renia
|
Pierwszy raz zrobiłam sama tortillę i bardzo mi smakowała (mojej córce też). Jest pikantna i trochę szczypie mi po niej język... ale można ją zrobić w wersji łagodnej bez ostrej papryki. Ciasto: 3 żółtka 1 białko 2 kopiaste łyżeczki mąki (20g) szczypta soli 15g smalcu do smażenia Składniki dokładnie wymieszać widelcem i wylać ciasto na rozgrzany na patelni smalec. "Naleśnika" obsmażyć lekko z dwóch stron i wyjąć na talerz. Farsz: mielonka ze słoika 80g (może być dowolne mięso gotowane, pieczone czy smażone) papryka słodka czerwona 80g papryka chili 7g cebula 70g ser 45 g ketchup 70g (50g do farszu a 20 g na wierzch na ser) posiekana natka pietruszki smalec 20 g Warzywa i mięso pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę i papryki podsmażamy lekko na smalcu. Następnie łączymy je na talerzu z mięsem, natką i ketchupem. Następnie kładziemy farsz na nasz "naleśnik" i zwijamy go (na połowę wystarczy). Wierzch tortilli posypujemy startym serem, przyozdabiamy go ketchupem i umieszczamy na 5 minut w nagrzanym piekarniku - tak aby ser na niej się roztopił. Gotowa tortilla waży 411g. W 100g potrawy jest B=9,3g T=18g i W=10g B:T:W wynosi 1: 1,9: 1,1 Smacznego... [załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Mniam, mniam! Ketchup ratuje każdą potrawę...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
renia
|
Sama poezja i finezja smaku... miód cud i orzeszki...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
No to jest problem...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
renia
|
Obiecać, obiecać, to by była dobra kiełbasa wyborcza... ja jestem za tym, żeby pszczołom zostawić miód. W końcu go potrzebują i pracują jak pszczółki...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
I kółko się zamknęło!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Bo tak się robi tortillę, że kółko z farszem się zamyka...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|