Strony: 1 [2] 3 4
|
|
|
Autor
|
Wtek: Rozpoczęto zbieranie podpisów. (Przeczytany 37330 razy)
|
|
renia
|
Czyli, może być ciekawie! Już jest ciekawie. A może być bardzo dobrze... Oby było, głównie dla dobra propagowania DO, gdyż wątpię, żeby Tomaszowi Kwaśniewskiemu zależało na karierze politycznej i/lub sławie...Z tego co miałam okazję zauważyć jest on skromnym człowiekiem - w dobrym tego słowa znaczeniu...
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Jeśli w Parlamencie nie będzie wielu nowych "twarzy" to na zmiany nie ma po co liczyć. Żeby zmiany się zdarzyły trzeba zmian osobowych.
Ale 'te pare nowych' trwarzy i tak musi iść za większością, bo nieliczni nic nie znaczą. Wiadomo, że najpierw liczy się interes partii, a reszta.... 'do urn'
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
muszę się trzymać zgodnie z prawem pewnych reguł.
Jakie to są reguły? Poznamy je?
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Od lat jest tak, że konkretny i realny program jest do wyborów. Potem robią co chcą, przecież nikt, nigdy ich nie rozliczy z poprzednich obiecanek.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Jeśli w Parlamencie nie będzie wielu nowych "twarzy" to na zmiany nie ma po co liczyć. Żeby zmiany się zdarzyły trzeba zmian osobowych.
Ale 'te pare nowych' trwarzy i tak musi iść za większością, bo nieliczni nic nie znaczą. Wiadomo, że najpierw liczy się interes partii, a reszta.... 'do urn' Tak w przypadku oportunistów Przymusu nie ma. "Interes partii" może się wziąć z interesów ogółu, że przywołam Szwajcarię. Mam nadzieję, że w tę stronę będziemy zmierzać. Musimy się o to starać, bo samo się to zrobić nie może.
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Heh, co ty Teresa. Była Japonia, a teraz Szwajcaria. U nas było i jest inaczej wódka jest najtańsza z prod. spożywczych, pijanym narodem łatwo manipulować.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Należę do trzeźwych i pijanych widuję na tyle rzadko i na tyle mało, że nie mogę wypatrzeć takiego zagrożenia. To już raczej obawiałabym się alkoholizowania się na salonach władzy ze względu na trudności z jakimkolwiek myśleniem, nie tylko racjonalnym, na tzw kacu.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Trzeba do spraw podchodzić pragmatycznie. Choć trudno ocenić dziś moje szanse, jednak fakt kandydowania, pozwoli zebrać doświadcznia życiowe, niezbędne w przyszłości.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
To też dobry argument. Choć wolałabym żebyśmy jako wyborcy nie tracili kolejnych lat.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
muszę się trzymać zgodnie z prawem pewnych reguł.
Jakie to są reguły? Poznamy je? Ogólne: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20110210112Dla mnie jest istotne jeszcze, czego nie mogę robić, mówić, pisać, rozpowszechniać, zgodnie z Kalendarzem Wyborczym. I tego się będę trzymał.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
W 2007 wszedł nr 1 i 4 (jeżeli dobrze czytam). Z czego nr 4 ze znanym i nośnym nazwiskiem w lewicowym elektoracie. Na nr 4 zagłosowało 11825 wyborców. Nie mam pojęcia na ile jest popularny w regionie i ile uzbiera teraz, ale pewnie startując z pierwszego miejsca wygra. Pozostaje jeszcze (prawdopodobnie) do zdobycia jeden mandat - no może, może...
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Witaj Tomku ! mam nadzieję że zrobiłeś to w bulu i nadzieji na lepsze ..... P.S. rozumiem i także popieram, jak się uda będzie można zrobić więcej w tym naszym ograniczonym DEMOKRACJĄ świecie
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
To była trudna decyzja! Ale warto podjąć to wyzwanie, dla Taty, dla tylu osób, które na to czekały.
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Ale teraz według ordynacji głosuje się na partie, a nie na osobę i dlatego nr 1 na liście jest takie ważne. Osoba na liście np nr 5 zdobędzie więcej głosów to i tak przechodzi osoba nr 1. Chyba, że się mylę.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie zawsze jest to aż takie proste. Są jeszcze dodatkowe kryteria, których wolałbym teraz nie wyjaśniać. Do tego, gdyby tak było, na listach wyborczych wystarczyłoby umieścić nazwy partii, bez nazwisk kandydatów.
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Trzeba do spraw podchodzić pragmatycznie. Choć trudno ocenić dziś moje szanse, jednak fakt kandydowania, pozwoli zebrać doświadcznia życiowe, niezbędne w przyszłości.
Argument, który mnie przekonuje do tego co robisz.
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Przepisy są po to żeby je łamać/naginać, jak pokazały poprzednie wybory. Oby Tobie udało się uczciwie.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale teraz według ordynacji głosuje się na partie, a nie na osobę i dlatego nr 1 na liście jest takie ważne. Osoba na liście np nr 5 zdobędzie więcej głosów to i tak przechodzi osoba nr 1. Chyba, że się mylę.
Przykład: http://forum.gazeta.pl/forum/w,904,127596106,127600173,Re_Piekarska_SLD_Moze_mezczyzni_sie_posuna_na.html?v=2"Piotr Gadzinowski trzy razy był wybierany do Sejmu z ostatniego miejsca na liście SLD w Warszawie, teraz też jest na ostatnim miejscu. Ale dziennikarze nie potrafią doczytac listy wyborczej do końca, po trzecim miejscu już się męczą i widzą tylko jedynki, dwojki, trójki To wina mediów, że polityczy pchają się na jedynki, intrygują, posuwają konkurentów, w efekcie media nie informują kto ile jest wart, kto co chce w Sejmie zrobić, tylko podkręcają wojny o miejsca na listach to media , Gazeta Wyborcza też, ogłupiaja Wyborcow i wspierają polityków intrygantów, wspierają dyktatury wodzów partyjnych gdyby nedia uczciwie informowały o wszystkich kandydatach, awantur o miejsca na liście nie byłoby."
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
To była trudna decyzja! Ale warto podjąć to wyzwanie, dla Taty, dla tylu osób, które na to czekały.
Popieram Cię i szanuję Twoją decyzję. Przypomnę tylko, że z Poznania już kiedyś startował jeden taki i .... skutki były odwrotne.
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2] 3 4
|
|
|