nowicjuszka
Go
|
|
jajka
« : 2011-11-23, 16:17:23 » |
|
Witajcie mam pytanie i z góry dziekuje za odpowiedz. Jesli nie mam zaplanowanego obiadu,to najprosciej jest mi wrzucic na patelnie kilka jajek i do tego jakas surówka, to dla mnie ulubiony zestaw ale czy taki zestaw moge jadac codziennie przez dłuższy okres czasu? biorąc pod uwage fakt ze na sniadanie tez zawsze sa jajka.Nie jestem mięso lubna wiec jajka mogłabym jadac zawsze i wszedzie pod kazdą postacia,no byle nie surowe.Wiec jak mozna czy nie mozna sie zajajkowac
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
Odp: jajka
« Odpowiedz #1 : 2011-11-23, 17:00:16 » |
|
Żółtek można zjeść i kilkanaście dziennie. W całych jajkach zbędne jest białko jaj Poza tym polecane bardzo są podroby. Mogę od siebie polecić wątróbkę ze śliwką, parfait z wątróbki oraz salceson? Pyszności. A, jeszcze boczek korzenny
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #2 : 2011-11-23, 17:03:56 » |
|
Witajcie mam pytanie i z góry dziekuje za odpowiedz. Jesli nie mam zaplanowanego obiadu,to najprosciej jest mi wrzucic na patelnie kilka jajek i do tego jakas surówka, to dla mnie ulubiony zestaw ale czy taki zestaw moge jadac codziennie przez dłuższy okres czasu? biorąc pod uwage fakt ze na sniadanie tez zawsze sa jajka.Nie jestem mięso lubna wiec jajka mogłabym jadac zawsze i wszedzie pod kazdą postacia,no byle nie surowe.Wiec jak mozna czy nie mozna sie zajajkowac Mi by to nie odpowiadało. Ale jeśli tak lubisz, to jajka są OK. Tylko czy mąż na dłuższą metę Tobie z domu nie ucieknie? Jak ja chcę szybko zrobić obiad, to najczęściej nasmażę plastry boczku, do tego co tam mam - czy buraczki, czy ogórka, no i ziemniaka jakiegoś...i jest dobry obiad..
|
|
|
|
|
|
|
nowicjuszka
Go
|
|
« Odpowiedz #3 : 2011-11-23, 17:58:05 » |
|
Żółtek można zjeść i kilkanaście dziennie. W całych jajkach zbędne jest białko jaj Poza tym polecane bardzo są podroby. Mogę od siebie polecić wątróbkę ze śliwką, parfait z wątróbki oraz salceson? Pyszności. A, jeszcze boczek korzenny Cos mi podroby za bardzo nie smakują,probowalam juz róznych przepisow i bez powodzenia salceson to małzonek mi zrobil z samej golonki ale ja jednak marze o tygodniu na jajkach nie nie bede wysiadywac
|
|
|
|
|
|
|
nowicjuszka
Go
|
|
« Odpowiedz #4 : 2011-11-23, 18:00:34 » |
|
Mi by to nie odpowiadało. Ale jeśli tak lubisz, to jajka są OK. Tylko czy mąż na dłuższą metę Tobie z domu nie ucieknie? Jak ja chcę szybko zrobić obiad, to najczęściej nasmażę plastry boczku, do tego co tam mam - czy buraczki, czy ogórka, no i ziemniaka jakiegoś...i jest dobry obiad.. reniu jakby do tego doszło to bede go gonić
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
« Odpowiedz #6 : 2011-11-23, 20:14:34 » |
|
Nowicjuszka, można spokojnie taki żółtkowy tydzień sobie zrobić
|
|
|
|
|
|
|
nowicjuszka
Go
|
|
« Odpowiedz #7 : 2011-11-24, 11:26:51 » |
|
Jakbym ja codziennie robiła jajka na obiad, to jestem ciekawa jak długo by mój mąż siedział cicho...chyba by już trzeciego dnia miał dość takich obiadów... reniu mąz z cóka zywia sie "normalnie korytkowo" a na ŻO jestem z synem i oboje uwielbiamy jajka
|
|
|
|
|
|
|
nowicjuszka
Go
|
|
« Odpowiedz #8 : 2011-11-24, 11:27:57 » |
|
Nowicjuszka, można spokojnie taki żółtkowy tydzień sobie zrobić az sie serce raduje
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
« Odpowiedz #9 : 2011-11-24, 11:46:30 » |
|
Nowicjuszka, można spokojnie taki żółtkowy tydzień sobie zrobić az sie serce raduje Będzie więc festiwal
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #10 : 2011-11-24, 11:51:40 » |
|
Jakbym ja codziennie robiła jajka na obiad, to jestem ciekawa jak długo by mój mąż siedział cicho...chyba by już trzeciego dnia miał dość takich obiadów... reniu mąz z cóka zywia sie "normalnie korytkowo" a na ŻO jestem z synem i oboje uwielbiamy jajka U mnie jest podobnie. Tak typowo optymalnie to żywię się tylko ja sama. Ale obiad robię dla wszystkich jednakowy...
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
« Odpowiedz #11 : 2011-11-24, 14:05:21 » |
|
Mysle, ze trzeba pamietac o ilosci zjadanego bialka, zwlaszcza kiedy sie zjada te najlepsze. Zoltka sa najlepsze i jest ok, ale trzeba pamietac, ze wszystko trza jesc,pic itd z umiarem. Podejrzewam, ze Pani nowicjuszka nie zjada 10 zoltek dziennie?
|
|
|
|
|
|
|
nowicjuszka
Go
|
|
« Odpowiedz #12 : 2011-11-24, 20:15:58 » |
|
Mysle, ze trzeba pamietac o ilosci zjadanego bialka, zwlaszcza kiedy sie zjada te najlepsze. Zoltka sa najlepsze i jest ok, ale trzeba pamietac, ze wszystko trza jesc,pic itd z umiarem. Podejrzewam, ze Pani nowicjuszka nie zjada 10 zoltek dziennie? Dzisiaj zjadłam 9 zółtek i 2 całe jajka,przekroczyłam?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
« Odpowiedz #13 : 2011-11-24, 21:09:01 » |
|
A skad ja to moge wiedziec? Twoj organizm wie najlepiej.
|
|
|
|
|
|
|
nowicjuszka
Go
|
|
« Odpowiedz #14 : 2011-11-24, 21:35:42 » |
|
A skad ja to moge wiedziec? Twoj organizm wie najlepiej. Jest ok bede głodna dopiero rano
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
« Odpowiedz #15 : 2011-11-25, 07:09:04 » |
|
Ja tez kocham jajka i czasami jan, nam z zona, nie chce sie nic na obiad robic to robie omlety, 1 x jajko i 4 x zoltko. Na sniadanie mam zawsze coc podobnego. Takiego omleta rano robie na 60 - 100 g masla.
|
|
|
|
|
|
|
JoeB
Go
|
|
« Odpowiedz #16 : 2011-11-26, 01:26:10 » |
|
Mam pytanie do "madrzejszych w pismie" .Jaka jest roznica miedzy jajkiem z kury i kaczki Ktore jajko lepsze czy to same shitt jak by po naszemu. Nie pamietam czy kiedys jadlem jajka z kaczki Farma gdzie kupuje gesi i kaczki tradycyjnie ,sprzedaje i jajka teraz .Ot trza bedzie sprobowac i sie przekonac http://www.fvdg.com/product_list.htmlhttp://www.fvdg.com/history.htmlTo mi sie podoba Give the cheaken a break , eat Frazer valley duck and goose mala farma wiec product dpbry ,Znam ich od 3 lat ,ale jajek nie sprzedawali
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
« Odpowiedz #17 : 2011-11-26, 09:39:34 » |
|
Roznica jest wielka. Jedno pochodzi od kaczki a drugie od kury. Sklad jest tez inny. Obie wersje sa dobre, a kwestii smaku sie nie dyskutuje. Osobiscie wole kurze.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
« Odpowiedz #18 : 2011-11-26, 09:40:31 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
nowicjuszka
Go
|
|
« Odpowiedz #19 : 2011-11-26, 12:36:54 » |
|
Ja tez kocham jajka i czasami jan, nam z zona, nie chce sie nic na obiad robic to robie omlety, 1 x jajko i 4 x zoltko. Na sniadanie mam zawsze coc podobnego. Takiego omleta rano robie na 60 - 100 g masla. Ja tez robie omlety na masle,o niebo lepiej mi smakują,no i po takim daniu jestem długo syta
|
|
|
|
|
|
|
|