Autor
|
Wtek: Badania nad Dietą Optymalną dr Kwaśniewskiego (Przeczytany 620389 razy)
|
Gavroche
|
Problem w tym ile spożytego białka będzie użyte na budulec i regenerację, a ile zostanie przepalone na cyklu kwasów trikarboksylowych. Białka bogate w aminokwasy gluko i ketogenne sprzyjają spalaniu, a białka o wyższym E/T do budowy i zamiany głównie w neuroprzekaźniki. E/T zaś to iloraz aminokwasów niezbędnych do ogólnej zawartości azotu w białku - czym wyższy - tym lepiej. I tak przykładowo E/T kolagenu, twarogu i jaj wynosi około 3,25, wątroby 2,95, kukurydzy 2,78, ziemniaka 2,7, ryb średnio 2,66, grochu 2,59, słonecznika 2,15, mąki pszennej 2,08, glutenu 1,99, a żelatyny 1,05. Nie mylić żelatyny z kolagenem i twarogu z kazeiną. Na tej podstawie uznano, że na przyrost masy mięśniowej u człowieka wpływa (prócz ćwiczeń naturalnie) najlepiej twaróg. Ale to jeszcze nie wszystko... Więc nie da się tak prosto "przeciętnemu ignorantowi dietetycznemu" poradzić ile ma tego białka jeść, dlatego Dr to uprościł i przyjął, że białko zwierzęce w ilości 0,8g/kg n.m.c. w pełni pokrywa zapotrzebowanie organizmu na aminokwasy egzogenne, a młody Kwaśniewski dodaje, że pod warunkiem, że E/T białka jest zbliżone lub wyższe niż 2,90. Co z kolei Dr uprościł tworząc szereg produktów zalecanych na Diecie Optymalnej, który powinien być dokładnie znany "opty"-malnym, choć przeważnie nie jest. I do tego: do syta, bez przejadania się wg proporcji dostosowanej do wydatku energetycznego - prościej się nie da... A krótkołańcuchowe wyciągowe z bulionów jak wyglądają jeśli chodzi o E/T?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Wyciągowe są akurat super, ale jest ich mało, bo mocno rozcieńczone...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Problem w tym ile spożytego białka będzie użyte na budulec i regenerację, a ile zostanie przepalone na cyklu kwasów trikarboksylowych. Białka bogate w aminokwasy gluko i ketogenne sprzyjają spalaniu, a białka o wyższym E/T do budowy i zamiany głównie w neuroprzekaźniki. E/T zaś to iloraz aminokwasów niezbędnych do ogólnej zawartości azotu w białku - czym wyższy - tym lepiej. I tak przykładowo E/T kolagenu, twarogu i jaj wynosi około 3,25, wątroby 2,95, kukurydzy 2,78, ziemniaka 2,7, ryb średnio 2,66, grochu 2,59, słonecznika 2,15, mąki pszennej 2,08, glutenu 1,99, a żelatyny 1,05. Nie mylić żelatyny z kolagenem i twarogu z kazeiną. Na tej podstawie uznano, że na przyrost masy mięśniowej u człowieka wpływa (prócz ćwiczeń naturalnie) najlepiej twaróg. Ale to jeszcze nie wszystko... Więc nie da się tak prosto "przeciętnemu ignorantowi dietetycznemu" poradzić ile ma tego białka jeść, dlatego Dr to uprościł i przyjął, że białko zwierzęce w ilości 0,8g/kg n.m.c. w pełni pokrywa zapotrzebowanie organizmu na aminokwasy egzogenne, a młody Kwaśniewski dodaje, że pod warunkiem, że E/T białka jest zbliżone lub wyższe niż 2,90. Co z kolei Dr uprościł tworząc szereg produktów zalecanych na Diecie Optymalnej, który powinien być dokładnie znany "opty"-malnym, choć przeważnie nie jest. I do tego: do syta, bez przejadania się wg proporcji dostosowanej do wydatku energetycznego - prościej się nie da... Ja z tego wszystkiego zrozumialem, ze smalec i podgardlum trzeba jesc do oporu ..
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Wyciągowe są akurat super, ale jest ich mało, bo mocno rozcieńczone... Tak, ale działając wbrew zaleceniom pewnej lekarki można nimi "podrasować" inne białka, poprawiając stosunki Czy nie? Czy ma to sens tylko u wegan?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Sam skład aminokwasowy (można ćpać aminokwasy syntetyczne bez efektu) też nie decyduje do końca o WBB, bo każde spożyte białko prócz aminokwasów wnosi ze sobą "ciała czynne", a im więcej ma tych "ciał czynnych - tym lepiej. Dlatego żółtka i mleczne o zawartości tłuszczu już powyżej 10% są bezkonkurencyjne, jako całość budulcowo-energetyczna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
można nimi "podrasować" inne białka, poprawiając stosunki Czy nie? Czy ma to sens tylko u wegan? To oczywista oczywistość na dietach mieszanych ze spożyciem znacznych ilości białka roślinnego. W takim przypadku nawet niewielki dodatek białka zwierzęcego zdecydowanie podrasowywuje białko roślinne, dzięki czemu gwałtownie spada zapotrzebowanie na białko ogólne i jeśli się tego nie weźmie pod uwagę, to mogą być perturbacje...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
To oczywista oczywistość na dietach mieszanych... U monogastrycznych wszystkożernych naturalnie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Sam skład aminokwasowy (można ćpać aminokwasy syntetyczne bez efektu) też nie decyduje do końca o WBB, bo każde spożyte białko prócz aminokwasów wnosi ze sobą "ciała czynne", a im więcej ma tych "ciał czynnych - tym lepiej. Dlatego żółtka i mleczne o zawartości tłuszczu już powyżej 10% są bezkonkurencyjne, jako całość budulcowo-energetyczna. To bardzo fajna wiadomosc. Najgorzej tylko jak ktos ma nietolerancje i uczulenie na mleczne
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Wiadro smalcu, podgardlum, cebula i szpinak...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mirek
Go
|
Serdeczne dzięki za wszystkie wpisy na str 19 i 20. Dostałem pełną garść porządkujących moją wiedzę (skromniutką) informacji. Już trochę wykorzystałem => obiadek smaczny, nieduży i sycący .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Już trochę wykorzystałem => obiadek smaczny, nieduży i sycący . I bardzo dobrze, bo posiłek pełnowartościowy jest tym lepszy im ma mniejszą objętość.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Rada: ponieważ im więcej się wie, tym bardziej się sprawy komplikują, to zaprawdę lepiej czasem nie wiedzieć za dużo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Stwierdzenie: im więcej się wie, tym jaśniej błyszczy geniusz Dr-a Kwaśniewskiego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Rada: ponieważ im więcej się wie, tym bardziej się sprawy komplikują, to zaprawdę lepiej czasem nie wiedzieć za dużo. To fakt. Ale nie bierze pod uwagę ciekawości Jeśli to było, to poproszę o linka, jeśli nie, to może ktoś wie czym są owe "ciała czynne", choć przykładowo, jedno-dwa. Z grubsza rozumiem, że są to jakieś aktywne biologicznie substancje towarzyszące proteidom i są uwalniane podczas trawienia białka. Nie występują w rafinatach i produktach czyszczonych typu żelatyna czy kazeina techniczna i nie berze ich pod uwagę współczesna "mechaniczna" dietetyka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Stwierdzenie: im więcej się wie, tym jaśniej błyszczy geniusz Dr-a Kwaśniewskiego. Geniusz- niech błyszczy, to dobry punkt odniesienia. A ja sobie właśnie zdjęcia mojego Przyjaciela zaktualizowałem- jestem szczęśliwy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Stwierdzenie: im więcej się wie, tym jaśniej błyszczy geniusz Dr-a Kwaśniewskiego. Geniusz- niech błyszczy, to dobry punkt odniesienia. A ja sobie właśnie zdjęcia mojego Przyjaciela zaktualizowałem- jestem szczęśliwy. I to jak!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Idzie nowe ? W opublikowanym w 2008 roku badaniu, obejmującym 31 osób stosujących dietę Kwaśniewskiego długotrwale (22 osoby przez ponad 3 lata), stwierdzano stosunkowo niskie stężenie triglicerydów, wysokie stężenie cholesterolu HDL oraz prawidłowe stężenia cholesterolu całkowitego i LDL (12). Niedawno wspólny komitet American Diabetes Association, North American Society for the Study of Obesity oraz American Society for Clinical Nutrition stwierdził, że u osób z cukrzycą typu 2 diety niskowęglowodanowe mogą być preferowane w stosunku do niskotłuszczowych w początkowej redukcji masy ciała i uzyskaniu dobrej kontroli glikemii (13). Z tego względu sądzimy, że – podobnie, jak stało się to w odniesieniu do diety Atkinsa – krytyczny stosunek do diety Kwaśniewskiego może się w przyszłości zmienić. Już ustawiają się na nowych pozycjach, co by nie przyznać się do popełnionych/popełnianych błędów i nie powiedzieć sakramentalnego przepraszam(y)? http://www.czytelniamedyczna.pl/4626,co-powinien-wiedziec-lekarz-rodzinny-o-popularnych-dietach-odchudzajacych-i-samy.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Mariusz! Bardzo Ci dziękuję, że TO znalazłeś! Super prezent dla Taty!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|