renia
|
U nas porobili sporo nowych ładnych tras rowerowych, a rowerzystów mało...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Czyli kolejne pieniądze podatników zmarnowane.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A może Unia dała?
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Unia nie daje, unia współfinansuje.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Transakcja wiązana, aby na łapówki starczyło.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Aby to co dobre mogło być jeszcze lepsze.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Unia nie daje, unia współfinansuje. U nas powstała nowa ładna Filharmonia Kaszubska, na którą Unia dołożyła 10mln zł (miasto dało 60mln). Teraz filharmonia jest oddana do użytku i dalej ją dofinansowuje budżet miasta. Sama na siebie nie zarabia. Mogliby lepiej porządne kino zrobić, to by chętnych było dosyć.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Oj tam, podniosą podatek gruntowy i na kulturę i sztukę starczy...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Akcyzę na używki dowalą co by ludzi odchamić i kultury nauczyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Nowa strona dr.Michalaka. Cebulakowi pewnie szpinakiem w gardle stanie, bo ciagle sie powoluje na dr.Kwasniewskiego a nie na nr13 Białko zacząłem zjadać po ukończeniu wyścigu. Wtedy właśnie rozpoczyna się proces regeneracji mięśni, przyrostu ich masy, który wymaga zwiększenia podaży białka. Na pierwszy ogień poszedł sernik mojej mamy wg przepisu z Książki Kucharskiej dr Jana Kwaśniewskiego w ilości ok. 3x po 100g w odstępach 20-minutowych. Wieczorem poszliśmy do restauracji, gdzie zjadłem ważący ok. 200g krwisty befsztyk wołowy. Do tego jeszcze trochę warzyw, ziemniaków, tłustego sosiku i małe piwko. Łącznie ok. 80g białka, ok. 100g tłuszczu i 60g węglowodanów. Zwiększone zapotrzebowanie na białko odczuwałem jeszcze następnego dnia, dodatkowa ilość wyniosła ok. 20g.
Podsumowując cały dzień wysiłku, mogę powiedzieć, że w dzień startu, kierując się w równym stopniu wiedzą, co intuicją, zjadłem ok. 120g białka, 400g tłuszczu oraz 170g (220g wliczając glikogen) węglowodanów. W sumie daje to praktycznie proporcję niewiele odbiegającą od zalecanej przez dr Kwaśniewskiego. http://www.drmichalak.pl/maraton_rowerowy.html
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
anakin
Go
|
Pozostaje mieć nadzieję, że tylko tak sobie zażartowałeś, bo z rzeczonego artykułu wprost wynika, że Krzysztof Piotr Michalak postrzega rolę glikogenu i w ogóle węglowodanów w wysiłku aerobowym zupełnie inaczej niż Jan i Tomasz Kwaśniewscy... Wynika to z tego, że przygotowując się do tego maratonu nie stosowałem odżywiania węglowodanowego tylko nieskowęglowodanowe. Nie mogłem więc drastycznie zmienić proporcji mieszanki paliwowej w czasie maratonu. Podsumowując cały dzień wysiłku, mogę powiedzieć, że w dzień startu, kierując się w równym stopniu wiedzą, co intuicją, zjadłem ok. 120g białka, 400g tłuszczu oraz 170g (220g wliczając glikogen) węglowodanów. W sumie daje to praktycznie proporcję niewiele odbiegającą od zalecanej przez dr Kwaśniewskiego. Podsumowując rozważania na temat, jaki sposób odżywiania w czasie wysiłku jest lepszy, odwołam się do wiedzy z podręczników. Przyjmując, że wąskim gardłem jest dostarczanie tlenu do tkanek przyjrzyjmy się, na jakim paliwie wyprodukujemy z 1 litra tlenu więcej energii: Tłuszcz - 19.7 kJ / litr O2 Węglowodany 21.5 kJ / litr O2 Widzimy więc, że węglowodany są pod tym względem ciut lepszym paliwem.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Nadzieja matka glupich ale sie nie przejmuj tym zbytnio.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
anakin
Go
|
Zatem musiałeś niewiele pojąć z opracowanej przeze mnie "piguły" z zebranymi postami admina, w tym m.in. o maratonie.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Twojej piguly nie chce mi sie nawet czytac i nie mam takiego zamiaru, tak jak tobie nie chce sie przeczytac tej Biochemii. Bo jezeli jej nie rozumiesz, to twoje "piguly" to sa zwyczajne czopki.
U Michalaka zreszta sa wyklady z biochemii, mozesz zaczac od tego, bo koles cie przerasta w tej (i pewniekazdej) kwestii o lata swietlne.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
anakin
Go
|
Hy, hy. Te jego wykłady zamieszczałem na forum MH w wątku o ŻO jeszcze nim w ogóle zaznajomiłem się z postami admina. ;->
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
A po zapoznaniu się z argumentami admina zmądrzałem.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Wychodzi na to, ze tyle wiesz ile kogos zacytujesz....
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
anakin
Go
|
Tak czy inaczej, to dość przykre, że nawet ci, którzy sądzą, że znają dobrze pracę naukową Jana Kwaśniewskiego, są w stanie podpiąć pod "Kwaśniewskiego" niemal wszystko... Jak nie Szwedzi są na ŻO, to znowu dr Michalak jest zgodny w metodzie "żywienia sportowca" z Doktorem...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Dobrze, ze stac cie na taka samokrytyke, jakies plusy jednak masz.
@Przebiegles kiedys maraton?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|