Autor
|
Wtek: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego (Przeczytany 621012 razy)
|
|
adamel
Go
|
Chciałbym tylko jeszcze zwrócić uwagę na fakt, że dieta grupy kontrolnej dostarczała jedynie 10% energii z węglowodanów, więc...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Zgadza się.
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Tak z grubsza, to to jest to co dr. Jan Kwasniewski powiedzial, ze jajka, jajka i tylko jajka. Redukuja wage, sa najzdrowsze itd. Z jajkami to jest tak, jak mowi prof. Krug: zle jest bez nich a gorzej gdy ich nie ma. Ale poniewaz kazdy jest inny i kazdy ma inna percepcje oraz sposob rozumienia tematu, dlatego kazdy powinien jesc min 4 zoltka dziennie aby ten temat ogarnac. Ale to juz moja teoria.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Mam małe pytanko. Orientuje się ktoś, jaki jest współczynnik oddechowy (RQ) przy Żywieniu Optymalnym, przekracza 0,80? Na moje oko powinien "kręcić" się przy 0,75-0,8. (przy 8%-15 Ww)
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Przy 8% jest 0,73, a przy 15% - 0,75. RQ - 0,8 jest przy około 34% węglowodanów w diecie.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
takie wartosci widzialem z adnotacja litle protein,ale ile to to litle ,2-3proc? poszukam przy zalozeniach 10-15:70-85:5-15 % moze cos ustrzele
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
To "litle" zależy ile jest białka w diecie i jaki jest jego skład aminokwasowy. Im więcej białko ma aminokwasów energetycznych, tym większe jest to "litle", ale RQ się przez to znacząco nie zmienia i w stronę zwiększenia % tłuszczu.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
RQ się przez to znacząco nie zmienia i w stronę zwiększenia % tłuszczu.
Na diecie wysokobiałkowej, wysokowęglowodanowej, naturalnie. Na diecie wysokotłuszczowej nadmiar białka przesuwa RQ w stronę jedynki.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Czyli zle? Jak cwiczac fizycznie okreslic nadmiar bialka?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Ale RQ służy głównie do określenia zapotrzebowania bytowego, a nie "produkcyjnego". Produkcja i spożytkowanie energii odchodzi zawsze na niskim RQ, a leżenie i tycie na wysokim. Na hamerykańskim tuczu statynowym, RQ spoczynkowe jest zawsze znacznie powyżej 1,3. Ale dlaczego, to już uzasadnić przeważnie nie potrafią.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Niski współczynnik RQ (tłuszcze i białka) mówi,że organizm zużywa/potrzebuje więcej tlenu. Nie to co węglowodany RQ=>1, tam bez tlenu da się żyć, jak niektóre bakterie -glukoza źródłem tlenu endogennego przeca jest.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale to trzeba być niezłym durniem, aby udowadniać, że węgiel z wodą "lepiej wykorzystuje tlen" od węgla z wodorem w przeliczeniu na kcal! Bo się "zapomniało", albo nie wie, że energia powstaje tylko przy produkcji wody. Ponieważ z 1g tłuszczu powstaje 1g wody i średnio 9kcal, a z 1g węglowodanu - 0,5g wody i około 4kcal! A z bezenergetycznego "utleniania" węgla powstaje tylko zakwaszenie... Wyszukać samodzielnie źródła powstawania CO 2 i wszystko jasne?
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Gdy zaczyna brakować tlenu pod wpływem nadmiernego obciążenia wysiłkiem organizmu wytworzony wodór w cyklu Krebsa nie może być odebrany z FAD i NAD, bo nie ma co utlenić FADH2 i NADH. Aby uniknąć "zakwaszenia", co robi organizm?. Proszę bardzo - zamiast z glukozy, fruktozy, octanu, czy pirogronianu - produkować grupę acetylową (H3C2O - pochodzącą głównie z tłuszczu ), której jest NADMIAR!!! - robi chwilowy wymyk: pirogronian + NADH + H przez dehydrogenazę mleczanową daje mleczan i UWAGA! uwalnia jedną drobinę NAD, która może odebrać jeden wodór z cyklu Krebsa - proste? Gdy zaczyna brakować pirogronianu do uwalniania wodoru z NAD - można podać glukozę, fruktozę, octan czy pirogronian - ale nie "do produkcji energii" - jak się zdaje wielu, a jeszcze większa ilość się daje na to nabrać , ale do wychwycenia rodników wodorowych i uwolnienia drobin NAD, które mogą się w ten sposób "rozładować" i podstawić do cyklu Krebsa po kolejny wodór. Wysiłek fizyczny więc jest limitowany przez TLEN atmosferyczny, a reszta "naukowych poglądów" to bajanie. Czyli oznacza to,że ten glikogen-pirogronian służy jako "zapalnik"-związek redukcyjny (źródło tlenu), aby "utlenić"-odebrać wodór powstały w cyklu Krebsa? Nie wiem czy dobrze sobie kombinuje... słaby ze mnie kombinator Czym mniej tlenu z zew, tym szybsze uszczuplanie zasobów glikogenu-wysiłek.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale teraz jest taka teoria, że "niedotlenienie mitochondrium i ponowne dotlenienie powoduje wysłanie przekaźnika śmierci komórkowej przenoszące się z komórki na komórkę..." Więc z tym wysiłkiem beztlenowym nie ma co przesadzać! Wiem, że wypchnięcie Ca i Mg w tkance mózgowej pod wpływem nadmiaru wodoru w mitochondrium, spowodowane niedotlenieniem jest zmianą nieodwracalną, ale jakiś "przekaźnik śmierci komórkowej" i to z komórki do komórki ... I ponoć jak to opanują, to będzie "nieśmiertelność"!
|
|
|
|
|
|
|
|
|