ryzu, sa podawane dla tego produktu bedacego w opakowaniu. Nie po obrobce.
Akurat ryzu nie wazylem przed i po.makaron wazylem. I mozna sobie, jakby ktos chcial liczyc ilosci spozywanych produktow obliczac, to sa proste dzialania matematyczne.
Zapisane
friga
Go


Email
Odp: Jak liczyć BTW
« Odpowiedz #15 : 2011-06-23, 22:50:07 »

pisze tu bo widze ze tu aktywnie sie dzieje:)
chcialam was prosic bo pozyczylam ksiazke kucharska i nie mam a chcialam jutro zrobic sernik
czy ktos z was moglby mi podac przepis na sernik z ksiazki doktora skladniki mniej wiecej maslo jajka ser tlusty i rodzynki i migdaly
nie bylo tam zadnych innych dodoatkow typu budyn itp
Bede wdzieczna:)
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Jak liczyć BTW
« Odpowiedz #16 : 2011-06-23, 22:54:23 »

Friga, przepisywanie z książki może nie znaleźć amatora. Może ten przepis - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4445.0 wystarczy?
Zapisane
friga
Go


Email
Odp: Jak liczyć BTW
« Odpowiedz #17 : 2011-06-23, 23:03:44 »

 Very Happy
myslalam ze wiekszosc z was zna go na pamiec:)
kazdy pewnie piekly ze sto razy ten sernik wiedenski:)
Zapisane
friga
Go


Email
Odp: Jak liczyć BTW
« Odpowiedz #18 : 2011-06-23, 23:06:12 »

wow Tereso dalas tu 800g masla?
jak nie bedzie innej opcji to bede musiala go wyprobowac:)ale ja jak zjem ten wiedenski zz ksaizki to tylko maly kawalek bo dla mnie jest taki ciezki:)a tu ze 800g masla to chyba bedzie katastrofa:)
ja tak juz mam ze musze jesc bardzo malo i lagodne proporcje 1:2,5 max bo jak zjem tlusciej to kamien w zoladku Sad
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: Jak liczyć BTW
« Odpowiedz #19 : 2011-06-23, 23:11:29 »

Friga, przepisywanie z książki może nie znaleźć amatora. Może ten przepis - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4445.0 wystarczy?
Mam ksiazke kucharska i szukam.
W spisie tresci:
chleby, potrawy z jajek, z sera(twarozki, to nie),zupy, wieprzowiny, wolowiny,cieleciny,baraniny,rozne miesa,drob, ryby,..
chyba bedzie w deserach
Jest, sernik:
-wiedenski
-z serkow homo
-luksusowy z kruchym podkladem
-dwuwarstwoey
-gotowany
Wybierz, to przepisze Ci przepis
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 5 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.04 sekund z 20 zapytaniami.