Autor
|
Wtek: jajka (Przeczytany 675567 razy)
|
zofijeczka
Go
|
|
Odp: jajka
« Odpowiedz #120 : 2013-03-08, 17:16:01 » |
|
w białku jajka zdaje się że nie za dużo wartościowych rzeczy znajdziemy. W mięsie wieprzowym więcej. A i czasem coś niecoś drobiu trzeba zjeść - co tam miało być niacyna zdaje się?
Jak pomyślę o białku to mam teraz jedno skojarzenie - wody płodowe i jakoś nie... nie tak ugotowanego/usmorzonego nie zjem. w cieście/ kotletach mielonych tak
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
|
Odp: jajka
« Odpowiedz #121 : 2013-03-08, 17:27:27 » |
|
Uhm, wody płodowe, uwielbiam! I przesącze gruczołowe i różne płynne tkanki, pychota! Mózg, szpik, grasica, mlecz...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
Odp: jajka
« Odpowiedz #122 : 2013-03-08, 19:13:37 » |
|
Uhm, wody płodowe, uwielbiam! I przesącze gruczołowe i różne płynne tkanki, pychota! Mózg, szpik, grasica, mlecz...
O Matko Uuuu jak ja tego nie znoszę. Litości. Przesącze gruczołowe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
|
Odp: jajka
« Odpowiedz #123 : 2013-03-08, 19:43:07 » |
|
Uhm, wody płodowe, uwielbiam! I przesącze gruczołowe i różne płynne tkanki, pychota! Mózg, szpik, grasica, mlecz...
O Matko Uuuu jak ja tego nie znoszę. Litości. Przesącze gruczołowe. A śmietankę doisz codziennie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
Odp: jajka
« Odpowiedz #124 : 2013-03-08, 20:35:37 » |
|
Doję. No, wód płodowych nie pijam .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
|
Odp: jajka
« Odpowiedz #125 : 2013-03-08, 20:59:11 » |
|
Doję. No, wód płodowych nie pijam . Używanych wód ja też nie jem Mleko jest przesączem gruczołowym. Gruczoły mlekowe to zmodyfikowane gruczoły potowe, czy tam łojowe, nie pamiętam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
Odp: jajka
« Odpowiedz #126 : 2013-03-08, 21:26:49 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
|
Odp: jajka
« Odpowiedz #127 : 2013-03-08, 21:41:02 » |
|
Kobiety! Odchudzasz się podobno
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
Odp: jajka
« Odpowiedz #128 : 2013-03-08, 22:11:14 » |
|
Zgadza się. Dzięki za wsparcie. Jak tak dalej będziesz apetycznie opisywał płyny fizjologiczne to w ogóle się odzwyczaję od jedzenia. Fuj , używane wody płodowe przebija wszystko. Masz określenia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
Odp: jajka
« Odpowiedz #129 : 2013-03-09, 11:12:13 » |
|
w białku jajka zdaje się że nie za dużo wartościowych rzeczy znajdziemy. W mięsie wieprzowym więcej. A i czasem coś niecoś drobiu trzeba zjeść - co tam miało być niacyna zdaje się?
Jak pomyślę o białku to mam teraz jedno skojarzenie - wody płodowe i jakoś nie... nie tak ugotowanego/usmorzonego nie zjem. w cieście/ kotletach mielonych tak
Żółtka - http://www.stachurska.eu/?p=1659 .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
chill
Go
|
|
Odp: jajka
« Odpowiedz #130 : 2013-03-09, 15:16:56 » |
|
Jak tu jeść same jaja , jak żonka zamarynowała rano kawał boczku i wyciągamy właśnie grill elektryczny ......
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: jajka
« Odpowiedz #135 : 2013-03-16, 18:25:23 » |
|
Takie żarty pasują do tytułu wątku...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
Odp: jajka
« Odpowiedz #136 : 2013-03-16, 18:26:29 » |
|
Ale jaja: Obcinają, czy co?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
|
Odp: jajka
« Odpowiedz #137 : 2013-03-16, 18:32:40 » |
|
Chów i hodowla
Produkcja jaj spożywczych
Prof. dr hab. Ewa Świerczewska Zakład Hodowli Drobiu SGGW
Jajo jest uważane za najdoskonalszy produkt pochodzenia zwierzęcego. Charakteryzuje je wzorcowy skład aminokwasów, jest bogate w składniki mineralne oraz witaminy, poza tym zawiera substancje biologicznie czynne, do których zalicza się między innymi lizozym. Lizozym pozyskiwany z jaj kurzych jest wykorzystywany jako naturalny konserwant zabezpieczający przed psuciem się wiele produktów spożywczych, między innymi odżywek dla dzieci, wędlin pakowanych próżniowo, serów, win itp.
Ryc. 1. Jajo uważane jest za najdoskonalszy produkt pochodzenia zwierzęcego. Skład morfologiczny świeżych jaj kurzych jest stały. Znajduje się w nich 32% żółtka, 56% białka oraz 12% skorupy. Spożycie jaj kurzych w poszczególnych krajach Unii Europejskiej ma charakter stabilny, najwięcej jaj rocznie spożywają Hiszpanie (19 kg), najmniej Finowie (9,8 kg). W Polsce kształtuje się ono na poziomie 210 sztuk (około 13 kg), a roczna produkcja wynosi około 9 mld. Jaja spożywcze produkowane są głównie w fermach utrzymujących kury w klatkach lub na ściółce, natomiast tzw. produkcja drobnotowarowa przeznaczona jest przede wszystkim na samozaopatrzenie i tylko nadwyżki sprzedawane są na lokalnych rynkach. Nieśność jest cechą nisko odziedziczalną, współczynnik odziedziczalności wynosi 0,30. Zależy ona w ogromnej mierze od warunków środowiskowych, w których utrzymywane są ptaki. Chcąc uzyskać wysoką nieśność niosek przeznaczanych do produkcji jaj, selekcjonowanych w kierunku bardzo wysokiej nieśności, wynoszącej około 320 jaj rocznie, należy zapewnić im wprost komfortowe warunki środowiskowe. Warunki te są z reguły określane przez firmy dostarczające materiał do chowu i mogą być modyfikowane w zależności od typu mieszańców oraz systemu utrzymania (w klatkach lub na ściółce). Należy podkreślić, że do chowu drobnotowarowego przeznacza się inny typ kur niż do chowu prowadzonego systemem intensywnym. Jednym z najważniejszych czynników warunkujących nieśność jest światło, które działa na gałkę oczną, w wyniku czego impulsy nerwowe przekazywane są do mózgu i następnie do podwzgórza, stymulując wydzielanie przez przedni płat przysadki mózgowej hormonów gonadotropowych, tj. hormonu dojrzewania pęcherzyków jajnikowych (FSH), hormonu powodującego pękanie pęcherzyków (LH) i LTH, który spełnia rolę w rozwoju jajowodu, a także przyczynia się u dorosłych niosek niektórych ras do wystąpienia objawów kwoczenia. Stosując od początku wychowu kurcząt właściwy dla danego stada program świetlny, uzyskuje się dojrzewanie płciowe w odpowiednim wieku, tj. u kur typu lekkiego w wieku 17-19 tygodni. Zbyt wczesne rozpoczynanie produkcji jaj jest niepożądane, bo przede wszystkim niezakończony jest jeszcze wtedy rozwój somatyczny zwierzęcia, bardzo często następuje więc wynicowanie jajowodu. Doprowadza to do kanibalizmu, zwiększa się także podatność na choroby oraz przez dość długi czas znoszone są jaja bardzo małe. Wprowadzając programy świetlne, należy pamiętać o podstawowych zasadach: w okresie wychowu stosuje się początkowo malejącą, a następnie od 7 do 17 tygodnia stałą liczbę godzin światła. Po tym okresie należy stopniowo zwiększać czas oświetlenia aż do 29. tygodnia. W czasie produkcji powinien on być stały (16 godzin w ciągu doby) i w żadnym przypadku nie zwiększany. Skuteczność programów świetlnych jest osiągana tylko wtedy, gdy pomieszczenia dla ptaków nie mają okien i do budynku przez szczeliny nie przedostaje się światło zewnętrzne. W żywieniu niosek stosuje się mieszankę, która zawiera 17-18% białka ogólnego i 11,7 MJ energii metabolicznej w 1 kg. Dla kur typu lekkiego w dziennej dawce nie powinno się przeznaczać więcej niż 130 g tej paszy, w przeciwnym razie następuje odkładanie tłuszczu i w konsekwencji obniżenie nieśności. Mieszanki pełnoporcjowe dla niosek produkowane są z następujących surowców: - śruty zbożowe (kukurydziana, pszenna, jęczmienna), - śruty poekstrakcyjne (sojowa, rzepakowa), - dodatki mineralne (kreda pastewna, fosforan wapnia, chlorek sodu), - premiksy oraz dodatki aminokwasów syntetycznych. Jeśli w składzie mieszanki znajduje się kukurydza lub śruta z soi genetycznie zmodyfikowanej, producent pasz powinien umieścić tę informację na etykiecie opakowania. Do mieszanek dla niosek dodaje się enzymy, poprawiające strawność śrut zbożowych i likwidujące działanie znajdujących się w nich czynników antyżywieniowych, oraz preparaty barwiące żółtko jaj. Konsumenci preferują jaja o ciemnej barwie żółtka, uważając, że znajduje się w nim dużo witamin, ta opinia nie jest jednak słuszna i nie ma żadnego uzasadnienia. Innymi stosowanymi dodatkami są zioła lub aromatyczne związki syntetyczne poprawiające smakowitość mieszanki. Od kilku lat dodaje się także do paszy dla niosek wiele innych substancji przyczyniających się do wzbogacenia jaj np. w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, selen czy też jod. Informacje o tym zawsze są podawane na opakowaniu jaj, dzięki czemu klient jest świadomy tego, co kupuje. Bardzo ważnym czynnikiem środowiskowym wpływającym na produkcję jaj jest temperatura. Optymalna temperatura dla niosek waha się od 14 do 21 st. C. Przy temperaturze poniżej dolnej granicy zwiększa się zużycie paszy, ptak wykorzystuje bowiem energię paszy na ogrzanie organizmu, natomiast przy wysokiej temperaturze, w okresie letnich upałów, spożycie karmy jest dużo mniejsze, co doprowadza do niedoboru składników pokarmowych, szczególnie wapnia. W rezultacie produkcja jaj ulega zmniejszeniu lub znoszone są jaja bezskorupowe. Niezależnie od systemu chowu nie można dopuszczać do gromadzenia się w budynku amoniaku. Jeżeli jest wyczuwalny przez człowieka, to znaczy, że wentylacja działa niesprawnie lub ściółka jest zbyt wilgotna. Inne czynniki środowiskowe negatywnie wpływające na nieśność to obecność mikotoksyn w paszy lub w ściółce oraz niedobór i zła jakość wody pitnej. Na 1 g zjadanej przez kurę suchej paszy należy zapewnić 2 ml wody, czyli przy spożyciu paszy wynoszącym w ciągu dnia 130 g należy przeznaczyć 250 ml wody o takiej jakości, jaką piją ludzie. Jeśli chodzi o stan zdrowia kur produkujących jaja, to dla lekarzy weterynarii jest to tak oczywiste, iż nie wymaga żadnych wyjaśnień. Przepisy UE wprowadziły obowiązek znakowania jaj tzw. kodem producenta, który nadawany jest przez powiatowego lekarza weterynarii. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 2105 poz. 175) z obowiązku tego mogą być zwolnieni producenci utrzymujący nie więcej niż 50 kur, jednak w miejscu sprzedaży muszą być dostępne nazwa i adres gospodarstwa lub nazwisko producenta. Sortowanie jaj według klas jakościowych i wagowych oraz ich oznakowanie odbywa się w centrach pakowania, które znajdują się przy dużych fermach lub są odrębnymi zakładami. Na skorupie jaj są umieszczane następujące informacje: - symbol sposobu chowu kur "1" - chów wolnowybiegowy "2" - chów ściółkowy "3" - chów klatkowy "0" - chów ekologiczny - litery PL - numer identyfikacyjny gospodarstwa nadany przez powiatowego lekarza weterynarii. Jaja sortowane są według klas jakościowych: - klasa A - jaja świeże - klasa B - jaja drugiej klasy jakości albo jaja utrwalone - klasa C - jaja niesortowane, przeznaczone do przetwórstwa. Niezależnie od sposobu zbierania i sortowania jaj, według norm UE sprzedaż jaj świeżych na cele konsumpcyjne powinna następować nie później niż 21 dni od daty zniesienia.
Ryc. - M. Bielas
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
Odp: jajka
« Odpowiedz #138 : 2013-03-16, 18:38:06 » |
|
To jest NIEZGODNE ze współczesną wiedzą medyczną! Bardzo szkodliwy artykuł ponieważ hamerykańscy naukowcy udowodnili w licznych badaniach "naukowych", że jajo jest miażdżycorodne, więc ta pani prof. Ewa nie powinna takich rzeczy wypisywać! Całe szczęście, że to dla weterynarzy, a nie lekarzy! Jedynie jakiś dr Kwaśniewski twierdzi, że żółtko to podstawa, ale według 30-tu PAN-owców - nie ma racji. Podać linka?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
|
Odp: jajka
« Odpowiedz #139 : 2013-03-16, 18:41:09 » |
|
To jest NIEZGODNE ze współczesną wiedzą medyczną! Bardzo szkodliwy artykuł ponieważ hamerykańscy naukowcy udowodnili w licznych badaniach "naukowych", że jajo jest miażdżycorodne, więc ta pani prof. Ewa nie powinna takich rzeczy wypisywać! Całe szczęście, że to dla weterynarzy, a nie lekarzy! Całe szczęście w Polsce tylko 210 sztuk rocznie na głowę. Ja zjadam tyle w miesiąc
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|