forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-28, 21:17:49

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
658475 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 ... 39 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego  (Przeczytany 559362 razy)
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41529


Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #380 : 2014-01-29, 13:19:35 »

Problem w tym ile spożytego białka będzie użyte na budulec i regenerację, a ile zostanie przepalone na cyklu kwasów trikarboksylowych. Białka bogate w aminokwasy gluko i ketogenne sprzyjają spalaniu, a białka o wyższym E/T do budowy i zamiany głównie w neuroprzekaźniki. E/T zaś to iloraz aminokwasów niezbędnych do ogólnej zawartości azotu w białku - czym wyższy - tym lepiej.
I tak przykładowo E/T kolagenu, twarogu i jaj wynosi około 3,25, wątroby 2,95, kukurydzy 2,78, ziemniaka 2,7, ryb średnio 2,66, grochu 2,59, słonecznika 2,15, mąki pszennej 2,08, glutenu 1,99, a żelatyny 1,05.
Nie mylić żelatyny z kolagenem i twarogu z kazeiną.
Na tej podstawie uznano, że na przyrost masy mięśniowej u człowieka wpływa (prócz ćwiczeń naturalnie) najlepiej twaróg.
Ale to jeszcze nie wszystko...  Confused  Wink

Więc nie da się tak prosto "przeciętnemu ignorantowi dietetycznemu" poradzić ile ma tego białka jeść, dlatego Dr to uprościł i przyjął, że białko zwierzęce w ilości 0,8g/kg n.m.c. w pełni pokrywa zapotrzebowanie organizmu na aminokwasy egzogenne, a młody Kwaśniewski dodaje, że pod warunkiem, że E/T białka jest zbliżone lub wyższe niż 2,90.  Cool
Co z kolei Dr uprościł tworząc szereg produktów zalecanych na Diecie Optymalnej, który powinien być dokładnie znany "opty"-malnym, choć przeważnie nie jest.  Wink Mr. Green
I do tego: do syta, bez przejadania się wg proporcji dostosowanej do wydatku energetycznego - prościej się nie da...  Confused
A krótkołańcuchowe wyciągowe z bulionów jak wyglądają jeśli chodzi o E/T?
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #381 : 2014-01-29, 13:21:53 »

Wyciągowe są akurat super, ale jest ich mało, bo mocno rozcieńczone...  Confused
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25494

pindżar ryskow wyszy


Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #382 : 2014-01-29, 13:25:01 »

Problem w tym ile spożytego białka będzie użyte na budulec i regenerację, a ile zostanie przepalone na cyklu kwasów trikarboksylowych. Białka bogate w aminokwasy gluko i ketogenne sprzyjają spalaniu, a białka o wyższym E/T do budowy i zamiany głównie w neuroprzekaźniki. E/T zaś to iloraz aminokwasów niezbędnych do ogólnej zawartości azotu w białku - czym wyższy - tym lepiej.
I tak przykładowo E/T kolagenu, twarogu i jaj wynosi około 3,25, wątroby 2,95, kukurydzy 2,78, ziemniaka 2,7, ryb średnio 2,66, grochu 2,59, słonecznika 2,15, mąki pszennej 2,08, glutenu 1,99, a żelatyny 1,05.
Nie mylić żelatyny z kolagenem i twarogu z kazeiną.
Na tej podstawie uznano, że na przyrost masy mięśniowej u człowieka wpływa (prócz ćwiczeń naturalnie) najlepiej twaróg.
Ale to jeszcze nie wszystko...  Confused  Wink

Więc nie da się tak prosto "przeciętnemu ignorantowi dietetycznemu" poradzić ile ma tego białka jeść, dlatego Dr to uprościł i przyjął, że białko zwierzęce w ilości 0,8g/kg n.m.c. w pełni pokrywa zapotrzebowanie organizmu na aminokwasy egzogenne, a młody Kwaśniewski dodaje, że pod warunkiem, że E/T białka jest zbliżone lub wyższe niż 2,90.  Cool
Co z kolei Dr uprościł tworząc szereg produktów zalecanych na Diecie Optymalnej, który powinien być dokładnie znany "opty"-malnym, choć przeważnie nie jest.  Wink Mr. Green
I do tego: do syta, bez przejadania się wg proporcji dostosowanej do wydatku energetycznego - prościej się nie da...  Confused
Ja z tego wszystkiego zrozumialem, ze smalec i podgardlum trzeba jesc do oporu ..  Confused
Zapisane

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41529


Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #383 : 2014-01-29, 13:25:23 »

Wyciągowe są akurat super, ale jest ich mało, bo mocno rozcieńczone...  Confused
Tak, ale działając wbrew zaleceniom pewnej lekarki można nimi "podrasować" inne białka, poprawiając stosunki Wink
Czy nie?
Czy ma to sens tylko u wegan?
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #384 : 2014-01-29, 13:31:54 »

Sam skład aminokwasowy (można ćpać aminokwasy syntetyczne bez efektu) też nie decyduje do końca o WBB, bo każde spożyte białko prócz aminokwasów wnosi ze sobą "ciała czynne", a im więcej ma tych "ciał czynnych - tym lepiej. Dlatego żółtka i mleczne o zawartości tłuszczu już powyżej 10% są bezkonkurencyjne, jako całość budulcowo-energetyczna.  Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #385 : 2014-01-29, 13:35:11 »

można nimi "podrasować" inne białka, poprawiając stosunki Wink
Czy nie?
Czy ma to sens tylko u wegan?

To oczywista oczywistość na dietach mieszanych ze spożyciem znacznych ilości białka roślinnego. W takim przypadku nawet niewielki dodatek białka zwierzęcego zdecydowanie podrasowywuje białko roślinne, dzięki czemu gwałtownie spada zapotrzebowanie na białko ogólne i jeśli się tego nie weźmie pod uwagę, to mogą być perturbacje...  Wink Cool
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #386 : 2014-01-29, 14:12:36 »

To oczywista oczywistość na dietach mieszanych...

U monogastrycznych wszystkożernych naturalnie!
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25494

pindżar ryskow wyszy


Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #387 : 2014-01-29, 14:29:26 »

Sam skład aminokwasowy (można ćpać aminokwasy syntetyczne bez efektu) też nie decyduje do końca o WBB, bo każde spożyte białko prócz aminokwasów wnosi ze sobą "ciała czynne", a im więcej ma tych "ciał czynnych - tym lepiej. Dlatego żółtka i mleczne o zawartości tłuszczu już powyżej 10% są bezkonkurencyjne, jako całość budulcowo-energetyczna.  Very Happy
To bardzo fajna wiadomosc. Najgorzej tylko jak ktos ma nietolerancje i uczulenie na mleczne  Confused






 Laughing
Zapisane

Work Buy Consume Die
administ
Go


Email
Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #388 : 2014-01-29, 14:43:43 »

Wiadro smalcu, podgardlum, cebula i szpinak...  Wink
Zapisane
Mirek
Go


Email
Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #389 : 2014-01-29, 21:12:09 »

Serdeczne dzięki za wszystkie wpisy na str 19 i 20.
Dostałem pełną garść porządkujących moją wiedzę (skromniutką) informacji.
Już trochę wykorzystałem => obiadek smaczny, nieduży i sycący  Razz.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #390 : 2014-01-30, 07:19:16 »

Już trochę wykorzystałem => obiadek smaczny, nieduży i sycący  Razz.

I bardzo dobrze, bo posiłek pełnowartościowy jest tym lepszy im ma mniejszą objętość.  Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #391 : 2014-01-30, 07:52:24 »

Rada:
ponieważ im więcej się wie, tym bardziej się sprawy komplikują, to zaprawdę lepiej czasem nie wiedzieć za dużo.  Cool
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #392 : 2014-01-30, 07:54:34 »

Stwierdzenie:
im więcej się wie, tym jaśniej błyszczy geniusz Dr-a Kwaśniewskiego.  Cool
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41529


Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #393 : 2014-01-30, 14:24:10 »

Rada:
ponieważ im więcej się wie, tym bardziej się sprawy komplikują, to zaprawdę lepiej czasem nie wiedzieć za dużo.  Cool
To fakt.
Ale nie bierze pod uwagę ciekawości Very Happy

Jeśli to było, to poproszę o linka, jeśli nie, to może ktoś wie czym są owe "ciała czynne", choć przykładowo, jedno-dwa.
Z grubsza rozumiem, że są to jakieś aktywne biologicznie substancje towarzyszące proteidom i są uwalniane podczas trawienia białka.
Nie występują w rafinatach i produktach czyszczonych typu żelatyna czy kazeina techniczna i nie berze ich pod uwagę współczesna "mechaniczna" dietetyka.
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #394 : 2014-02-10, 14:58:58 »

Stwierdzenie:
im więcej się wie, tym jaśniej błyszczy geniusz Dr-a Kwaśniewskiego.  Cool

Geniusz- niech błyszczy, to dobry punkt odniesienia. Smile
A ja sobie właśnie zdjęcia mojego Przyjaciela zaktualizowałem- jestem szczęśliwy. Very Happy
Zapisane
zofijeczka
Go


Email
Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #395 : 2014-03-22, 17:24:07 »

http://www.examiner.com/article/saturated-fat-does-not-cause-cardiovascular-disease-says-heart-doctor

Saturated fat does not cause cardiovascular disease, according to a new Cambridge University study published in the Annals of Internal Medicine March 18.


Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #396 : 2014-03-22, 17:29:30 »

Stwierdzenie:
im więcej się wie, tym jaśniej błyszczy geniusz Dr-a Kwaśniewskiego.  Cool

Geniusz- niech błyszczy, to dobry punkt odniesienia. Smile
A ja sobie właśnie zdjęcia mojego Przyjaciela zaktualizowałem- jestem szczęśliwy. Very Happy

 Laughing I to jak!
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #397 : 2014-04-16, 14:23:26 »

Idzie nowe Smile ?
Cytuj
W opublikowanym w 2008 roku badaniu, obejmującym 31 osób stosujących dietę Kwaśniewskiego długotrwale (22 osoby przez ponad 3 lata), stwierdzano stosunkowo niskie stężenie triglicerydów, wysokie stężenie cholesterolu HDL oraz prawidłowe stężenia cholesterolu całkowitego i LDL (12). Niedawno wspólny komitet American Diabetes Association, North American Society for the Study of Obesity oraz American Society for Clinical Nutrition stwierdził, że u osób z cukrzycą typu 2 diety niskowęglowodanowe mogą być preferowane w stosunku do niskotłuszczowych w początkowej redukcji masy ciała i uzyskaniu dobrej kontroli glikemii (13). Z tego względu sądzimy, że – podobnie, jak stało się to w odniesieniu do diety Atkinsa – krytyczny stosunek do diety Kwaśniewskiego może się w przyszłości zmienić.
Już ustawiają się na nowych pozycjach, co by nie przyznać się do popełnionych/popełnianych błędów i nie powiedzieć sakramentalnego przepraszam(y)? Very Happy
http://www.czytelniamedyczna.pl/4626,co-powinien-wiedziec-lekarz-rodzinny-o-popularnych-dietach-odchudzajacych-i-samy.html
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #398 : 2014-04-16, 14:38:32 »

Mariusz!
Bardzo Ci dziękuję, że TO znalazłeś!  Very Happy
Super prezent dla Taty!  Very Happy Very Happy Very Happy
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego
« Odpowiedz #399 : 2014-04-16, 14:43:34 »

Wink Na zdrowie oczywiście  Very Happy
Zapisane
Strony: 1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 ... 39 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.036 sekund z 20 zapytaniami.