nowicjuszka
Go
|
Witam Mam pytanie odnosnie smaluszku oczywiscie przetopionego no i nie kupnego Ja takowy smaluszek przetapiam z sloniny i dodaje cebule oraz czosnek Ale czy na takim przetopionym smalcu mozna smazyc mięso? przetopiłam dzisiaj tego smalcu z 2kg.sloniny,powlewalam do sloików w miseczce tez sie zostalo ale czy dobre to do smazenia? nie spali sie ta cebulka i czosnek? mie bedzie gorzkie?
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
taki przesmazony z cebulka to szkoda do smarzenia,do smazenia to kupny ze sklepu w kostce
|
|
|
|
|
|
|
nowicjuszka
Go
|
taki przesmazony z cebulka to szkoda do smarzenia,do smazenia to kupny ze sklepu w kostce Specjalnie duzo przetopilam ale czy na takim ktoś smazył ? bo ten kupny juz mi zbrzydł
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Cebulka może nie przetrzymać smażenia mięsa. Następnym razem trzeba zrobić dwa smalce: jeden np z cebulką, a drugi czysty, czyli bez dodatków.
|
|
|
|
|
|
|
nowicjuszka
Go
|
Cebulka może nie przetrzymać smażenia mięsa. Następnym razem trzeba zrobić dwa smalce: jeden np z cebulką, a drugi czysty, czyli bez dodatków.
tak myslalam ale nie bylam pewna a ja tyle tego zrobiłam no cóz dokladac bede do zupy
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Do warzyw też można I ziemniak pół na pół z takim smalcem może zachwycić
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Jak ja przetapiam słoninę na smalec to nie dodaję do niego cebuli i wlewam go do dwóch miseczek - do jednej sam smalec, a do drugiej ze skwarkami. Ten pierwszy używam doi smażenia. Jeśli nie mam w domu smalcu przetopionego to też używam do smażenia kupny smalec w kostkach...
|
|
|
|
|
|
|
Rubby
Go
|
Z odpowiesci starszych osob wynika, ze smalec robilo sie z sadla a nie ze sloniny, ktorej bylo szkoda na smalec.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Pewnie tak było...ale ciekawe który smalec jest lepszy, ten z sadła czy ten ze słoniny?
|
|
|
|
|
|
|
Rubby
Go
|
Pewnie tak było...ale ciekawe który smalec jest lepszy, ten z sadła czy ten ze słoniny? Niestety nie wiem, nie jem wieprzowiny. Stosuję "żydowska" odmiane żywienia optymalnego.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A to ciekawe...chyba musi być trudniej... chociaż chyba wszystko, oprócz wieprzowiny, można jeść to samo co my...jest tego sporo...
|
|
|
|
|
|
|
Rubby
Go
|
A to ciekawe...chyba musi być trudniej... chociaż chyba wszystko, oprócz wieprzowiny, można jeść to samo co my...jest tego sporo... Trudniej nie, ale konieczna jest dobra organizacja i przestrzeganie zasad: - po pierwsze nie łączę mlecznych z miesnymi w trakcie tego samego dnia (ryby z mlecznymi można łączyć), - po drugie nie jem wieprzowiny, która zastępuje gęsiami. Reszta zasad pozostaje taka sama:)
|
|
|
|
|
|
|
|
nowicjuszka
Go
|
smalec sie sprawdzil do zasmazanej kapusty kiszonej z ziemniakami jeszcze nie probowalam :lol:ale ze smalcu mam duuzo,pewnie bede go jadła z wszystkim
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
I bardzo dobrze
|
|
|
|
|
|
|
nowicjuszka
Go
|
I bardzo dobrze Smakuje mi tak bardzo ze wieczorem stałam z łyzeczka od herbaty przy misce z smalcem i czekalam az syn wyjdzie z kuchni co sobie podjem tego rarytasu a ten stal i stał obok mnie i cos na wyjscie z kuchni mu sie absolutnie nie mialo Ale moja wytrwalosc zostala w koncu nagrodzona no i powybieralam z tego smalcu co nieco skwarek cud- miód.
|
|
|
|
|
|
|
temida135
Go
|
Stosuję "żydowska" odmiane żywienia optymalnego. Co to ludzie nie wymyślą...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Smakuje mi tak bardzo ze wieczorem stałam z łyzeczka od herbaty przy misce z smalcem... Łyżeczkę masła lubię od czasu do czasu zjeść, ale smalcu samego bym nie ruszyła...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Stosuję "żydowska" odmiane żywienia optymalnego. Co to ludzie nie wymyślą... Ja stosuję kaszubska odmianę ze śledzikiem w piątek... Ty pewni góralską z oscypkiem... Mąż dzisiaj kupił oscypki w wersji mini...nie przepadam... (za oscypkiem nie mężem )
|
|
|
|
|
|
|
nowicjuszka
Go
|
Smakuje mi tak bardzo ze wieczorem stałam z łyzeczka od herbaty przy misce z smalcem... Łyżeczkę masła lubię od czasu do czasu zjeść, ale smalcu samego bym nie ruszyła... reniu,ja polowałam na skwarki
|
|
|
|
|
|
|
|