forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 14:18:49

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669706 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Smalec topiony
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 [4] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Smalec topiony  (Przeczytany 40845 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #60 : 2011-11-13, 19:37:54 »

Część polskich naukowców przed wojną wyjechała do Ameryki. Z resztą Niemcy się rozprawili, jeszcze bieda i głód zrobiły swoje... Jak na taką sytuację to i tak w Polskim dorobku naukowym nie jest źle...Nie liczą się tylko Noble (jestem ciekawa ilu dostało nagrodę Nobla za lekarstwo na raka, którego notabene nie ma)...są ważniejsze zasługi dla ludzkości...
Ja nie dzielę ludzi na narody. Liczą się poszczególne jednostki. W każdym narodzie są dobrzy i źli...zdrowi i chorzy, mądrzy i głupi...
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #61 : 2011-11-13, 19:38:32 »

Fajny tytuł wątku do takich rozważań... Rolling Eyes Laughing Laughing Laughing
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #62 : 2011-11-13, 20:07:30 »

Co do Polaków to mieszczaństwo (klasa średnia) w okresie międzywojennym odżywiało się tłusto, w przeciwieństwie do chłopów, którzy odżywiali się głownie mąką, od święta mięsem.

Znacznie więcej było wówczas chłopów niż mieszczaństwa...nie mam tutaj żadnych danych, ale chyba tylko 20% Polaków mieszkało wówczas w miastach.
Ziemi wschodnie miały wtenczas sporo wybitnych ludzi...
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #63 : 2011-11-13, 20:14:58 »

Ale masz rację wybitnych naukowców pochodzenia żydowskiego było więcej...pewnie przez ten gęsi smalec... Cool Wink a Polacy nie gęsi i swój język mają... Laughing Laughing Laughing Chyba już na mnie czas... Rolling Eyes Laughing
Zapisane

Rubby
Go


Email
Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #64 : 2011-11-13, 20:57:57 »

Kończąc dyskusje nad smalcem gęsim, proponuje dla próby zastosować 1 dzień jajka (lub żółtka) + gęsi dla porowniania z dniem wieprzowym i porównać samopoczucie...Smile
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57184


Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #65 : 2011-11-13, 20:59:32 »

Odżywianie oczywiście również.

Do pustego to i Salomon nie naleje (parafrazując) Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #66 : 2011-11-13, 21:08:46 »

Kończąc dyskusje nad smalcem gęsim, proponuje dla próby zastosować 1 dzień jajka (lub żółtka) + gęsi dla porowniania z dniem wieprzowym i porównać samopoczucie...Smile

Lubię gęsi smalec...
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #67 : 2011-11-14, 14:44:18 »

Kończąc dyskusje nad smalcem gęsim, proponuje dla próby zastosować 1 dzień jajka (lub żółtka) + gęsi dla porowniania z dniem wieprzowym i porównać samopoczucie...Smile

Tu sie moge podpisac. Tez wole ges od kazdego innego miesa. Problem jest jednak z mozliwoscia zakupu gesi jkazdego dnia. Smalcu gesiego nie w ogole, podrobow gesich tez nie. Wszystko zmusza nas do jedzenie miesa, ktory skladem chemicznym jest nablizsze czlowiekowi a wiec swinie.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #68 : 2011-11-14, 14:48:20 »

Adampio, chyba nawet jakbyś miał taką możliwość codziennego zakupu gęsi, to by się one Tobie znudziły. Najlepsza jest różnorodność - chociaż od czasu do czasu inne gatunki mięsa...
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #69 : 2011-11-14, 14:57:49 »

Pewnie tak, raczej napewno. Staramy sie z zona jesc roznorodnie i chyba nam sie to udaje - choc swinia przoduje. Ale ja nie jestem zydem i wychowalem sie na baranach, kozach krowie i swinii. Dzis najbardziej mi brak baranow, choc w pracy mam z nimi kontakt non-stop. Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #70 : 2011-11-14, 16:06:29 »

 Laughing ... u mnie też najczęściej świnia gości na stole... Laughing
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #71 : 2011-11-14, 16:47:51 »

Pewnie, ze tak.

Wracajac do zydow, to znam ich wielu, zarowno w Polsce jak i tu w Danii. Bylem nie raz na "uczcie" zydowskiej i zadko serwuja gesine. Czesto jest kaczka i baran. Lubie ich jedzenie i duzo potraw robie zainspirowany zydowska kultura, ktora mnie interesuje. Zauwazylem jednak, ze jedza za duzo bialka i to tego najlepszego, bo tu zawsze sa podroby, ktore osobiscie kocham ale czasami jest za duzo. Tluszczu jedza duzo. Mysle, ze kultura zydowska jest rzeczywiscie oparta na zasadach jedzenia, jakie mieli kaplani dawno temu ( 1:5-7:0,2-0,5) i moglbym tak jesc ale na dluzsza mete jest to niezgodne z zasadami ZO, poniewaz jest bardzo duzo najlepszego bialka.

Jedza duzo ryb, fajnie, to nie jest dobre bialko i zaden tluszcz, jedza duzo podrobow i duzo tluszczu, jednak jedza tez duzo maki. Mace, macki, chleby i chlebki sa powodem tego, ze duzo zydow jest "okraglych" - w okolicach brzucha. Laughing

Lubie ich podejscie do zycia.
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #72 : 2011-11-14, 18:17:20 »

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #73 : 2011-11-14, 18:22:54 »


Jak już ten smalec tak się zmienia, że zaczyna służyć kobietom po menopauzie, to niebawem i może się tak zmienić, że wszystkim będzie wskazany... Shocked Laughing Laughing Laughing
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #74 : 2011-11-14, 18:26:30 »


Jedza duzo ryb, fajnie, to nie jest dobre bialko i zaden tluszcz, jedza duzo podrobow i duzo tluszczu, jednak jedza tez duzo maki. Mace, macki, chleby i chlebki sa powodem tego, ze duzo zydow jest "okraglych" - w okolicach brzucha. Laughing


Czyli robią podobny błąd jak Rosjanie - tłusto i dużo mąki, chlebka... Confused
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #75 : 2011-11-14, 19:36:55 »

No i plebejskim go zowią, pewnie  w Biblii nie czytali że tłuszcze dla elity poswięcone Wink 
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #76 : 2011-11-24, 06:08:41 »


Jedza duzo ryb, fajnie, to nie jest dobre bialko i zaden tluszcz, jedza duzo podrobow i duzo tluszczu, jednak jedza tez duzo maki. Mace, macki, chleby i chlebki sa powodem tego, ze duzo zydow jest "okraglych" - w okolicach brzucha. Laughing


Czyli robią podobny błąd jak Rosjanie - tłusto i dużo mąki, chlebka... Confused
Zgadza się , nawet do kartofli jedzą chleb co jest znane już od dawien dawna. W tej chwili to się już zmienia.
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #77 : 2011-11-24, 06:35:50 »

Smalec - sposób przygotowania (przekład z broszurki z 2006 roku , Dniepropetrowsk)

Smalec wytapia się z wewnętrznej, surowej słoniny i części podskórnej świńskiej tuszy. Oddzielnie można wytopić tłuszcz , który jest wokół kiszek.Tłuszcz do wytopienia powinien być bardzo dobrze schłodzony.Trzeba go pokroić na drobne kawałki i namoczyć na noc w wodzie aby wyszły ostatki krwi.Potem tłuszcz odcedzić i posolić 20 gr soli na 1 kg tłuszczu.
Do garnka nalać wodę aby pokryła dno.Włożyć 1/3 tłuszczu i postawić na ogień.Kiedy tłuszcz zacznie pływać dodać pozostałą część. Żeby nie przylegał trzeba mieszać drewnianą łyżką. Jak tylko skwarki się podrumienią a pary nad garnkiem nie będzie smalec można rozlać do szklanych lub ceramicznych słoików przepuszczając przez gazę.Słoikii powinny być dobrze cieple i suche. Dobrze przyrządzony smalec można przechowywać długo bez dostępu powietrza i światła.
Jest jeszcze drugi sposób przyrządzania smalcu. C.d nastąpi. Very Happy
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #78 : 2011-11-24, 11:52:58 »

Dasna pisz te przepisy w dziale kulinarnym, proszę Smile 

Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: Smalec topiony
« Odpowiedz #79 : 2011-11-24, 16:12:42 »

OK. Wink
Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.213 sekund z 20 zapytaniami.