Autor
|
Wtek: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego (Przeczytany 633173 razy)
|
Gavroche
|
Problem w tym ile spożytego białka będzie użyte na budulec i regenerację, a ile zostanie przepalone na cyklu kwasów trikarboksylowych. Białka bogate w aminokwasy gluko i ketogenne sprzyjają spalaniu, a białka o wyższym E/T do budowy i zamiany głównie w neuroprzekaźniki. E/T zaś to iloraz aminokwasów niezbędnych do ogólnej zawartości azotu w białku - czym wyższy - tym lepiej. I tak przykładowo E/T kolagenu, twarogu i jaj wynosi około 3,25, wątroby 2,95, kukurydzy 2,78, ziemniaka 2,7, ryb średnio 2,66, grochu 2,59, słonecznika 2,15, mąki pszennej 2,08, glutenu 1,99, a żelatyny 1,05. Nie mylić żelatyny z kolagenem i twarogu z kazeiną. Na tej podstawie uznano, że na przyrost masy mięśniowej u człowieka wpływa (prócz ćwiczeń naturalnie) najlepiej twaróg. Ale to jeszcze nie wszystko... ![Wink](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_wink.gif) Więc nie da się tak prosto "przeciętnemu ignorantowi dietetycznemu" poradzić ile ma tego białka jeść, dlatego Dr to uprościł i przyjął, że białko zwierzęce w ilości 0,8g/kg n.m.c. w pełni pokrywa zapotrzebowanie organizmu na aminokwasy egzogenne, a młody Kwaśniewski dodaje, że pod warunkiem, że E/T białka jest zbliżone lub wyższe niż 2,90. ![Cool](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_cool.gif) Co z kolei Dr uprościł tworząc szereg produktów zalecanych na Diecie Optymalnej, który powinien być dokładnie znany "opty"-malnym, choć przeważnie nie jest. ![Mr. Green](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_mrgreen.gif) I do tego: do syta, bez przejadania się wg proporcji dostosowanej do wydatku energetycznego - prościej się nie da... ![Confused](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_confused.gif) A krótkołańcuchowe wyciągowe z bulionów jak wyglądają jeśli chodzi o E/T?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Wyciągowe są akurat super, ale jest ich mało, bo mocno rozcieńczone... ![Confused](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_confused.gif)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Problem w tym ile spożytego białka będzie użyte na budulec i regenerację, a ile zostanie przepalone na cyklu kwasów trikarboksylowych. Białka bogate w aminokwasy gluko i ketogenne sprzyjają spalaniu, a białka o wyższym E/T do budowy i zamiany głównie w neuroprzekaźniki. E/T zaś to iloraz aminokwasów niezbędnych do ogólnej zawartości azotu w białku - czym wyższy - tym lepiej. I tak przykładowo E/T kolagenu, twarogu i jaj wynosi około 3,25, wątroby 2,95, kukurydzy 2,78, ziemniaka 2,7, ryb średnio 2,66, grochu 2,59, słonecznika 2,15, mąki pszennej 2,08, glutenu 1,99, a żelatyny 1,05. Nie mylić żelatyny z kolagenem i twarogu z kazeiną. Na tej podstawie uznano, że na przyrost masy mięśniowej u człowieka wpływa (prócz ćwiczeń naturalnie) najlepiej twaróg. Ale to jeszcze nie wszystko... ![Wink](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_wink.gif) Więc nie da się tak prosto "przeciętnemu ignorantowi dietetycznemu" poradzić ile ma tego białka jeść, dlatego Dr to uprościł i przyjął, że białko zwierzęce w ilości 0,8g/kg n.m.c. w pełni pokrywa zapotrzebowanie organizmu na aminokwasy egzogenne, a młody Kwaśniewski dodaje, że pod warunkiem, że E/T białka jest zbliżone lub wyższe niż 2,90. ![Cool](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_cool.gif) Co z kolei Dr uprościł tworząc szereg produktów zalecanych na Diecie Optymalnej, który powinien być dokładnie znany "opty"-malnym, choć przeważnie nie jest. ![Mr. Green](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_mrgreen.gif) I do tego: do syta, bez przejadania się wg proporcji dostosowanej do wydatku energetycznego - prościej się nie da... ![Confused](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_confused.gif) Ja z tego wszystkiego zrozumialem, ze smalec i podgardlum trzeba jesc do oporu .. ![Confused](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_confused.gif)
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Wyciągowe są akurat super, ale jest ich mało, bo mocno rozcieńczone... ![Confused](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_confused.gif) Tak, ale działając wbrew zaleceniom pewnej lekarki można nimi "podrasować" inne białka, poprawiając stosunki ![Wink](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_wink.gif) Czy nie? Czy ma to sens tylko u wegan?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Sam skład aminokwasowy (można ćpać aminokwasy syntetyczne bez efektu) też nie decyduje do końca o WBB, bo każde spożyte białko prócz aminokwasów wnosi ze sobą "ciała czynne", a im więcej ma tych "ciał czynnych - tym lepiej. Dlatego żółtka i mleczne o zawartości tłuszczu już powyżej 10% są bezkonkurencyjne, jako całość budulcowo-energetyczna. ![Very Happy](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_biggrin.gif)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
można nimi "podrasować" inne białka, poprawiając stosunki ![Wink](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_wink.gif) Czy nie? Czy ma to sens tylko u wegan? To oczywista oczywistość na dietach mieszanych ze spożyciem znacznych ilości białka roślinnego. W takim przypadku nawet niewielki dodatek białka zwierzęcego zdecydowanie podrasowywuje białko roślinne, dzięki czemu gwałtownie spada zapotrzebowanie na białko ogólne i jeśli się tego nie weźmie pod uwagę, to mogą być perturbacje... ![Cool](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_cool.gif)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
To oczywista oczywistość na dietach mieszanych... U monogastrycznych wszystkożernych naturalnie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Sam skład aminokwasowy (można ćpać aminokwasy syntetyczne bez efektu) też nie decyduje do końca o WBB, bo każde spożyte białko prócz aminokwasów wnosi ze sobą "ciała czynne", a im więcej ma tych "ciał czynnych - tym lepiej. Dlatego żółtka i mleczne o zawartości tłuszczu już powyżej 10% są bezkonkurencyjne, jako całość budulcowo-energetyczna. ![Very Happy](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_biggrin.gif) To bardzo fajna wiadomosc. Najgorzej tylko jak ktos ma nietolerancje i uczulenie na mleczne ![Laughing](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_lol.gif)
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Wiadro smalcu, podgardlum, cebula i szpinak... ![Wink](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_wink.gif)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mirek
Go
|
Serdeczne dzięki za wszystkie wpisy na str 19 i 20. Dostałem pełną garść porządkujących moją wiedzę (skromniutką) informacji. Już trochę wykorzystałem => obiadek smaczny, nieduży i sycący ![Razz](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_razz.gif) .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Już trochę wykorzystałem => obiadek smaczny, nieduży i sycący ![Razz](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_razz.gif) . I bardzo dobrze, bo posiłek pełnowartościowy jest tym lepszy im ma mniejszą objętość. ![Very Happy](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_biggrin.gif)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Rada: ponieważ im więcej się wie, tym bardziej się sprawy komplikują, to zaprawdę lepiej czasem nie wiedzieć za dużo. ![Cool](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_cool.gif)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Stwierdzenie: im więcej się wie, tym jaśniej błyszczy geniusz Dr-a Kwaśniewskiego. ![Cool](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_cool.gif)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Rada: ponieważ im więcej się wie, tym bardziej się sprawy komplikują, to zaprawdę lepiej czasem nie wiedzieć za dużo. ![Cool](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_cool.gif) To fakt. Ale nie bierze pod uwagę ciekawości ![Very Happy](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_biggrin.gif) Jeśli to było, to poproszę o linka, jeśli nie, to może ktoś wie czym są owe "ciała czynne", choć przykładowo, jedno-dwa. Z grubsza rozumiem, że są to jakieś aktywne biologicznie substancje towarzyszące proteidom i są uwalniane podczas trawienia białka. Nie występują w rafinatach i produktach czyszczonych typu żelatyna czy kazeina techniczna i nie berze ich pod uwagę współczesna "mechaniczna" dietetyka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Stwierdzenie: im więcej się wie, tym jaśniej błyszczy geniusz Dr-a Kwaśniewskiego. ![Cool](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_cool.gif) Geniusz- niech błyszczy, to dobry punkt odniesienia. ![Smile](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_smile.gif) A ja sobie właśnie zdjęcia mojego Przyjaciela zaktualizowałem- jestem szczęśliwy. ![Very Happy](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_biggrin.gif)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Stwierdzenie: im więcej się wie, tym jaśniej błyszczy geniusz Dr-a Kwaśniewskiego. ![Cool](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_cool.gif) Geniusz- niech błyszczy, to dobry punkt odniesienia. ![Smile](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_smile.gif) A ja sobie właśnie zdjęcia mojego Przyjaciela zaktualizowałem- jestem szczęśliwy. ![Very Happy](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_biggrin.gif) ![Laughing](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_lol.gif) I to jak!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Idzie nowe ![Smile](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_smile.gif) ? W opublikowanym w 2008 roku badaniu, obejmującym 31 osób stosujących dietę Kwaśniewskiego długotrwale (22 osoby przez ponad 3 lata), stwierdzano stosunkowo niskie stężenie triglicerydów, wysokie stężenie cholesterolu HDL oraz prawidłowe stężenia cholesterolu całkowitego i LDL (12). Niedawno wspólny komitet American Diabetes Association, North American Society for the Study of Obesity oraz American Society for Clinical Nutrition stwierdził, że u osób z cukrzycą typu 2 diety niskowęglowodanowe mogą być preferowane w stosunku do niskotłuszczowych w początkowej redukcji masy ciała i uzyskaniu dobrej kontroli glikemii (13). Z tego względu sądzimy, że – podobnie, jak stało się to w odniesieniu do diety Atkinsa – krytyczny stosunek do diety Kwaśniewskiego może się w przyszłości zmienić. Już ustawiają się na nowych pozycjach, co by nie przyznać się do popełnionych/popełnianych błędów i nie powiedzieć sakramentalnego przepraszam(y)? http://www.czytelniamedyczna.pl/4626,co-powinien-wiedziec-lekarz-rodzinny-o-popularnych-dietach-odchudzajacych-i-samy.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Mariusz! Bardzo Ci dziękuję, że TO znalazłeś! ![Very Happy](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_biggrin.gif) Super prezent dla Taty! ![Very Happy](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Smileys/classic/icon_biggrin.gif)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
![](http://forum.dr-kwasniewski.pl/Themes/default/images/blank.gif) |