friga
Go
|
Jako ze teraz na topie jest watek wszytskiego co ekologiczne, chcialam zapytac wszytskich znajacych sie na rzeczy co mysla na ten temat? Czy warto kupowac zywnosc niby ekologicza?Chodzi mnie tu o mieso , warzywa?
Nawiazalam kontakt z jednym takim zfrikowanym ekologiem i mam chyba wszytsko co eko ale jak wyslal cennik to nie wierzylam wlasnym oczom.Takiej drogiej wedliny i kurczaka to na oczy nie wiedzialam,a wydawalo mnie sie ze jak juz kupuje jakas wedline z "bobrownika" za 37zl /kg to jest juz drogo.
CZy Wy korzystaci z takich produktow?
A jak jest jesli chodzi o produkty gospodarstwa domowego?Płyn do naczyn, proszek do prania i asortyment do zmywarki?
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Naturalnie! Przeważnie sprowadzamy sobie żywność z Alp z wyjątkiem masła i jaj...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Friga wystarczy zastanowić się i przeczytać co sama napisałaś.
Moda na "ekologiczne" na "organic" to kasiora. Chcesz mieć ekologiczne to zacznij sama uprawiać, nawozić(obornikiem) , hodować , karmić, wyrabiać np.wędliny, itd. To będziesz miała gwarancje a tak to slogany .Aha jeszcze znajdź ziemię do uprawy nieskażoną.
|
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
jedzenie to ja raczej bym nie kupowala.chodz.... no na uprawianie obornika nie mam szans:) co z tego ze bede sama robic wedliny jak mieso bedzie od krowy z hodowli sztuczna pasza.
A co jesli chodzi o plyn do naczyn itp?Robicie takie z octu miesznki?itp?
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
.chodz.... no na uprawianie obornika nie mam szans:)
A czemu? Świetny pomysł- uprawa ekologicznego obornika. Słuchaj jeszcze miliony na tym zarobisz. Ludzie się podorabiali na hodowli dżdżownic, więc na wyrobie ekologicznego łajna też można. Krowie, świńskie , końskie ,kurzak a jak by dołączyć ludzkie . Sprzedają ekologiczna dietę tasiemcowa i są jednostki , które to kupują. Ba, już Japończycy myślą nad ekologicznym jedzeniem z ludzkiej kupy.Nawet pierwsze próby już były.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
jedzenie to ja raczej bym nie kupowala.chodz.... no na uprawianie obornika nie mam szans:) co z tego ze bede sama robic wedliny jak mieso bedzie od krowy z hodowli sztuczna pasza.
Ja tam uzywam jednorazowek, po co myc, robic jakies odczyny z octu. Mamy w koncu 21 wiek Robicie takie z octu miesznki?itp? Dobre sobie!!! Ty sie kobieto cowasz w rozwoju!!!! Tu trzeba do przodu
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Friga, to ciekawe. Środki do mycia naczyń można zrobić w domu?
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
A ciepła woda i zmywak nie wystarcza?
|
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
NO i sie zrobilo ciekawie Dawniej sie do mycia uzywalo takiej mieszanki z octem(albo pewnie co ciekawe co bylo bardziej ptzypalone mylo sie popilem z pieca)Obecnie wielu moich znajomych taki wlasnie plyn do mycia naczyn robi sobie w domu-stara sprawdzona receptura, a co do zmywarki do daje sie kostki z mleka kokosowego.....same naturalne skladniki. W kazdym badz razie dobrze znac opinie innych (szersze grono niezfrikowanych ekologow) Ale dodam na marginesie ze sie smiejecie ale gdzies wyczytalam ze jeden ze znanych optymalnych w Polsce jako balsamu do ciala stosuje parafine z dodatkiem odrobiny olejkow eterycznych!Wiec chemia w jedzeniu i w detergentach nie koniecznie musi znaczyc postep cywilizacji.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Kiedyś zmawiałam ze sklepu internetowego jakieś ekologiczne łupiny orzechów - do prania. Ale chyba zrobilam jakiś błąd przy zamówieniu, bo do mnie nie doszły... http://paczini.republika.pl/
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Teresa to Cie zaskocze ze wiecej w domu rzeczy mozna samemu zrobic-ludzie bobmy w domu robia a co dopiero wymieszac ocet zz woda
|
|
|
|
|
|
|
gniewko
Go
|
wędliny robię sam. nawet słoninkę wędzę. jeśli idzie o płyn do mycia garów, to używam wyłącznie dish dropsa firmy amway - tak samo, jak pozostałych ich produktów
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
To chyba niedobrze, tak uzależnić się od jednej firmy...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Wiem, że płukać szkło w wodzie z octem jest dobrze, ale że zmywać naczynia również nie wiedziałam. Jakie proporcje?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Kiedyś w jakimś kobiecym piśmie czytałam, że octem dobrze zmywa się plamy z pleśni...ale nie sprawdzałam... Cola też ponoć plamy usuwa, ale to już nie jest ekologiczne...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Wiem, że płukać szkło w wodzie z octem jest dobrze, ale że zmywać naczynia również nie wiedziałam. Jakie proporcje?
No a jakieś naukowe uzasadnienie tego zjawiska? Może coś o reakcjach słabych kwasów organicznych? Ciekawe w której klasie się teraz chemia zaczyna? Ciekawe czego teraz uczą na chemii? Ciekawe, czy szkoda czasu siem nad tym zastanawiać?
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
CIEKAWOSTKA:W naszym instytucie byly robione badania w czerwu 2011 majace na celu wykryc jak najwięcej substacji chemicznych znajdujacych sie na pospolitym talerzu.A o to wyniki: * oksyetylenowane alkohole tłuszczowe, * tlenki amin lub dietanoloamidy jako stabilizatory piany (np. cocamide DEA – dietanoloamid kwasów oleju kokosowego), * środki enzymatyczne, * wybielacze, * syntetyczne barwniki (czyli „żywe”, miłe dla oka kolory) * środki odrdzewiające, * regulatory twardości wody (krzemiany, fosforany, cytryniany), * polimery regulujące lepkość, * gliceryna lub lanolina dla ochrony dłoni, * etanol, * chlorek sodu, * kwas octowy, * substancje konserwujące, barwiące i zapachowe (syntetyczne), * zwierzęce tłuszcze i inne surowce z martwych zwierząt, * surowce modyfikowane genetycznie, a o dzialaniu tych substacji to juz nie trzeba wspominac.
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Oczywiscie po pospolitym myciu płynem do mycia naczyn.
|
|
|
|
|
|
|
|