forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-27, 05:08:38

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
669769 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  jajka
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 20 21 22 23 24 [25] 26 27 28 29 30 ... 53 Do dou Drukuj
Autor Wtek: jajka  (Przeczytany 676125 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: jajka
« Odpowiedz #480 : 2016-09-05, 09:05:26 »

Ważyłam żółtka jajek, które teraz cały czas kupujemy od tego samego dostawcy. Mają średnio po 16 g.
Też mi takie małe się wydawały, chociaż ogólnie te jajka są średniej wielkości.
Skorupki są kruche... Confused Ale za to jajka są całkiem świeżutkie (gęste białka) żółtka w różnych odcieniach - czyli od "szczęśliwych" kur...
Chociaż to znaczenia ponoć dużego nie ma, ale ta świeżość jaj mnie zachęca do ich kupowania. Very Happy
Zapisane

Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: jajka
« Odpowiedz #481 : 2016-09-05, 09:44:22 »

Ja wolę takie marketówy zleżałe. Laughing
Łatwiutko się wtedy oddziela żółtko od białka.
Jak biorę ze wsi, to mnie denerwuje ta gęstość białek i wtedy najczęściej jajecznica leci. Wink

Coraz rzadziej biorę ze wsi, bo coraz mniej te jaja są "wiejskie".
Dawniej czułem taką aksamitną oleistość w żółtku wiejskim, teraz sporadycznie...
A może to siła sugestii, bo Admin mi wmawia, że nie czuję różnicy. Cool Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: jajka
« Odpowiedz #482 : 2016-09-05, 10:05:02 »

Znam Admina zdanie, ale mnie tak pasuje... Cool Laughing Może temu, że całe dzieciństwo (i pierwszą młodość Laughing) mieliśmy świeże jajka od własnych kur... Rolling Eyes
Zapisane

Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: jajka
« Odpowiedz #483 : 2016-09-05, 10:11:51 »

A może to siła sugestii, bo Admin mi wmawia, że nie czuję różnicy. Cool Laughing
na 100 %  Wink
Cytuj
Łatwiutko się wtedy oddziela żółtko od białka.
z tą konsystencją białek - to nie jestem taki pewien. Bo z kurnika mam jajka z tej samej dostawy i jedne mogą być lekko wodniste, a inne gęste.  Rolling Eyes   Chyba, że posiedziały na niektórych nioski  dłużej  (instynkt)  Rolling Eyes
Cytuj
Też mi takie małe się wydawały, chociaż ogólnie te jajka są średniej wielkości.
czym dłużej je używam, tym mniejsze się wydają  Wink

Nie wydawało Tobie się.  Młode kurki (te z wiosny) niosą małe jajka i z czasem coraz większe. W sierpniu już niosą normalne.
Zapisane
grenis
Go


Email
Odp: jajka
« Odpowiedz #484 : 2016-09-05, 10:15:35 »

Ja mam od mlodych kurek i sa bezkonkurencyjne.
Mlode zawsze najlepsze  Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: jajka
« Odpowiedz #485 : 2016-09-05, 10:28:03 »

https://www.youtube.com/watch?v=VRTXovW8BKg - każdy se może przetestować...  Laughing
Szukać dalej, ale już "naukowo" przeprowadzonego testu ? Rolling Eyes

Pewnie te "organic" kury dostają do poskubania konopie na "poprawę" smaku... Wink  Laughing
Kolor zaś zależy od ilości prowit. A w paszy, dlatego fermowe są przeważnie zawsze intensywniej wybarwione jakby co.  Cool
Z wolnego chowu żółtka są blade, ale "spece" dla przykładu marchew na kolor milszy dla oka dodają.  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: jajka
« Odpowiedz #486 : 2016-09-05, 10:56:44 »


Nie wydawało Tobie się.  Młode kurki (te z wiosny) niosą małe jajka i z czasem coraz większe. W sierpniu już niosą normalne.


To wiem. Ale chodzi mi o wielkość żółtka w stosunku do jajka, Białka jest chyba ponad dwa razy tyle co żółtka. Później to też sprawdzę... Cool Laughing
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: jajka
« Odpowiedz #487 : 2016-09-05, 11:07:26 »

Reniu, kupuj żółtka w kartonik i po problemie... Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: jajka
« Odpowiedz #488 : 2016-09-05, 11:09:31 »


Nie wydawało Tobie się.  Młode kurki (te z wiosny) niosą małe jajka i z czasem coraz większe. W sierpniu już niosą normalne.


To wiem. Ale chodzi mi o wielkość żółtka w stosunku do jajka, Białka jest chyba ponad dwa razy tyle co żółtka. Później to też sprawdzę... Cool Laughing
Ale którego białka, bo są cztery: chalazo twórcze – otaczające żółtko, białko płynne wewnętrzne, białko gęste – strukturalne, białko płynne zewnętrzne. Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: jajka
« Odpowiedz #489 : 2016-09-05, 11:12:44 »

Reniu, kupuj żółtka w kartonik i po problemie... Wink
Taki produkt w Anglii był składnikiem mojego wieczornego koktajlu. Very Happy
Ale to niesmaczne było, bez ichniej, 52% śmietanki i cukru, nie do przełknięcia.
Ale żółtkownica na maśle z przyprawami dawała radę. Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: jajka
« Odpowiedz #490 : 2016-09-05, 11:18:15 »

Reniu, kupuj żółtka w kartonik i po problemie... Wink

 Laughing nawet nie ciekawi mnie ich smak... Cool
Po otwarciu na pewno długo nie mogą stać.... Rolling Eyes no chyba, że jest tam full tych "nieszkodliwych E-ileś..." Cool.
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: jajka
« Odpowiedz #491 : 2016-09-05, 11:19:08 »


Nie wydawało Tobie się.  Młode kurki (te z wiosny) niosą małe jajka i z czasem coraz większe. W sierpniu już niosą normalne.


To wiem. Ale chodzi mi o wielkość żółtka w stosunku do jajka, Białka jest chyba ponad dwa razy tyle co żółtka. Później to też sprawdzę... Cool Laughing
Ale którego białka, bo są cztery: chalazo twórcze – otaczające żółtko, białko płynne wewnętrzne, białko gęste – strukturalne, białko płynne zewnętrzne. Wink

Wsjo razem...
Zapisane

Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: jajka
« Odpowiedz #492 : 2016-10-21, 10:49:30 »

Cytuj
Zakażone salmonellą jajka z Polski trafiły na wspólny rynek UE
http://stooq.pl/n/?f=1115237

chyba będą tańsze? Rolling Eyes
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: jajka
« Odpowiedz #493 : 2016-10-21, 15:30:09 »

Albo kurom zabronią znosić jaja... Confused Cool
Zapisane

vvv
Go


Email
Odp: jajka
« Odpowiedz #494 : 2016-10-21, 21:10:24 »

Reniu, kupuj żółtka w kartonikść i po problemie... Wink

 http://www.basso.pl/oferta-zoltka-w-proszku.html

 Wink
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: jajka
« Odpowiedz #495 : 2016-10-22, 08:06:10 »

Ale to strasznie niezdrowy produkt, bo aż 700kcal, 30g białka, 60g tłuszczu z czego 9g to te straszne 3-omega no i aż 3 gramy czystego cholesterolu!  A reszta to bezwartościowy popiół! Confused
A jeszcze salmonelle gratis dają, więc to się nie nadaje do jedzenia, jak jajka zresztą też. Jajka są strasznie niezdrowe i mogą spowodować gwałtowną śmierć przez zatrucie, sepsę, oraz powolną przez ten cholerny cholesterol, a do tego ostatnie doniesienia "naukowe" mówią, że żółtka są na raka - znaczy, że powodują, bo tak zrozumieli Doktora... Wink  Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: jajka
« Odpowiedz #496 : 2016-10-22, 08:15:52 »

Mnie zastanawia ta "Masa jajowa płynna pasteryzowana"...czy podczas procesu pasteryzacji jajko się nie ścina? Rolling Eyes
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: jajka
« Odpowiedz #497 : 2016-10-22, 08:21:06 »

Lepiej się nad tym nie zastanawiaj, bo szkoda czasu... Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: jajka
« Odpowiedz #498 : 2016-10-22, 08:22:40 »

Racja...  Rolling Eyes Są ciekawsze i ważniejsze sprawy... Rolling Eyes Very Happy
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: jajka
« Odpowiedz #499 : 2016-10-22, 08:24:43 »

Otóż to, a jajca się nie ścinają podczas tej pasteryzacji, jakby co.  Cool
Zapisane
Strony: 1 ... 20 21 22 23 24 [25] 26 27 28 29 30 ... 53 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.041 sekund z 20 zapytaniami.