renia
|
W tym dziale? Ĺťeby wszyscy siÄ odkwasili w Nowym Roku? I promieniowali miĹoĹciÄ
do bliĹşniego jak do siebie samego?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Gość
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
MariuszM
Gość
|
Co w takim razie zakwasza wloczkiju? Np wodor,wegiel? P.S MA to wplyw na poczucie humoru? ZaleĹźy o czym mĂłwimy. Zatrzymajmy siÄ na ukĹadzie pokarmowym. ŝóĹÄ ma odczyn zasadowy, czyĹźby to znaczyĹo Ĺźe powoduje rozwĂłj zĹych bakterii czy raczej brak şóĹci? Mnie, zolci,kwasom tluszczowym jest to obojetne,a dla Ciebie zasadowe. Dlatego pierwsze linie obrony sie kwasza na widok zasadowych warzyw o innych stworach nie wspominajacÂ
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
damy radÄ. Z pewnoscia. Prosze pozdrowic rodzicow.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
W tym dziale? Ĺťeby wszyscy siÄ odkwasili w Nowym Roku? I promieniowali miĹoĹciÄ
do bliĹşniego jak do siebie samego? No tak, to byl taki "przecinek" odkwaszajacy, mam nadzieje, ze zadziala jak burak.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
Prosze pozdrowic rodzicow. PrzekaĹźÄ, dziÄkujÄ, wzajemnie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
ProszÄ pozdrowiÄ od nas wszystkich...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
Tak byĹo ze wzajemnoĹciÄ
!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
MiĹo... dziÄkujÄ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
friga
Gość
|
Pani Tomaszu jesli bym mogla zapytac i skorzystac z Pana wiedzy, prosze o podanie odpowiedzi na moje pytanie (moze byc forma skrotowa "tak" lub "nie") Czy do produkcji zwyklych serow bialych twarogowych uzywa sie metody fermentacji mleka przy pomocy paleczek kwasu mlekowego???
Moze ktos wogole wie??To chetnie skorzystam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
Za: ippc.mos.gov.pl/ippc/custom/BAT%20-%20mleko.pdf cyt: "Sery ĹwieĹźe (niedojrzewajÄ
ce) powstajÄ
z mleka standaryzowanego i pasteryzowanego, czasami homogenizowanego (patrz produkcja mleka spoĹźywczego). Do mleka dodawane sÄ
sole wapniowe (najczÄĹciej chlorek wapniowy), w celu przywrĂłcenia rĂłwnowagi soli mineralnych, zachwianej na skutek pasteryzacji mleka. Chlorek wapniowy dziaĹa jako Ĺrodek wspomagajÄ
cy koagulacjÄ. Koagulacja jest toĹciÄcie mleka, w skutek czego wydziela siÄ serwatka i skrzep serowy. Po dodaniu kultur bakteryjnych mleko ogrzewane jest w wannach twaroĹźkarskich, gdzie przechodzi okoĹo 12-16 godzinny okres inkubacji w temperaturze okoĹo 28C. Po koagulacji skrzep ogrzewany jest do temperatury 37-45 C, pakowany w tkaniny i prasowany lub przenoszony do ogrzewanych kadzi, w ktĂłrych przechodzi proces granulacji. OdciĹniÄty skrzep moĹźe byÄ wzbogacony o dozwolone dodatki smakowe (przyprawy, substancje aromatyzujÄ
ce, cukier itp.)."
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
friga
Gość
|
Dziekuje, Doczytywalam wlasnie najrozniejsze inf o tych serach ze moga byc podpuszkowe itp ale nigdzie nie widzialam konkretnej inf o dodatku kultur bakterii-tylko pojecie "zakwas"-co mogĹo sugerowaÄ....
Czyli rozumiem jesli moge skorzystac jeszcze z Pana wiedzy ze podczas takiej produkcji te kultury bakteryjne przeprowadzaja proces fermentacji mlekowej?????
Czy tylko taki proces fermentacji jest w kefirze i mleku kwasnym czy tez kiszonkach????
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
friga
Gość
|
Czyli nie ma w serze bialym paleczek kwasu mlekowego Dziekuje-jest to istotna informacja dla mnie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
Skoro tak to rozumiesz, to faktycznie nie ma!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
friga
Gość
|
Dziekuje,Panie Tomaszu! To byla inna forma uzyskania potrzebnych bardzo informacji (krĂłtsza:))
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Gość
|
Ja tam paĹeczek nie widzÄ,ale czujÄ 'kwas'
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
KrĂłtko, ale treĹciwie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
friga
Gość
|
Nie kazdy (nad czym ubolewam) dysponuje taka obszerna wiedza jak Pan czego szczerze zazdroszczÄ i podziwiam.
Szkoda ze Pan tego nie wykorzystuje szerzej , myĹlÄ ze wielu pacjentĂłw by skorzystaĹo z bezpoĹredniej porady Pana jako kontynuatora Dr. KwaĹniewskiego - ale rozumiem ze dĹugotrwaĹa walka Doktora zniechÄciĹa Pana jednoznacznie
Dziekuje za pomoc.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|