forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2024-11-24, 10:05:53

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.
669726 wiadomości w 4061 wątkach; wysłane przez 34 użytkowników
Najnowszy użytkownik: root
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  serek topiony
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: serek topiony  (Przeczytany 16362 razy)
nowicjuszka
Gość


Email
serek topiony
« : 2011-11-09, 19:02:17 »

witam Laughing  czy ma ktos przepis na serek topiony? czy takowy mozna zrobic samemu?  Laughing
Zapisane
Teresa Stachurska
Gość


Email
Odp: serek topiony
« Odpowiedz #1 : 2011-11-09, 19:35:36 »

W thermomixie to nie problem : 6 minut, 60oC, obroty poz.6 Smile 
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72239


Odp: serek topiony
« Odpowiedz #2 : 2011-11-09, 20:11:28 »

Ale z czego się go robi? Chyba sam thermomix nie wystarczy? Laughing Rolling Eyes Wink
Zapisane

nowicjuszka
Gość


Email
Odp: serek topiony
« Odpowiedz #3 : 2011-11-09, 21:03:34 »

W thermomixie to nie problem : 6 minut, 60oC, obroty poz.6 Smile 


nie mam thermomixa,no i nie wiem z czego? moze dokladniej? Cool Cool Shocked
Zapisane
Teresa Stachurska
Gość


Email
Odp: serek topiony
« Odpowiedz #4 : 2011-11-09, 22:01:49 »

Z twarogu, żółtek i sody oczyszczonej oraz przypraw. W 60 stopniach C.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72239


Odp: serek topiony
« Odpowiedz #5 : 2011-11-09, 22:04:46 »

I lepiej smakuje niĹź ten ze sklepu?
Zapisane

Teresa Stachurska
Gość


Email
Odp: serek topiony
« Odpowiedz #6 : 2011-11-09, 22:08:20 »

Nie jestem amatorem topionych serkĂłw, to nie powiem. Na pewno moĹźe być mniej słony Smile   I mniej chemiczny.
Zapisane
nowicjuszka
Gość


Email
Odp: serek topiony
« Odpowiedz #7 : 2011-11-10, 12:44:41 »

dzieki za odp. Laughing i tak nic z tego bo nie  thermomixa Sad moze w garnuszku tez da sie cos na wzĂłr serka zrobic Laughing poszperam w necie i moze cos wyszukam Laughing
Zapisane
Teresa Stachurska
Gość


Email
Odp: serek topiony
« Odpowiedz #8 : 2011-11-10, 15:31:58 »

MoĹźna sprĂłbować na patelni, na maleńkim ogniu.  Dobrze jest dodać masła, co nie nowina w optymalnym wydaniu.
Zapisane
nowicjuszka
Gość


Email
Odp: serek topiony
« Odpowiedz #9 : 2011-11-10, 19:45:50 »

Można spróbować na patelni, na maleńkim ogniu.  Dobrze jest dodać masła, co nie nowina w optymalnym wydaniu.
 
tak za mna chodził serek topiony ze zjadlam kupiony Sad był dobry nie powiem Laughing ale jasny gwint serek był  bez opisu BTW Sad zjadłam taki ostatni raz Twisted Evil jestem na siebie zła Sad. Teresa Stachurska a moze znasz proporcje? czy raczej jak okulista  Laughing na oko Laughing Laughing
Zapisane
Teresa Stachurska
Gość


Email
Odp: serek topiony
« Odpowiedz #10 : 2011-11-10, 19:55:47 »

Mam taki przepis:

- 40 dag twarogu,
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- przyprawy

- 6 minut, obr. 6, temp. 60 oC

Proponuję zrobć prĂłbę z połowy podanych wyĹźej produktĂłw. Zaryzykowałabym do tej prĂłby ewentualnie więcej żółtek i z 50 g masła. 
Zapisane
Teresa Stachurska
Gość


Email
Odp: serek topiony
« Odpowiedz #11 : 2011-11-10, 19:57:23 »

TwarĂłg proponuję kupić typu włoskiego, ma lepsze proporcje Smile 
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72239


Odp: serek topiony
« Odpowiedz #12 : 2011-11-10, 20:02:23 »

... ale jasny gwint serek był  bez opisu BTW

Ser topiony tłusty (edamski)  B=13,5   T=27   W=1,2
Zapisane

nowicjuszka
Gość


Email
Odp: serek topiony
« Odpowiedz #13 : 2011-11-10, 20:12:58 »

Mam taki przepis:

- 40 dag twarogu,
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- przyprawy

- 6 minut, obr. 6, temp. 60 oC

Proponuję zrobć próbę z połowy podanych wyżej produktów. Zaryzykowałabym do tej próby ewentualnie więcej żółtek i z 50 g masła. 

Dziekuje  przeogromne Laughing
Zapisane
nowicjuszka
Gość


Email
Odp: serek topiony
« Odpowiedz #14 : 2011-11-10, 20:15:18 »

... ale jasny gwint serek był  bez opisu BTW

Ser topiony tłusty (edamski)  B=13,5   T=27   W=1,2

Dziekuje  Laughing i witaj Laughing kurcze chyba przekroczyłam z tym serkiem białko Sad bo tłuszcz mim nie zaszkodzi rozumiec sie ma Laughing
Zapisane
nowicjuszka
Gość


Email
Odp: serek topiony
« Odpowiedz #15 : 2011-11-10, 20:16:51 »

Twaróg proponuję kupić typu włoskiego, ma lepsze proporcje Smile 

Aco to jest za twarĂłg Shocked ?
Zapisane
Teresa Stachurska
Gość


Email
Odp: serek topiony
« Odpowiedz #16 : 2011-11-10, 20:23:44 »

Twaróg typu włoskiego. Jeden się nazywa Capri, ale jest ich więcej. Trzeba pytać na stoisku.
Zapisane
nowicjuszka
Gość


Email
Odp: serek topiony
« Odpowiedz #17 : 2011-11-12, 16:41:38 »

Twaróg typu włoskiego. Jeden się nazywa Capri, ale jest ich więcej. Trzeba pytać na stoisku.

ach to Capri Shocked Laughing uwielbiam ten twarĂłg. Niewatpliwie bedzie z tego cudownie smakowity ser topiony Laughing Dziekuje.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72239


Odp: serek topiony
« Odpowiedz #18 : 2011-11-12, 17:40:06 »

"nowicjuszka" mogę wiedzieć dlaczego stale się śmiejesz? Nawet do sera... Rolling Eyes Laughing Laughing Laughing
Zapisane

administ
Gość


Email
Odp: serek topiony
« Odpowiedz #19 : 2011-11-12, 17:54:49 »

Dla ścisłości: przemysłowo, ser topopny robi się z sera dojrzewającego, a twaróg tłusty może być jedynie niewielkim dodatkiem w recepturze.
Zapisane
Strony: [1] 2 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.038 sekund z 20 zapytaniami.