Strony: 1 2 3 [4]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Smalec topiony (Przeczytany 40947 razy)
|
renia
|
Część polskich naukowców przed wojną wyjechała do Ameryki. Z resztą Niemcy się rozprawili, jeszcze bieda i głód zrobiły swoje... Jak na taką sytuację to i tak w Polskim dorobku naukowym nie jest źle...Nie liczą się tylko Noble (jestem ciekawa ilu dostało nagrodę Nobla za lekarstwo na raka, którego notabene nie ma)...są ważniejsze zasługi dla ludzkości... Ja nie dzielę ludzi na narody. Liczą się poszczególne jednostki. W każdym narodzie są dobrzy i źli...zdrowi i chorzy, mądrzy i głupi...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Co do Polaków to mieszczaństwo (klasa średnia) w okresie międzywojennym odżywiało się tłusto, w przeciwieństwie do chłopów, którzy odżywiali się głownie mąką, od święta mięsem.
Znacznie więcej było wówczas chłopów niż mieszczaństwa...nie mam tutaj żadnych danych, ale chyba tylko 20% Polaków mieszkało wówczas w miastach. Ziemi wschodnie miały wtenczas sporo wybitnych ludzi...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Rubby
Go
|
Kończąc dyskusje nad smalcem gęsim, proponuje dla próby zastosować 1 dzień jajka (lub żółtka) + gęsi dla porowniania z dniem wieprzowym i porównać samopoczucie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Odżywianie oczywiście również.
Do pustego to i Salomon nie naleje (parafrazując)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Kończąc dyskusje nad smalcem gęsim, proponuje dla próby zastosować 1 dzień jajka (lub żółtka) + gęsi dla porowniania z dniem wieprzowym i porównać samopoczucie... Lubię gęsi smalec...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Kończąc dyskusje nad smalcem gęsim, proponuje dla próby zastosować 1 dzień jajka (lub żółtka) + gęsi dla porowniania z dniem wieprzowym i porównać samopoczucie... Tu sie moge podpisac. Tez wole ges od kazdego innego miesa. Problem jest jednak z mozliwoscia zakupu gesi jkazdego dnia. Smalcu gesiego nie w ogole, podrobow gesich tez nie. Wszystko zmusza nas do jedzenie miesa, ktory skladem chemicznym jest nablizsze czlowiekowi a wiec swinie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Adampio, chyba nawet jakbyś miał taką możliwość codziennego zakupu gęsi, to by się one Tobie znudziły. Najlepsza jest różnorodność - chociaż od czasu do czasu inne gatunki mięsa...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Pewnie tak, raczej napewno. Staramy sie z zona jesc roznorodnie i chyba nam sie to udaje - choc swinia przoduje. Ale ja nie jestem zydem i wychowalem sie na baranach, kozach krowie i swinii. Dzis najbardziej mi brak baranow, choc w pracy mam z nimi kontakt non-stop.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Pewnie, ze tak. Wracajac do zydow, to znam ich wielu, zarowno w Polsce jak i tu w Danii. Bylem nie raz na "uczcie" zydowskiej i zadko serwuja gesine. Czesto jest kaczka i baran. Lubie ich jedzenie i duzo potraw robie zainspirowany zydowska kultura, ktora mnie interesuje. Zauwazylem jednak, ze jedza za duzo bialka i to tego najlepszego, bo tu zawsze sa podroby, ktore osobiscie kocham ale czasami jest za duzo. Tluszczu jedza duzo. Mysle, ze kultura zydowska jest rzeczywiscie oparta na zasadach jedzenia, jakie mieli kaplani dawno temu ( 1:5-7:0,2-0,5) i moglbym tak jesc ale na dluzsza mete jest to niezgodne z zasadami ZO, poniewaz jest bardzo duzo najlepszego bialka. Jedza duzo ryb, fajnie, to nie jest dobre bialko i zaden tluszcz, jedza duzo podrobow i duzo tluszczu, jednak jedza tez duzo maki. Mace, macki, chleby i chlebki sa powodem tego, ze duzo zydow jest "okraglych" - w okolicach brzucha. Lubie ich podejscie do zycia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Jedza duzo ryb, fajnie, to nie jest dobre bialko i zaden tluszcz, jedza duzo podrobow i duzo tluszczu, jednak jedza tez duzo maki. Mace, macki, chleby i chlebki sa powodem tego, ze duzo zydow jest "okraglych" - w okolicach brzucha. Czyli robią podobny błąd jak Rosjanie - tłusto i dużo mąki, chlebka...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
No i plebejskim go zowią, pewnie w Biblii nie czytali że tłuszcze dla elity poswięcone
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Jedza duzo ryb, fajnie, to nie jest dobre bialko i zaden tluszcz, jedza duzo podrobow i duzo tluszczu, jednak jedza tez duzo maki. Mace, macki, chleby i chlebki sa powodem tego, ze duzo zydow jest "okraglych" - w okolicach brzucha. Czyli robią podobny błąd jak Rosjanie - tłusto i dużo mąki, chlebka... Zgadza się , nawet do kartofli jedzą chleb co jest znane już od dawien dawna. W tej chwili to się już zmienia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Smalec - sposób przygotowania (przekład z broszurki z 2006 roku , Dniepropetrowsk) Smalec wytapia się z wewnętrznej, surowej słoniny i części podskórnej świńskiej tuszy. Oddzielnie można wytopić tłuszcz , który jest wokół kiszek.Tłuszcz do wytopienia powinien być bardzo dobrze schłodzony.Trzeba go pokroić na drobne kawałki i namoczyć na noc w wodzie aby wyszły ostatki krwi.Potem tłuszcz odcedzić i posolić 20 gr soli na 1 kg tłuszczu. Do garnka nalać wodę aby pokryła dno.Włożyć 1/3 tłuszczu i postawić na ogień.Kiedy tłuszcz zacznie pływać dodać pozostałą część. Żeby nie przylegał trzeba mieszać drewnianą łyżką. Jak tylko skwarki się podrumienią a pary nad garnkiem nie będzie smalec można rozlać do szklanych lub ceramicznych słoików przepuszczając przez gazę.Słoikii powinny być dobrze cieple i suche. Dobrze przyrządzony smalec można przechowywać długo bez dostępu powietrza i światła. Jest jeszcze drugi sposób przyrządzania smalcu. C.d nastąpi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Dasna pisz te przepisy w dziale kulinarnym, proszę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Strony: 1 2 3 [4]
|
|
|
|