forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 18:49:27

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
669722 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  jajka
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26 ... 53 Do dou Drukuj
Autor Wtek: jajka  (Przeczytany 675095 razy)
Gavroche
Hero Member
wiadomoci: 41595

Odp: jajka
« Odpowiedz #400 : 2015-10-16, 14:23:37 »

To, że większość ludzi nie rozumie i błędnie używa miary jaką jest kaloria, nie znaczy, że ona jest zła. Very Happy
Podobnie jak porównywanie litra ołowiu i litra pierza, nie ma większego sensu.

Ale jeżeli mamy dietę niskobiałkową, niskowęglowodanową, wysokotłuszczową o proporcji 1:3:1, to 100kcal ma konkretną postać.
Te 100kcal zjadane codziennie przez tydzień, powoduje uczucie przeżarcia, to właśnie powiedziałem i nic więcej, jaki tu bilans, jak to o wielkość porcji wysokotłuszczowego jadła chodzi, a nie o cyferki. Laughing
Zyon
Hero Member
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #401 : 2015-10-16, 14:33:52 »

Ja przeciez nie napisalem, ze kaloria jest zla, bo zadna jednostka nie ma natury w kategoriach moralnych, sluzy jedynie wyrazaniu wielkosci Very Happy
Napisalem, ze teoria bilansu kalorycznego jest bzdrura i wlasciwie ciagle teoria, a glownie dlatego, ze mimo, ze ma ponad wiek, to ciagle nikt jej nie udowodnil Very Happy
Zreszta jak z inna slynna teoria Very Happy

To "nadjadanie" kaloriami to wyraz wlasnie wiary w teorie bilansu kalorycznego, ktora jest oparta na opacznym pojmowaniu praw termodynamiki i wyciaganiu z tego wnioskow.

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #402 : 2015-10-16, 15:12:12 »

Nie działa? Laughing
Oczywiście, że działa, tylko trzeba wiedzieć kiedy. Wink
Jeśli pominiemy czynnik żywieniowy (wszyscy jedzą to samo) i czynnik wysiłkowy (wszyscy robią to samo) to działa pięknie.
I nie jest to oderwane od rzeczywistości, bo tak się żywi kadrowiczów podnoszenia ciężarów czy innego dowolnego sportu na zgrupowaniach. Wink
Uważasz, że ludzie, którzy z tego żyją, strzelają sobie w kolano? Laughing

Oczywiście nie można pominąć procesów adaptacyjnych. Cool
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #403 : 2015-10-16, 15:29:53 »

Oczywiscie, ze nie dziala a skutek i przyczyna sa w ogole oderwane od kontekstu rzeczywistosci. A raczej dziala cos innego ale tlumaczy sie to czyms innym.
Wszystko opiera sie o pierwsza zasade termodynamiki, ktora opisuje warunek stanu ukladu w rownowadze albo jej braku, jednak nie tlumaczy ona zadnych przyczyn zjawiska a tylko  opisuje jakie warunki musza zaistniec. O przyczynie ich ani slowa, ale kto zechce to sobie z tego cos ulepi.
To, ze ktostam robi costam od lat to taki typowy przyklad, ze "weganie tez moga" w zasadzie nic nie wnoszacy. Rownie dobrze mozna argumentowac, ze trzeba zrec 3g bialka, bo kulturysci od lat tak robia i tez sobie w kolano nie strzelaja.

Tymaczasem dziecko podwaja swoja wage w pol roku nie stosujac zadnych naddatkow a cielak w 45 dni.
Wiec najpierw hormony i adaptacja (adaptacja>hormony) , a ten "naddatek" to dopiero jako brakujace "zapotrzebowanie" po solidnym zapier... podczas treningu Very Happy
Oczywiscie organizm sam sie musi o nie upomniec, bo jezeli tego nie zrobi to albo mu nie potrzeba, albo sie musi zaadoptowac. Jedzenie w tym wypadku na sile to czysta glupota i wiara w kosmitow Very Happy

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #404 : 2015-10-16, 15:43:18 »

Dziecko będzie rosło tylko jeśli będzie piło do woli. Cool
Jeślibyś zmierzył kaloryczność tej dobowej dawki zawsze będzie określona i podobna u dzieci w podobnym wieku i wadze. Very Happy
I nie pierdziel takich głupot, bo jeśli znasz parametry pokarmu, organizm i jego środowisko , kalorie są bardzo użyteczne, cała produkcja zwierzęca tak robi, też sobie zmniejszają zarobki? Wink

A o adaptacji to wiesz tyle, co o ewolucji. Wink
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #405 : 2015-10-16, 15:51:51 »

Kalorycznosc dobowej dawki? Parametry pokarmu? Wybacz ale bredzisz jak potluczony Very Happy
No chyba, ze to ponizej oddaje wg ciebie w pelni zlozonosc i skomplikowanosc ludzkiego organizmu.

Jezeli to twoje wnetrznosci z wszystkimi organami, gruczolami, hormonami, enzymami, neuroprzekaznikami to oddaje honor, jestes robotem  Laughing

Jak niby chcesz zmierzyc te "kalorycznosc" w sobie? Operujesz tyliko w ramach jakisch z grubsza wyznaczonych wzorow, gdzie aktywnosc srednia (1,6) od wysokiej (1,8) aktywnosci rozni sie o pare miejsc po przecinku bo jakis Lorentz czy inny sobie wyliczyl.
Jak np wyliczysz wielkosc stresu i wyrzut w zwiazku z tym kortyzolu czy adrenaliny zeby to uwazglednic w obliczeniach?

Oczywiscie demokracja daje ci calkowite prawo do bredzenia i dodatkowo przekonania o wlasnej nieomylnosci Very Happy

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #406 : 2015-10-16, 16:05:26 »

Ja niczego nie mierzę. Wink
Użyłem w dyskusji wielkości dawki na diecie wysokotłuszczowej szacując ją na 100-200kcal.
Rozrzut duży, jak widzisz, bo i dokładność jednostki w odniesieniu do jedzenia niewielka, ale obrazowa.
Ja wiem ile to jest, Ty nie musisz, mogłeś dopytać: "ile to wg Ciebie?", ale oczywiście w Twoim umyśle jak pojawia się kaloria, to od razu bilans, mimo, że go nigdzie nie wymieniłem, i bomba kalorymetryczna.  Laughing
Nietrudno też przewidzieć dalsze Twoje argumenty. Wink

A prawda jest taka, że nie ma znaczenia jak to działa, ważne, że tę teorię czy też umowę, znają wszyscy i dlatego się ją stosuje.
Litr podłoża do kwiatków też jest bzdurny, ale się go stosuje i jakoś się nie bulwersujesz, pewno nie czytałeś jeszcze o tym...? Wink
A jeśli chcesz poznać jak się liczy "w sobie" kalorie, przeczytaj jakiś podręcznik zootechniczny, najlepiej o żywieniu zwierząt futerkowych, bo okrywa włosowa jest wyjątkowo wrażliwa na niedobory energii. Very Happy
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #407 : 2015-10-16, 19:15:27 »

nie ma znaczenia jak to działa, ważne, że tę teorię czy też umowę, znają wszyscy i dlatego się ją stosuje.
A jak tak to oczywiscie dalsza polemika nie ma sensu!  Shocked 5xwio tez znaja wszyscy i dlatego ja sie stosuje.
Pas oczywiscie Very Happy  Laughing Laughing Laughing

Work Buy Consume Die
Jarek
Go

Email
« Odpowiedz #408 : 2015-10-16, 21:06:02 »

Użyłem w dyskusji wielkości dawki na diecie wysokotłuszczowej szacując ją na 100-200kcal.
Rozrzut duży, jak widzisz, bo i dokładność jednostki w odniesieniu do jedzenia niewielka, ale obrazowa.
Ja wiem ile to jest, Ty nie musisz, mogłeś dopytać: "ile to wg Ciebie?", ale oczywiście w Twoim umyśle jak pojawia się kaloria, to od razu bilans, mimo, że go nigdzie nie wymieniłem, i bomba kalorymetryczna.  Laughing

A prawda jest taka, że nie ma znaczenia jak to działa, ważne, że tę teorię czy też umowę, znają wszyscy i dlatego się ją stosuje.
Litr podłoża do kwiatków też jest bzdurny, ale się go stosuje i jakoś się nie bulwersujesz, pewno nie czytałeś jeszcze o tym...? Wink
A jeśli chcesz poznać jak się liczy "w sobie" kalorie, przeczytaj jakiś podręcznik zootechniczny, najlepiej o żywieniu zwierząt futerkowych, bo okrywa włosowa jest wyjątkowo wrażliwa na niedobory energii. Very Happy
Gawro czy Ty to wszystko stosujesz ,diety bilans,itp Shocked
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #409 : 2015-10-16, 21:15:36 »

Laughing
Oczywiście!
Jak inaczej?
Przecież Doktor mówił, że mężczyźnie potrzeba 1700kcal. Razz
Jarek
Go

Email
« Odpowiedz #410 : 2015-10-16, 21:26:17 »

Samopoczucie lepsze na 1700 czy np 2500 ?  Laughing
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #411 : 2015-10-16, 21:36:12 »

Zależy z jakich produktów. Wink
1700 to musi być lato, przerwa od treningów, żółtka, śmietanka i więcej węgli. Very Happy
2500 to mogą być mięsa i twarogi, smalec, łój i trochę warzyw.
Teraz jem jakieś 3500 plus na pracę w dni treningowe. Cool
adampio
Go

Email
« Odpowiedz #412 : 2015-10-17, 21:03:50 »

1700 to musi być lato, przerwa od treningów, żółtka, śmietanka i więcej węgli. Very Happy

U mnie jest tak, ze nie jedzqc miesa , lojow i innych tego typu wynalazkow a jedzac tylko zoltka, smietane, maslo jestem na okolo 4300 dziennie a wagowo okolo 700-800 gr/ dziennie. Very Happy W dniu treningu okolo 4000- 4500 gr.

Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #413 : 2015-10-17, 21:20:14 »

Chodziło mi o to, że gdyby to było ultimatum - 1700 kcal albo kula w łeb, to musiałbym się mocno postarać, żeby zaspokoić potrzeby organizmu. Very Happy
Białka, tylko o jak największej zawartości aminokwasów egzogennych, i tak mało, jak się da, do tego odpowiednia ilość węglowodanów, by zrobić sobie aminokwasy endogenne, a co by zostało do limitu, to najlepsze tłuszcze.
Nie ma miejsca na gorsze białka, treningi i zimne otoczenie, bo kalorii tylko na styk. Wink
Przy 2500 kcal już można porozpieszczać podniebienie mięsem mięśniowym i oczyszczonymi tłuszczami oraz jakimś śmieciem warzywno-owocowym.  Razz
Mnie też w dni treningowe wejdzie ze 4500 kcal.
administ
Go

Email
« Odpowiedz #414 : 2015-10-17, 21:25:06 »

Najłatwiej zaoszczędzić kcal na mózgu, jakby co... Wink
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #415 : 2015-10-17, 21:28:13 »

Znaczy pustostan wywołać? Very Happy
Blackend
Hero Member
wiadomoci: 57185

« Odpowiedz #416 : 2015-10-17, 21:31:35 »

Wystarczy polityką się zająć. Wink
administ
Go

Email
« Odpowiedz #417 : 2015-10-17, 21:32:32 »

Laughing
anakin
Go

Email
Re: jajka
« Odpowiedz #418 : 2015-10-17, 22:52:35 »

U mnie jest tak, ze nie jedzqc miesa , lojow i innych tego typu wynalazkow a jedzac tylko zoltka, smietane, maslo jestem na okolo 4300 dziennie a wagowo okolo 700-800 gr/ dziennie. Very Happy W dniu treningu okolo 4000- 4500 gr.

LOL? Żartujesz czy jesteś jakimś gigantem? Czy po prostu metabolizm masz zdupczony?
Zyon
Hero Member

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #419 : 2015-10-19, 09:19:55 »

Gawro czy Ty to wszystko stosujesz ,diety bilans,itp Shocked
Nie ma zycia bez liczenia  Laughing

Work Buy Consume Die
Strony: 1 ... 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26 ... 53 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.037 sekund z 20 zapytaniami.