friga
Go
|
A to jeden z przepisów ktory z powodzeniem stosuja moi znajomi: Płyn do mycia naczyń na bazie soku z cytryn z octem: Składniki: sok z trzech średnich cytryn (przefiltrowany np. zwykłym filtrem do kawy) 300ml przegotowanej, bądź przefiltrowanej wody 100g soli drobnoziarnistej 50 ml octu (dziesięcioprocentowego) Wodę, ocet, sól i przefiltrowany sok z cytryny wlać do garnka i podgrzewać przez około 15 minut, aż do połączenia się składników. Przelać do butelki i gotowe.
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
2 litry gorącej wody - 5 gram płatków mydlanych-biały jelen-rozp w wodzie - 1 łyżka octu - 1 łyżka sody oczyszczonej - kilka kropli olejku herbacianego
Jeśli chcecie żeby szkło błyszczało wypłukajcie je w ciepłej wodzie z dodatkiem proszku do pieczenia ok pół torebki na miskę wody efekt rewelacja i się nie kurzą
|
|
|
|
|
|
|
gniewko
Go
|
To chyba niedobrze, tak uzależnić się od jednej firmy... to chyba nie dobrze uzależniać się od jednego sposobu żywienia? za każdy kupiony płyn do garów w sklepie muszę płacić i nic poza płynem z tego nie mam, a kupując w Amway zarabiam pieniądze i nie są to małe pieniądze
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Oczywiscie po pospolitym myciu płynem do mycia naczyn.
friga czy to znaczy, że mimo spłukania te wszystkie substancje zostaja na talerzu ?
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Tak, bo jakbys zobaczyla taki talerz w duzym powiekszeniu to ma milion por w ktorych zostaja zw chemiczne ktore uzywane sa jako srodki myjace! Polecam ten plyn z cytryny!U mnie w domu sie sprawdza i jaki tani do tego
Wiem ze nie mozna dac sie zwariowac ale zdrowie najwazniejsze.
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
o kurcze o tym nie pomyślałam, ten w przeciwieństwie do innych jest łatwiejszy do zrobienia bo inni to podają jeszcze jakieś olejki aromatyczne itp. i się zastanawiałam gdzie miałabym szukać. Dzięki , a co do czyszczenia np. zamiast mleczka do szorowania jak się mieszka w mieście i ma się wannę, wc, linoleum w kuchni niestety, którego póki co nie mogę zmienić.
Bo kiedyś oglądałam o cytrynie ale ile tej cytryny bym musiała zużyć np. na wc? za mało się na tym znam.
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
sanitariaty traktuje znana metoda chemiczna, bo tu akurat chemia moze sie popisac swoim dzialaniem ale zlew w kuchni mam kamienny wiec myje go sola z dodatkiem octu i cytryny i lepiej jest domyty niz cifem. Podlogi zmywam ciepla woda z mala iloscia octu-ja mam panele i sie sprawdza!Zreszta kiedys do mycia okien pamieta moja mam uzywala wody z octem i sie lsnily:)A jak dzieci chorowaly to nie wiem czy u was tak bylo ale u mnie mylo sie wtedy podloge z terpentyna zeby nam sie lepiej oddychalo:)
Mam duza powierzchnie tego parkietu i po 4 latach stosowania jeszcze dycha:)Jak cos bardziej przybrudzone to szoruje recznie:)
Ale jak nie domywasz to zobacz sobie na necie na srodki na bazie naturalnej i tam jest wieksze pole do popisu bo wiecej skladnikow to moze i skutecznosc bedzie lepsza.
Na chemie domowa kiedys wydawalam sporo pieniedzy(plyn do podlogii, proszki do prania, plyn do mycia naczyn, mleczko cif, prnto itp.... -teraz wystarczy 1/3 tego a efekt nie dosc ze taki sam to jeszcze bez sztucznych zapachow.
Wiem nie dajmy sie zwariowac jak tu Wojciech zsarkazowal moja wypowiedz ale skoro byly u mnie robione takie badania to dlaczego nie wiedziec wiecej i robic lepiej-a czas przygotowania i efekt ten sam nie wspomne o cenie.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
2 litry gorącej wody - 5 gram płatków mydlanych-biały jelen-rozp w wodzie - 1 łyżka octu - 1 łyżka sody oczyszczonej - kilka kropli olejku herbacianego
Jeśli chcecie żeby szkło błyszczało wypłukajcie je w ciepłej wodzie z dodatkiem proszku do pieczenia ok pół torebki na miskę wody efekt rewelacja i się nie kurzą
Friga, czy powyższy płyn też jest do zmywania naczyń?
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Friga ocet uwielbiam. Wyszorowałam nim już wszystkie zlewy, krany, kratki, czajniki i teraz będę przepuszczać przez serwis do kawy. mam automatyczny i co raz krzyczy , że trzeba go odkamienić a przecież po co kupować drogi "specjalistyczny" płyn kiedy Admin przypomniał, że można to zrobić octem. Te przepisy , sposoby co podajesz to jeszcze pamiętam z dzieciństwa. Terpentyna do podłóg jak najbardziej. Do drewnianych. Sama robiłam sobie zawsze odżywkę do włosów , co prawda bez octu ale żółtek, drożdży i cytryny. A wczoraj odebrałam 5 mydełek do mycia naczyń, które sama uwarzyła na moje zamówienie Nadia ze Lwowa.Wiozę jako podarki. Są na bazie sody. Sama używam już mydło do mycia naczyń na bazie kawy i czegoś tam jeszcze. No i oczywiście myję, ale tylko ręce ekologicznym mydłem od p.Iwana sprzed 50-ciu lat (zapach jednak jest porażający )
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Też odkamieniałam ekspres do kawy octem. Całe pół litra przepuściłam i jest OK...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Pół litra i jest OK. A nie zawiany przypadkiem ten ekspres?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Chyba mu zaszkodziło, bo to pól litra zwrócił... nie w całości, bo część w zbiorniku została...
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Ja juz od dawna stosuje tylko stare babcine metody do mycia w domu wszelakich sprzetow itp , zarazilam tym wielu znajomych, chemia u mnie tylko na studiach i i tak wystarczy:) Do rak i do mycia uzywam tylko szarego mydla ,z naszych badan (na studiach ) wynika ze powszechne mydla pieknie pachnace i ladnie zapakowane to jeden z bardzo dobrze sprzedajacyh sie chytow marketingowych, gdyz jak uzywa sie szarego mydla (polecam) np. do rak to sie go ma przez baaardzo dlugo w uzytku jak sie kupi pospolite mydlo to na pare dni:)wiadomo dlaczego Jedno wielkie marketingowe oszustwo ; zostaje pytanie ile mydla w mydle:)
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Właśnie, chwyty marketingowe kosztują nas potem alergie w postaci katarów , wysypek, czerwonych plam.
Ja z Ukrainy przywożę jeszcze mydło, tu się nazywa gospodarskie. Faktycznie tak szybko się nie wymadla. Mam jeszcze mydło glicerynowe. Unikam mydeł kolorowych i pachnących jak perfumeria.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale ten jakiś bang na kamień jest dobry. Wiem, bo szorowałem...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Friga, czy powyższy płyn też jest do zmywania naczyń? Friga, mogę ponowić pytanie jw?
|
|
|
|
|
|
|
krobert
Go
|
Friga, czy powyższy płyn też jest do zmywania naczyń?
Pani Tereso, pewnie można wypróbować empirycznie, myślę, że naczyniom nic nie grozi Na obozach harcerskich myliśmy menażki piaskiem pobranym bezpośrednio z polany przy strumyku. Również charakteryzowały się stosunkowo wysokim połyskiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|