Autor
|
Wtek: pytanie (Przeczytany 82940 razy)
|
slawek
Go
|
Witam Wszystkich ! Mam małe pytanko,proszę mi powiedzieć w jak mogę schudnąć 8kg na tej diecie ? To bardzo proste trzeba tylko mieć nadwage
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dianka34
Go
|
he he tak myślałam dziękuję za odpowiedz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dianka34
Go
|
A jeszcze czy ktoś zna fajną stronkę z przepisami dla optymalnych ?
...interesuje mnie przepis na placki serowe...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dianka34
Go
|
Ok, dziękuję zaraz zabieram sie za czytanie...jestem tu nowa i będę się Was radzić...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Witam Wszystkich ! Mam małe pytanko,proszę mi powiedzieć w jak mogę schudnąć 8kg na tej diecie ? To bardzo proste trzeba tylko mieć nadwage Ech Sławek zawsze czujny. Ale, Diana, nie zdziw się, jeśli na poczatku DO troszkę schudniesz, nawet gdybyś nadwagi nie miała. Potem i tak sie wyrówna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Teresa w codziennym bólu mogą mieć udział codziennie jadane zboża, nawet w małej "optymalnej" ilości. Rotacja mlecznych powinna pomoż stosunkowo szybko. Warto też nie stosować więcej niż 2 rodzaje produktów bogatobiałkowych na dobę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Dziękuję za odpowiedź. Zbożowych produktów nie jadam. Z bogatobiałkowych lubię jaja i mięso wieprzowe. Z ryb - dość rzadko kupuję śledzie, jeszcze rzadziej makrelę wędzoną. Twarogi się do mnie nie uśmiechają, choć kawałek sernika czasem zjem. Jadałam od czasu do czasu (raz w tygodniu ?,) ż.ser "przez rozum" dla wapnia. Lubię śmietanę, słodką i kwaśną. Jadłam sporo masła, spróbuję zmniejszyć na korzyść smalcu. I poszukam kości szpikowych, choć nadal nie bardzo wiem które to są (w sklepie piszą: wieprzowe, wołowe, ekspedientka nie potrafiła pomóc).
Węglowodany to głównie ziemniaki, kapusta, inne warzywa. Piję kawę i wodę z cytryną. Czasem lody no i sernik (też rzadko).
Spróbuję porotować te mleczne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Czekaj, przyczyną może być cytryna. Odstawienie cytrusów powinno najdalej PO 3 dobach zlikwidować codzienny problem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Lekarko,
dziękuję. Przyjrzę się. Choć mam wrażenie, że problem jest w kręgosłupie, gdyż dolegliwości maja związek z wysiłkiem. Nie odczuwam dolegliwości gdy siedzę na krześle podparta łokciami na stole (np przy czytaniu, czy komputerze) lub gdy śpię.
Zaintrygowała mnie informacja o powiązaniach dolegliwości kręgosłupa z wadami wzroku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Kręgosłup trzymają w pionie zakwaszone (lub nie) mięśnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Rety ! Trzymają zakwaszone czy odwrotnie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Zakwaszone są mniej wydolne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
"Zakwaszony" to najdelikatniejsze określenie chorego mięśnia. Tak można go określić gdy chwilowo (czynnościowo) nie spełnia swoich funkcji. Niemniej jednak już w takim stanie punkty akupresurowe umiejscowione zwykle w PRZYCZEPACH tych mięśni już zdradzają problem. Gdy problem trwa dłużej taki mięsień jest w stanie zapalnym. W mikroskopie elektronowym takiego mięśnia widać ZNISZCZONE MITOCHONDRIA (zatarta błona mitochondrium). Błona komórkowa czy jądro komórkowe takiego włókna mięśniowego długo jest ok.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Dziękuję, Lekarko. Czyli trzeba jeść więcej węglowodanów odkwaszających ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Lekarko, gdy były na ten temat wcześniejsze rozmowy, a także w artykułach o DO było powiedziane, że DO nie zakwasza - tłuszcz jest neutralny, żółtka jaj regulują pH, warzywa (oprócz brukselki) odkwaszają, a my raczej nie jadamy mącznych, jemy znikoma ilość mięsa.
Napisz, gdzie widzisz zagrożenie. Acha, w sąsiednich wątkach sugerujesz zjadanie cukrów prostych, które zakwaszają przecież. Jak to pozbierać do kupy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Czyli trzeba jeść więcej węglowodanów odkwaszających ?
Sprawa jest bardziej złożona. Najpierw trzeba zrozumieć podstawy, które od jakiegoś czasu tłumaczę Ewie, potem będzie dalej. 1,że DO nie zakwasza - tłuszcz jest neutralny, żółtka jaj regulują pH, warzywa (oprócz brukselki) odkwaszają, a my raczej nie jadamy mącznych, jemy znikoma ilość mięsa. 2.Napisz, gdzie widzisz zagrożenie. 3.Acha, w sąsiednich wątkach sugerujesz zjadanie cukrów prostych, które zakwaszają przecież. Jak to pozbierać do kupy?
1. To dlaczego jest jeszcze tyle osób z bólami na DO, i z nieprawidłowo pracujacymi mieśniami, z ... nieprawidłowo pracującym ... mózgiem (w sensie "choroby powstajace od głowy" czytaj od np. stresu). 2. Na razie nie mogę przebrnąć z Tobą tematu ... podstawowego, po zrozumieniu którego będę mogła co nieco więcej o diecie powiedzieć. 3. Przewrotność Twoją naturą. Cukry proste są i nie są szkodliwe. O tym możnaby duuużo napisać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Oj, Lekarko, znowu zaczynasz? podstawy, które od jakiegoś czasu tłumaczę Ewie, W tym sęk, że nic mi nie tłumaczysz. Dziś mi odpowiedziałaś na jeden post i to wszystko. W powyższym poscie, sama popatrz, co napisałaś. Tak mi właśnie tłumaczysz od dłuższego czasu. Masz satysfakcję? "Podstawy" czytałam w ksiązkach JK, a ty zmieniasz zasady, więc o to pytam. Chcę zrozumieć, co ty masz do powiedzenia. Wolałabyś, żebym ja i inni nic nie rozumieli? Jeżeli uważasz, że na moje pytania moze mi odpowiedzieć kto inny, wskaz mi taka osobę. Może rzeczywiście tylko ja nic z tego nie rozumiem? Mozesz napisać jasno? Czy z twojej pierwszej odpowiedzi trzeba wnioskować, że tłuszcz zakwasza? O żółtkach niedawno wypowiadał się Toan. Napisz jasno - uważasz, ze nie ma racji? Naprawdę nie wiem, której części zdania dotyczy twoja odpowiedź. W drugiej częsci mówisz, ze cwiczysz ze mną podstawy. Jaki to temat? Boisz sie jasno pisać? Nie zaczynaj jak Macek. W przeciwnym razie tracisz tylko czas i energię. Trzecia twoja odpowiedź tez jest bardzo "wyrazista", albo ja jestem matołem. Moze tam jest klucz, a ja głupia go nie widzę?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
1.Mozesz napisać jasno? Czy .... że tłuszcz zakwasza? 2.O żółtkach niedawno wypowiadał się Toan. Napisz jasno - uważasz, ze nie ma racji? 3.W drugiej częsci mówisz, ze cwiczysz ze mną podstawy. Jaki to temat? Boisz sie jasno pisać?
1.Nie uznaję terminów: pokarmy zasadotwórcze i kwasotwórcze, choć pokusiłabym się o taką systematykę pod kątem amin biogennych i białka. Uznaję termin zakwaszony mięsień, a w sensie o wiekszym znaczeniu dla mnie oznacza to zapalony miesień=miesień w stanie zapalnym. 2.Nie czytałam chyba tej wypowiedzi. 3. Podwyższony LDL, trójglicerydy powyżej 60mg%.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
1.Skoro nie ma znaczenia - kwasotworcze czy zasadotworcze, to kiedy org. sie zakwasza?
2.Teraz nie wiem, gdzie to jest, ale było o tym, że żółtka nie zakwaszają, bo dostosowują swoje działanie w zaleznosci od środowiska, regulują pH
3.Zrozumiałam, że piszesz, że LDL mozna zmniejszyć, jesli redukuje sie tłuszcze zwierzęce. Proponujesz w zamian oliwe. Ten temat nie jest mi bliski. Generalnie nie mialam problemów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|