Autor
|
Wtek: Jak liczyć BTW (Przeczytany 43499 razy)
|
darspan
Go
|
Zastanawiam się, czy prawidłowe jest korzystanie z dostępnych tabel wartości składników pożywienia. Zawierają one wartości przed obróbką. Zatem - należałoby ważyć surowce przed, a potem po obróbce cieplnej i ustalić stratę wagową oraz proporcjonalnie zwiększyć ich wartości (albo zmniejszyć, gdy waga rośnie). U mnie mięso po obróbce traci ok. 20% wagi - zatem powinienem zwiększyć tabelową ilość białka o te 20%, oraz inne pozostałe wartości, nieprawdaż? Ciekawy jestem, czy jest to w ogóle problem warty zastanowienia? pozdrawiam Dariusz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Kup sobie Książkę Kucharską i nic nie będziesz musiał liczyć!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamel
Go
|
Jeżeli wliczasz wodę do BTW, to może masz rację
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Zastanawiam się, czy prawidłowe jest korzystanie z dostępnych tabel wartości składników pożywienia. Zawierają one wartości przed obróbką. Zatem - należałoby ważyć surowce przed, a potem po obróbce cieplnej i ustalić stratę wagową oraz proporcjonalnie zwiększyć ich wartości (albo zmniejszyć, gdy waga rośnie). U mnie mięso po obróbce traci ok. 20% wagi - zatem powinienem zwiększyć tabelową ilość białka o te 20%, oraz inne pozostałe wartości, nieprawdaż? Ciekawy jestem, czy jest to w ogóle problem warty zastanowienia? pozdrawiam Dariusz
A może na początek: na co CHORUJESZ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
W tabelach są podawane wartości surowych produktów, nieobrobionych termicznie. W "Książce Kucharskiej - 700 przepisów kulinarnych" są podliczenia już gotowych dań. Jeśli liczymy sami, to ważymy produkty przed obróbka termiczną. Tutaj jest więcej na ten temat: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4236.0
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ciekawy jestem, czy jest to w ogóle problem warty zastanowienia? Nie Darku, szkoda Twojego czasu. Nie komplikuj tak prostej diety. Wystarczy zastosowac kilka prostych wskazowek ( jezeli jestes na ZO) i zyc szczesliwie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Ale może jest na co chory?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A skąd na początku można wiedzieć, bez liczenia, że je się optymalnie? No chyba, że korzysta się z gotowych przepisów z Książki. Później to już się wie "na oko" i organizm zaczyna się prawidłowo domagać...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
darspan
Go
|
Jeżeli wliczasz wodę do BTW, to może masz rację Żart to dobry ale nie jest adekwatny. Woda zazwyczaj zwiększa masę pożywienia i np 100g kaszy - po ugotowaniu waży 130g albo więcej. Zatem - jak myślisz - woda ma wpływ na poprawność liczenia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Nie zajmuj się tym, na czym się nie znasz i będzie ci łatwiej. Wszystko jest już policzone i podane w Książce Kucharskiej i nie ma co na nowo "wymyślać koła" Jeśli w surowcu jest x:y:z gram, a potrawa "przybyła" o 30%, to ta zwyżka masy rozcieńczyła proporcję o 30%, ale z reguły surowca ubywa podczas obróbki kulinarnej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
zwyżka masy rozcieńczyła proporcję o 30%, Przepraszam, skrót myślowy! Proporcja się nie zmienia, ale koncentracja składników odżywczych - TAK! I teraz jest OK.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Jeśli w surowcu jest x:y:z gram... Nie jest to aż tak proste, jak na pierwszy rzut oka wygląda. Przykład: suszenie lub wędzenie mięsa zimnym dymem. W tym procesie ubywa woda, ale z białka, czyli koncentrują się aminokwasy, a tłuszczu praktycznie ubywa niewiele. Czyli zmieni się proporcja! Np: proporcja B:T w bekonie wędzonym jest niższa o około 20% niż w bekonie surowym. Dlatego "wyliczanki" lepiej zostawić fachowcom, niż samemu błądzić.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
A najlepiej, to być zdrowym i nie liczyć... A jeśli to na siebie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
... Np: proporcja B:T w bekonie wędzonym jest niższa o około 20% niż w bekonie surowym. ...
Czy to oznacza, że w "Liczydle" jest nieścisłość? pozycja 22 i 471
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Jeżeli wliczasz wodę do BTW, to może masz rację Żart to dobry ale nie jest adekwatny. Woda zazwyczaj zwiększa masę pożywienia i np 100g kaszy - po ugotowaniu waży 130g albo więcej. Zatem - jak myślisz - woda ma wpływ na poprawność liczenia? Zart zartem. Pytasz na tym forum jak liczyc. Sa produkty ktore podczas obrobki termicznej przybieraja na wadze, sa produkty ktore zmniejszjaa wage. Te ktore zmniejszaja, to przyjelo sie, ze traca wode(lub syf sojowy ktorym byly naszpikowane), to o miesie. Kasze, makarony, ryz itp ktore nie sa zalecane w DO/ZO podczas gotowania przybieraja na wadze. Tak na szybko sprawdzilem , ze 100g ryzu zawiera 79g W. Teraz interpretacja: -Czy to dotyczy 100g ryzu suchego(w sprzedazy sa w pudelkach 4x100g) -Czy to dotyczy ryzu ugotowanego, ktory nabiera wody. Sadze, ze wartosci BTW podawane na opakowaniu produktu, np ryzu, sa podawane dla tego produktu bedacego w opakowaniu. Nie po obrobce. Akurat ryzu nie wazylem przed i po.makaron wazylem. I mozna sobie, jakby ktos chcial liczyc ilosci spozywanych produktow obliczac, to sa proste dzialania matematyczne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
friga
Go
|
pisze tu bo widze ze tu aktywnie sie dzieje:) chcialam was prosic bo pozyczylam ksiazke kucharska i nie mam a chcialam jutro zrobic sernik czy ktos z was moglby mi podac przepis na sernik z ksiazki doktora skladniki mniej wiecej maslo jajka ser tlusty i rodzynki i migdaly nie bylo tam zadnych innych dodoatkow typu budyn itp Bede wdzieczna:)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
friga
Go
|
myslalam ze wiekszosc z was zna go na pamiec:) kazdy pewnie piekly ze sto razy ten sernik wiedenski:)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
friga
Go
|
wow Tereso dalas tu 800g masla? jak nie bedzie innej opcji to bede musiala go wyprobowac:)ale ja jak zjem ten wiedenski zz ksaizki to tylko maly kawalek bo dla mnie jest taki ciezki:)a tu ze 800g masla to chyba bedzie katastrofa:) ja tak juz mam ze musze jesc bardzo malo i lagodne proporcje 1:2,5 max bo jak zjem tlusciej to kamien w zoladku
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Mam ksiazke kucharska i szukam. W spisie tresci: chleby, potrawy z jajek, z sera(twarozki, to nie),zupy, wieprzowiny, wolowiny,cieleciny,baraniny,rozne miesa,drob, ryby,.. chyba bedzie w deserach Jest, sernik: -wiedenski -z serkow homo -luksusowy z kruchym podkladem -dwuwarstwoey -gotowany Wybierz, to przepisze Ci przepis
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|