Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
I nie wódź nas na pokuszenie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
To pokuszenie jest bezpieczne Policz np 100 g wątróbki usmażonej ze 100 g cebuli (do smażenia śmalec) i na deser bita śmietana. Ona uratuję T w tej wątróbce Podobnie pewnie z karczkiem i innymi daniami w których T nie króluje wyraźne. Amatorzy chałwy dostaję jeszcze i tę chałwę, a że mało to wybaczą
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
W takim razie jesteś rozgrzeszona... amen...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Sprawa przyjęła więc milszy obrót, dzięki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wis
Go
|
Muszę to zrobić. Widziałem w Aldiku piękny blok chalwy waniliowej taki, którym sie kiedyś "opychałem". Ale co z tą wątróbką i cebulką ? Czy to jako jedno danie? Prosze o szczegóły. Mam w zamrażarce przygotowaną wątróbkę wieprzową z cebulą, "czeka na swoją chwilę". może to będzia ta chwila. wis
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Sprawa przyjęła więc milszy obrót, dzięki Deser ten wygląda smacznie, chociaż za chałwą nie przepadam...ale już długo nie miałam śmietany bitej...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Wis, jak usmaży Pan sobie wątróbkę z cebulą (przepis ma Pan "Książce kucharskiej" dra Jana Kwaśniewskiego - nr 224) to zje tę wątróbkę z cebulą i na deser bitą śmietanę jak wyżej. U Doktora wątróbka (60 dag) z cebulą (30 dag) ma B = 14,8 g, T = 20,9 g, W = 2,3 g. Tłuszczu za mało, a i węglowodanów może być trochę więcej, czyli deser z bitej - niskosłodzonej - śmietany może być w sam raz Proszę pamiętać że 25 g to mniej niż 25 dag, dodam na wszelki wypadek. Czasem człowiek oczami duszy potrafi zobaczyć więcej niż jest, tak?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wis
Go
|
Co to znaczy ...bita niskosłodzona śmietana...Mam ze sklepu śmietanę 30% to co z nią robić???
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Niskosłodzona, bo cukru do 0,5 kg jest dodane tylko 5 g, a chałwy tylko 25 g. Można z mniejszej porcji. Można dodając stabilizator (śmietan-fix) zrobić na dwa dni. Nawet zamrozić można - będą lody Około 5 godzin.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wis
Go
|
Pisze Pani w przepisie ...śmietanki 30%...ja mam śmietanę 30% to jest to samo? wis
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Tak, to samo. Utarło się mówić o słodkiej śmietanie - śmietanka, a o kwaśnej - śmietana. Bitą śmietanę robimy ze słodkiej 30 %.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wis
Go
|
Czyli muszę kupić śmietankę 30%. Napewno sprobuję zrobić. wis
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Ta którą Pan ma jest kwaśna?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wis
Go
|
Tak
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Kwaśna na bitą śmietanę się nie nadaje. Trzeba kupić słodką, fakt
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Kwaśna na bitą śmietanę się nie nadaje. Trzeba kupić słodką, fakt Bitą śmietanę uzyskuje się ze śmietany, a bitą śmietankę ze śmietanki. Czyli: w tytule mamy zakwaszoną śmietanę, a w treści przepisu pasteryzowaną śmietankę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
I nie wódź nas na pokuszenie... Były cukrzyk może mieć spore poposiłkowe wahania poziomu cukru we krwi, bo co raz się z genów uruchomiło z trudem, później uruchamia się z łatwością. Ale byli cukrzycy oczywiście wiedzą najlepiej, co i ile im nie zaszkodzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jak tak czytam na Forum, czy zauważam z realu u znajomych chorych na cukrzycę, to mam wrażenie, że oni bardziej lubią słodkie jedzenie i owoce, niż osoby bez cukrzycy... Nie wiem czy to na zasadzie "zakazanego owocu" działa, czy po prostu wahania poziomu cukru tak działają...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Muszę to zrobić. Widziałem w Aldiku piękny blok chalwy waniliowej taki, którym sie kiedyś "opychałem". Ale co z tą wątróbką i cebulką ? Czy to jako jedno danie? Prosze o szczegóły. Mam w zamrażarce przygotowaną wątróbkę wieprzową z cebulą, "czeka na swoją chwilę". może to będzia ta chwila. wis
Ja bym proponowal do takiej watrobki zrobic sos tatarski, ktory ma i smak i duzo T. Sos tatarski robi sie w dwie minuty. To porcja na jedna osobe: 50gr kwasnej smietany 38% ( w Polsce jest 30%) 30 gr majonezu (81% T) 20 gr musztardy wycisniety czzabek czosnku wszystko dokladnie mieszamy. Mozna jesc na zimno ale mozna tez podgrzac ( nie gotowac)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|