renia
|
|
Odp: jajka
« Odpowiedz #480 : 2016-09-05, 09:05:26 » |
|
Ważyłam żółtka jajek, które teraz cały czas kupujemy od tego samego dostawcy. Mają średnio po 16 g. Też mi takie małe się wydawały, chociaż ogólnie te jajka są średniej wielkości. Skorupki są kruche... Ale za to jajka są całkiem świeżutkie (gęste białka) żółtka w różnych odcieniach - czyli od "szczęśliwych" kur... Chociaż to znaczenia ponoć dużego nie ma, ale ta świeżość jaj mnie zachęca do ich kupowania.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
|
« Odpowiedz #481 : 2016-09-05, 09:44:22 » |
|
Ja wolę takie marketówy zleżałe. Łatwiutko się wtedy oddziela żółtko od białka. Jak biorę ze wsi, to mnie denerwuje ta gęstość białek i wtedy najczęściej jajecznica leci. Coraz rzadziej biorę ze wsi, bo coraz mniej te jaja są "wiejskie". Dawniej czułem taką aksamitną oleistość w żółtku wiejskim, teraz sporadycznie... A może to siła sugestii, bo Admin mi wmawia, że nie czuję różnicy.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #482 : 2016-09-05, 10:05:02 » |
|
Znam Admina zdanie, ale mnie tak pasuje... Może temu, że całe dzieciństwo (i pierwszą młodość ) mieliśmy świeże jajka od własnych kur...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
« Odpowiedz #483 : 2016-09-05, 10:11:51 » |
|
A może to siła sugestii, bo Admin mi wmawia, że nie czuję różnicy. na 100 % Łatwiutko się wtedy oddziela żółtko od białka. z tą konsystencją białek - to nie jestem taki pewien. Bo z kurnika mam jajka z tej samej dostawy i jedne mogą być lekko wodniste, a inne gęste. Chyba, że posiedziały na niektórych nioski dłużej (instynkt) Też mi takie małe się wydawały, chociaż ogólnie te jajka są średniej wielkości. czym dłużej je używam, tym mniejsze się wydają Nie wydawało Tobie się. Młode kurki (te z wiosny) niosą małe jajka i z czasem coraz większe. W sierpniu już niosą normalne.
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
|
« Odpowiedz #484 : 2016-09-05, 10:15:35 » |
|
Ja mam od mlodych kurek i sa bezkonkurencyjne. Mlode zawsze najlepsze
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
« Odpowiedz #485 : 2016-09-05, 10:28:03 » |
|
https://www.youtube.com/watch?v=VRTXovW8BKg - każdy se może przetestować... Szukać dalej, ale już "naukowo" przeprowadzonego testu ? Pewnie te "organic" kury dostają do poskubania konopie na "poprawę" smaku... Kolor zaś zależy od ilości prowit. A w paszy, dlatego fermowe są przeważnie zawsze intensywniej wybarwione jakby co. Z wolnego chowu żółtka są blade, ale "spece" dla przykładu marchew na kolor milszy dla oka dodają.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #486 : 2016-09-05, 10:56:44 » |
|
Nie wydawało Tobie się. Młode kurki (te z wiosny) niosą małe jajka i z czasem coraz większe. W sierpniu już niosą normalne.
To wiem. Ale chodzi mi o wielkość żółtka w stosunku do jajka, Białka jest chyba ponad dwa razy tyle co żółtka. Później to też sprawdzę...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
« Odpowiedz #487 : 2016-09-05, 11:07:26 » |
|
Reniu, kupuj żółtka w kartonik i po problemie...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
|
« Odpowiedz #488 : 2016-09-05, 11:09:31 » |
|
Nie wydawało Tobie się. Młode kurki (te z wiosny) niosą małe jajka i z czasem coraz większe. W sierpniu już niosą normalne.
To wiem. Ale chodzi mi o wielkość żółtka w stosunku do jajka, Białka jest chyba ponad dwa razy tyle co żółtka. Później to też sprawdzę... Ale którego białka, bo są cztery: chalazo twórcze – otaczające żółtko, białko płynne wewnętrzne, białko gęste – strukturalne, białko płynne zewnętrzne.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
|
« Odpowiedz #489 : 2016-09-05, 11:12:44 » |
|
Reniu, kupuj żółtka w kartonik i po problemie... Taki produkt w Anglii był składnikiem mojego wieczornego koktajlu. Ale to niesmaczne było, bez ichniej, 52% śmietanki i cukru, nie do przełknięcia. Ale żółtkownica na maśle z przyprawami dawała radę.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #490 : 2016-09-05, 11:18:15 » |
|
Reniu, kupuj żółtka w kartonik i po problemie... nawet nie ciekawi mnie ich smak... Po otwarciu na pewno długo nie mogą stać.... no chyba, że jest tam full tych "nieszkodliwych E-ileś..." .
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #491 : 2016-09-05, 11:19:08 » |
|
To wiem. Ale chodzi mi o wielkość żółtka w stosunku do jajka, Białka jest chyba ponad dwa razy tyle co żółtka. Później to też sprawdzę... Ale którego białka, bo są cztery: chalazo twórcze – otaczające żółtko, białko płynne wewnętrzne, białko gęste – strukturalne, białko płynne zewnętrzne. Wsjo razem...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
« Odpowiedz #492 : 2016-10-21, 10:49:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
« Odpowiedz #494 : 2016-10-21, 21:10:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
« Odpowiedz #495 : 2016-10-22, 08:06:10 » |
|
Ale to strasznie niezdrowy produkt, bo aż 700kcal, 30g białka, 60g tłuszczu z czego 9g to te straszne 3-omega no i aż 3 gramy czystego cholesterolu! A reszta to bezwartościowy popiół! A jeszcze salmonelle gratis dają, więc to się nie nadaje do jedzenia, jak jajka zresztą też. Jajka są strasznie niezdrowe i mogą spowodować gwałtowną śmierć przez zatrucie, sepsę, oraz powolną przez ten cholerny cholesterol, a do tego ostatnie doniesienia "naukowe" mówią, że żółtka są na raka - znaczy, że powodują, bo tak zrozumieli Doktora...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
|
« Odpowiedz #496 : 2016-10-22, 08:15:52 » |
|
Mnie zastanawia ta "Masa jajowa płynna pasteryzowana"...czy podczas procesu pasteryzacji jajko się nie ścina?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
« Odpowiedz #497 : 2016-10-22, 08:21:06 » |
|
Lepiej się nad tym nie zastanawiaj, bo szkoda czasu...
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
« Odpowiedz #499 : 2016-10-22, 08:24:43 » |
|
Otóż to, a jajca się nie ścinają podczas tej pasteryzacji, jakby co.
|
|
|
|
|
|
|
|