renia
|
Dzięki za ten przepis. Nie robiłam jeszcze takiego sosu. Inny sos tatarski znam - z ogórkiem i grzybkami...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
No coz, spotkal tatar tatarzyna....
Mysle, ze takich sosow tatarskich jest wiecej. Ten jest bardzo prosty, szybki, pyszny no i przede wszystkim tlusty.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A do czego go dodajesz - oprócz wątróbki?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
A do czego go dodajesz - oprócz wątróbki?
Do wszystkiego, gdzie jako produkt uboczny nie mam sosu, czyli np jak griluje, albo jak mamy rybe, albo do kurczaka....na dobra sprawe pasuje do wszystkiego co chude.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
To pasuje smakowo i ilościowo do B:T:W...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Jak tak czytam na Forum, czy zauważam z realu u znajomych chorych na cukrzycę, to mam wrażenie, że oni bardziej lubią słodkie jedzenie i owoce, To uruchomione geny podpowiadają, co im pasuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie masz racji, ale niech ci będzie. Ze śmietany wychodzi bita śmietana, a później masło przeważnie extra, a ze śmietanki wychodzi bita śmietanka, a później masło śmietankowe. Ale to takie tam mleczarskie sztuczki. ciekawostka: w maśle extra jest znacznie więcej probiotyków niż w maślance. Masło śmietankowe i maślanka z niego nie mają ich (prawie) wcale.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Muszę to zrobić. Widziałem w Aldiku piękny blok chalwy waniliowej taki, którym sie kiedyś "opychałem". Ale co z tą wątróbką i cebulką ? Czy to jako jedno danie? Prosze o szczegóły. Mam w zamrażarce przygotowaną wątróbkę wieprzową z cebulą, "czeka na swoją chwilę". może to będzia ta chwila. wis
Ja bym proponowal do takiej watrobki zrobic sos tatarski, ktory ma i smak i duzo T. Sos tatarski robi sie w dwie minuty. To porcja na jedna osobe: 50gr kwasnej smietany 38% ( w Polsce jest 30%) 30 gr majonezu (81% T) 20 gr musztardy wycisniety czzabek czosnku wszystko dokladnie mieszamy. Mozna jesc na zimno ale mozna tez podgrzac ( nie gotowac) Przepis na sos do wątróbki i innych dań za chudych, ok. A do problematycznej chałwy, co Pan proponuje, Adampio? Choć możliwe że dodatek 25 g chałwy do Pana sosu też wątróbce i sosowi nie zaszkodzi. Kulinaria lubią improwizacje... Od tego zaczyna się nierzadko przepis
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Miało być pod "cytuj": Przepis na sos do wątróbki i innych dań za chudych, ok. A do problematycznej chałwy, co Pan proponuje, Adampio? Choć możliwe że dodatek 25 g chałwy do Pana sosu też wątróbce i sosowi nie zaszkodzi. Kulinaria lubią improwizacje... Od tego zaczyna się nierzadko przepis
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Najlepiej nie jesc
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Nie masz racji, ale niech ci będzie. Ze śmietany wychodzi bita śmietana, a później masło przeważnie extra, a ze śmietanki wychodzi bita śmietanka, a później masło śmietankowe. Ale to takie tam mleczarskie sztuczki. ciekawostka: w maśle extra jest znacznie więcej probiotyków niż w maślance. Masło śmietankowe i maślanka z niego nie mają ich (prawie) wcale. Tak, z kwaśnej masło. Natomiast nazwa "handlowa" i w słowniku języka polskiego dla ubitej śmietanki 30 % lub więcej jest "bita śmietana". Nc nie mogę poradzić na słownik
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Najlepiej nie jesc Można więc poszukać przepisów gdzie zawartość cukrów do białka jest wyższa niż w powyższej bitej śmietanie z chałwą proponowanych i na tej stronie bez dopisku: najlepiej nie jeść ? Wis może sprawdzić jak zareaguje jego organizm na taki deser, zamiast chałwy "na sucho"? Może info tu dodać?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Jezeli juz mialbym mieszac chalwe do jedzenia to zastosowalbym to w deserach albo lekkich miedzyposilkach. Chalwa rozpuszcza sie w cieple. Wiec jezeli na odrobinie masla rozpuscimy chalwe, do tego dodamy twarog zmieszany ze smietana, dodamy zoltko i wszystko lekko zamazymy, podejzewam, ze otrzymamy jakis slodki deserek. Ale nie probowalem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Nie masz racji, ale niech ci będzie. Ze śmietany wychodzi bita śmietana, a później masło przeważnie extra, a ze śmietanki wychodzi bita śmietanka, a później masło śmietankowe. Ale to takie tam mleczarskie sztuczki. ciekawostka: w maśle extra jest znacznie więcej probiotyków niż w maślance. Masło śmietankowe i maślanka z niego nie mają ich (prawie) wcale. Przeżyję bez racji... Kiedyś tak mówiono, że kto ma rację ten stawia kolację... Ale dobrze wiedzieć, że masło ekstra jest lepsze od śmietankowego. Nie wiedziałam wcześniej czym one się różnią...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Namawiam, by spróbować i zrobić przepis.
U mnie chałwa nie miała się rozpuszczać i być wyczuwalna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Jezeli juz ktos tak lubi chalwe, a nie zawsze to co sie kupije jest prawdzie, to czy nie lepiej zjesc dla oslody troche miodu? To jest przeciez glowny skladnik chalwy i tahini. Tahini / olej sezamowy mozna tez dolac do miodu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jezeli juz mialbym mieszac chalwe do jedzenia to zastosowalbym to w deserach albo lekkich miedzyposilkach. Chalwa rozpuszcza sie w cieple. Wiec jezeli na odrobinie masla rozpuscimy chalwe, do tego dodamy twarog zmieszany ze smietana, dodamy zoltko i wszystko lekko zamazymy, podejzewam, ze otrzymamy jakis slodki deserek. Ale nie probowalem. Szukasz testerów...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Namawiam, by spróbować i zrobić przepis.
U mnie chałwa nie miała się rozpuszczać i być wyczuwalna.
Nie mam chalwy i nie wiem gdzie kupic. Teraz zajadam sie wlasnej roboty twarozkiem, owazonym przez moja zone, z dodatkiem kwasnej smietany 38 %, to wszystko ze szczypiorkiem, koperkiem letnim, kawalkiem swezego ogorka i pomidora.To je to!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|