Autor
|
Wtek: Jak liczyć BTW (Przeczytany 43491 razy)
|
friga
Go
|
Dodam jeszcze ze wyglada smakowicie faktycznie. A ja ostanio mam straszne smaki na ser bialy zwlaszcza ze teraz wrocila z Egiptu gdzie nie jadalam za duzo nabialu bo nie wiedzialam jakiego jest pochodzenia Wiec marzy mnie sie ten sernik wiedenski a zajoma wyjechala na wakacje a ksiazka zostala u niej w domu Moze jednak ktos pomoze? :lol:jak sie robi wiem tylko nie pamietam proporcji
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
friga
Go
|
Maf WOWO dziekuje jestes boski "wiesz jak to ze smakami u kobiete ciazrnych jak sie uprze to nie mam mocnych:) Wiedenski bardzo prosze:)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Mój sernik jest duży (można zrobić całość, podzielić na porcje i pomrozić na potem), ale można zrobić go połowę, ćwierć, alno i 1/10.
100 g gotowego tego sernika zawiera: ‘ - Białko = 11,05 g - Tłuszcz = 29,42 g - Węglowodany = 9,56 g - B : T : W = 1 : 2,66 : 0,87
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
friga
Go
|
ja jednak pamietam ze w eiedenskim bylo gdzies kolo 12 zoltek czy jajek na 400g sera a tu jak bym wziela z Twojego przepsu to malo zolteczek a ja ich teraz sporo zajadam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Maf WOWO dziekuje jestes boski "wiesz jak to ze smakami u kobiete ciazrnych jak sie uprze to nie mam mocnych:) Wiedenski bardzo prosze:)
1 kg białego sera zemleć przez maszynke. 2 kostki masła (50 dag) utrzeć z 1/2 szklanki cukru (10 dag) na pulchną masęi, stale ucierając, dodawać po jednym 25 żółtek (50 dag). Nadal ucierając, dodawać stopniowo po trochu zmielony ser, a na końcu - 3 łyżki mąki ziemniaczanej (5 dag). 10 dag migdałów oraz 5 dag rodzynek sparzyć wrzątkiem. Rodzynki osączyć, a migdały i aromat rumowy, wymieszać. 20 białek (50 dag) ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Podłużne formy posmarować odrobiną masła, posypać bułką tartą i nałożyć masę. Piec 40-60 minut w gorącym piekarniku. Sernik powinien "gotować się" w tłuszczu. Pozostawić go do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, aby wchłonął całe masło wydzielone w czasie pieczenia. To przepis z KK, ewa mi go pisala, bo ja tak szybko nie pisze. Ale mam inny przepis na sernik, mniej skomplikowany.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Chetnie sprobuje no chyba ze ilosc tluszczu mnie zabije Ale prosze podaj Ja teraz widze ze tamten robie z polowy bo mam mniejsza foremke Ale Maf DZIEKUJE CI BARDZO (juz sie marwtilam ze wszytscy tu spia i zostane sama ze swoim problemem a chcialam zrobic zakupy po pracy zeby nie musiec wraca do domu tu zerkac i dopiero na zakupy) REWELACJA DZIEKUJE czekam na ten drugi przepis
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
friga
Go
|
Widzialam go ale czytalam ze cos nie wychodzzi za bardzo a ja mam taka OCHOTE na wiedenski ze juz na sama mysl mniam. Nie chcialam ryzykowac
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Mi chyba się będzie śnił dzisiaj sernik, ale w kolejce czeka tiramisu...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
friga
Go
|
A skad masz przepis na tiramiska? Czytam tu wlasnie o tyraisku ale jest na biszkoptach itp? A ja nic ze sklepu przetworzonego nie jadam (chodzi mnie tu wlasnie o slodycze itp-sama robie wszytsko ze znanego pochodzenia produktow)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Prawie kazdy sernik jest optymalny. Ewa robi zajebisty sernik, nie mam przepisu na dysku wiec nie moge go wkleuc, ale jak wyprubujecie wszystkie podane wyzej przepisy, to mozna wtedy oceniac. Zawsze robilem zakupy na ten sernik to bylo tak: 2 kostki masla kilo sera puszka brzoskwin budyn smietankowy bez cukru 5 zoltek i 6 jaj(cos tam do kruszonki i spodu) itd
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
friga
Go
|
Znam ten sernik ale czy on jest w proporcjach optymalnych? Tam wchodzi za duzo cukru jak dla mnie a jak jak zjem np wiecej niz jeden pasek czekolady czyli 3 kostki (raz mnie sie tak przytrafilo gdy zjadalam 6 kostek z lakomstwa oczywiscie )kreci mnie sie w glowie i takie dziwne uczucie wiec nawet jak cos robie i widze ze cukru jest w duzej propircji do tluszczu i bilaka to go daje przynajmniej o polowe mniej. MAF jestem Twoja i Ewy dluzniczka DZIEKUJE JESZCZE RAZ
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A skad masz przepis na tiramiska? Czytam tu wlasnie o tyraisku ale jest na biszkoptach itp? A ja nic ze sklepu przetworzonego nie jadam (chodzi mnie tu wlasnie o slodycze itp-sama robie wszytsko ze znanego pochodzenia produktow)
Ja robię eksperyment z biszkoptem optymalnym (przepis z KK) do tiramisu. A przepis jest tutaj... http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=3498.0 (Zofijeczka) Pokażę Wam go na zdjęciu...a smak będziecie musieli sobie sami wyobrazić...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Ewa robi zajebisty sernik, nie mam przepisu na dysku wiec nie moge go wkleuc, ale jak wyprubujecie wszystkie podane wyzej przepisy, to mozna wtedy oceniac. Zawsze robilem zakupy na ten sernik to bylo tak: 2 kostki masla kilo sera puszka brzoskwin budyn smietankowy bez cukru 5 zoltek i 6 jaj(cos tam do kruszonki i spodu) itd
Ewa to moja corka. Chyba warto abym podal pelny przepis wraz z przygotowaniem. Nie jestem fanem ciast(wszyskich) i dlatego nie znam szczegolow. Z sernika zdarza mi sie zjesc maly kawaleczek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Znam ten sernik ale czy on jest w proporcjach optymalnych? Tam wchodzi za duzo cukru jak dla mnie a jak jak zjem np wiecej niz jeden pasek czekolady czyli 3 kostki (raz mnie sie tak przytrafilo gdy zjadalam 6 kostek z lakomstwa oczywiscie )kreci mnie sie w glowie i takie dziwne uczucie wiec nawet jak cos robie i widze ze cukru jest w duzej propircji do tluszczu i bilaka to go daje przynajmniej o polowe mniej. MAF jestem Twoja i Ewy dluzniczka DZIEKUJE JESZCZE RAZ Ogranicza sie ilosc cukru. Ja powiem tak. Nigdy nie lubilem ciast(tzw wypiekow). Dlatego dziwilem sie optymalnym za ciegotki do plackow ciast, sernikow, babek makowych itp deserow, lodow optymalnych itd itp. Najgorsze jest to, ze za kromke 30g chleba benusa ktory ma 37g W w 100g napietnuja cie, ze nie jestes opty, a za inne "slodkie" nie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
darspan
Go
|
Jeśli w surowcu jest x:y:z gram... Nie jest to aż tak proste, jak na pierwszy rzut oka wygląda. Przykład: suszenie lub wędzenie mięsa zimnym dymem. W tym procesie ubywa woda, ale z białka, czyli koncentrują się aminokwasy, a tłuszczu praktycznie ubywa niewiele. Czyli zmieni się proporcja! Np: proporcja B:T w bekonie wędzonym jest niższa o około 20% niż w bekonie surowym. Dlatego "wyliczanki" lepiej zostawić fachowcom, niż samemu błądzić. W tym problem, ze na codzień fachowca nie ma pod ręką, a stosowanie się do książkowych przepisów nie zawsze jest możliwe. Problem jednak jest - np. dzisiaj przygotowałem kotlety mielone o wadze przed smażeniem -130g, które ważyły 100g po smażeniu. Mięso w wyniku obróbki straciło 30% wagi, zatem przenoszenie wartości z tabel będzie przenoszeniem błedu... Ja radzę sobie z tym w ten sposób, że do obliczeń przyjmuję wagę artykułów przed obróbką, a nie - po obróbce. Gorzej jest z gotowanymi potrawami, zatem unikam gotowania.. no, chyba, że rosołu pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
friga
Go
|
Tak Maf zgadzam sie z Toba ale jak sie robi takie ciasto jak sernik to przeciez on jest w proporcjach optymalnych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
darspan
Go
|
Jeżeli wliczasz wodę do BTW, to może masz rację Żart to dobry ale nie jest adekwatny. Woda zazwyczaj zwiększa masę pożywienia i np 100g kaszy - po ugotowaniu waży 130g albo więcej. Zatem - jak myślisz - woda ma wpływ na poprawność liczenia? Zart zartem. Pytasz na tym forum jak liczyc. Sa produkty ktore podczas obrobki termicznej przybieraja na wadze, sa produkty ktore zmniejszjaa wage. Te ktore zmniejszaja, to przyjelo sie, ze traca wode(lub syf sojowy ktorym byly naszpikowane), to o miesie. Kasze, makarony, ryz itp ktore nie sa zalecane w DO/ZO podczas gotowania przybieraja na wadze. Tak na szybko sprawdzilem , ze 100g ryzu zawiera 79g W. Teraz interpretacja: Może ten ryż pomoże wyrazić problem. Hipotetycznie - zjadając 100g ryżu ugotowanego nie mozna przyjąć wartości wskazanej na opakowaniu, czy w tabelach, bo 100g ryżu na talezu - to ok 40g ryżu suchego .. no, może więcej ale to nie jest ważne - chodzi mi o problem a nie o ryż. pozdrawiam z usmiechem-Czy to dotyczy 100g ryzu suchego(w sprzedazy sa w pudelkach 4x100g) -Czy to dotyczy ryzu ugotowanego, ktory nabiera wody. Sadze, ze wartosci BTW podawane na opakowaniu produktu, np ryzu, sa podawane dla tego produktu bedacego w opakowaniu. Nie po obrobce. Akurat ryzu nie wazylem przed i po.makaron wazylem. I mozna sobie, jakby ktos chcial liczyc ilosci spozywanych produktow obliczac, to sa proste dzialania matematyczne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Ryżu się nie jada na DO, więc jest zupełnie obojętne, czy ma 4*, czy 100*, a do tego dziś jedzenie ryżu to KANIBALIZM!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
darspan
Go
|
Przecież nie o ryż tu chodzi.... dobra! Zamykam temat!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|