Strony: [1] 2 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: masŁo klarowane - do smarowania chleba? (Przeczytany 54185 razy)
|
maria
Go
|
Kilkakrotnie robiŁam masŁo klarowane, smażone na nim potrawy są bardzo smaczne. Moje pytanie dot. tego, czy masŁo klarowane można używać do smarowania chleba?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
KLAROWANIE polega na przefiltrowaniu lub odcedzeniu bulionu, syropu, plynnej galarety, w celu otrzymania czystego i przezroczystego plynu . Klarowanie masla to stopienie go w wodnej kapieli bez mieszania lub potrzasania i wytracenie z niego serwatki w postaci bialego osadu. A wiec po sklarowaniu mamy maslo bez wody --nie pryska przy pieczeniu i jest wysmienite do optymalnego chlebka. Pozdrawiam --Hana--
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Różnica między masłem extra, a masłem klarowanym jest mniej więcej taka, jak między kolagenem, a żelatyną. Extra do jedzenia, klarowane do smażenia. Ale jeśli komuś smakuje klarowane jako smarowidło, to też dobrze. Frytki na klarowanym maśle mają doskonały smak - radzę spróbować!.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Swietne porownanie ---kolagen---zelatyna klarowane--extra Ja zawsze do optymalnych paczkow maslo klaruje --bo paczki potrzebuja wszystkiego najlepszego i cieplego serca . Wtedy sie udaja. --Hana--
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
przyznam ,ze w dalszym ciagu nie rozumie jak to maslo sie klaruje.Co to znaczy" topic maslo w wodnej kapieli" .Nigdy wczesniej nie slyszalam o klarowanym masle ,dopoki tu nie weszlam na forum ,chcialabym sprobowac zrobic takie maslo ,co mam zrobic ? Krok po kroku? I jakie maslo najlepsze sie do tego nadaje? Czy aby nie bzdurze ,zadajac to pytanie ,ale naprawde nie wiem o co w tym chodzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Dzieki Toan ,moze moja corka polubi wreszcie to maslo , mam problem z nia ,bo gdy wyweszy ze ma na kanapce maslo nie chce juz jesc
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Ewo ! Czy sklarowane masło klasyfikujesz jako produkt mleczny do rotacji, czy z uśmiechem na gębie można go pochłaniać na równi ze smalcem itp. ??
Tomek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Marek Mitruś
Go
|
No właśnie! Odpowiedz Ewo!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Jak pisałam książkę - można było jeść masło sklarowane bezkarnie - dlatego w książce jest w produktach dobrych. Po napisaniu przyszły DWIE pacjentki "do diety", które dostawały astmy po sklarowanym!.Jedna z nich reagowała astmą nawet na łój wołowy! Najpewniej po eliminacji reakcje te wygasną. Zwykle nie są one na zawsze. Per analogiam do rzs, wzw, łuszczycy, cukrzycy, CU (CI, coliitis ulcerosa) i Wszystkich chorób, które "idą na dietę optymalną", a w których obserwuję szkodliwość łyżeczki śmietany - zaliczyłaby sklarowane do mlecznych. Jak daleko można się "bać jedzenia" ? Gdyby było mało do jedzenia - nie ma problemu. Je się co jest. Lęków nie ma. Są co najwyżej pt. "gdzie zdobyć jedzenie i czy go będzie wystarczająco". Teraz pozostaje poszukać nasyconych innych niż masło sklarowane. I zaczyna się problem...kokos, olej palmowy, smalec, boczek, olej arachidowy(?). I na tym koniec. Nieco jest w oliwie z oliwek. W śledziu też są. Nie ma w naszym kraju tłuszczu baraniego.Tłuszcze gęsie, kacze nie są w powszechnej sprzedaży.A jadać cynamon, wawrzyn, mirt, gałkę muszkatołową ze względu na występujące tam tłuszcze nasycone - nie jest za poważne. No to szukamy Tłuszczu. Bo czasami nie da się zjeść marchewki ze smalcem! Może by tak nieco na czas poszukiwań (Toan) zrehabilitować oliwę z oliwek?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Marek Mitruś
Go
|
Ja jak jadłem za mało tłuszczu i zauważyłem też te objawy u mamy kilka dni temu, to ziewałem. Mam niedawno przeszła przeziębienie po wyjściu na zimne powietrze lekko ubrana. Mama wypiła 200g śmietany bo tyle tłuszczu jej brakowało na dzienną porcję powiedzmy 200g tłuszczu. I za chwilę opisane objawy ziewania. Wcześniej skoro jadła za mało tłuszczu to nabawiła się przeziębienia. No i powyżej przypadek, że ktoś zareagował na tłuszcz astmą jest wg mnie tym samym objawem na zwiększoną ilość tłuszczu. A właściwie wynikającą z niedostatecznej jego ilości. Ma to związek z tlenem, którego nie ma w dostatecznej ilości gdy się je za mało tłuszczu, bo jest jego większe zużycie. Natomiast dawka tłuszczu po takim "jednorazowym" użyciu większej ilości tłuszczu daje taki skutek, że organizm pobiera tlen z powietrza bo nie musi już z organizmu. Czyli przez cały czas otrzymywania dawki należnej tłuszczu ok 200g na dobę dziennie organizm zacznie energię czerpać z tłuszczy przy niskim użyciu tlenu, a w końcu z powietrza przestanie. Chyba że nagle go potrzebuje w wyniku tej dawki tłuszczy bo musi zmienić się na zużycie tłuszczy, ale jest jeszcze coś. Otóż tłuszcz musi być spalany i dlatego do spalania potrzebuje tlen więc go pobiera z powietrza bo ma go za mało w organizmie. I jeśli będzie miał więcej tłuszczu to zużycie tlenu się zmniejszy i przestanie ziewać. I dlatego ta astma co należy prądami selektywnymi wyleczyć. Odpowiednio elektrycznie poprawić przepływ substancji życiowych organizmu. W pierwszych stadiach leczenia organizm potrzebuje większej ilości tłuszczu, większej ilości energii. Potrzebuje też surowca do spalania tłuszczy wcelu uzyskania energii. Tym surowcem są węglowodany, które organizm przerabia na tlen z glukozy. Ale organizm żywiony węglowodanami pobiera energię z tlenu, którego nie ma w wystarczającej ilości w samych cukrach. Dlatego ma go niedostatek w organizmie. Same węglowodany nie są paliwem i piecem jednocześnie. Tak samo tłuszcze też nie są. Oba paliwa potrzebują tlenu dodatkowego. Węgiel żeby mógł się palić potrzebuje tlenu i rakieta żeby wystartować, napędzana paliwem wodorowym,też go potrzebuje. Potrzebuje go w odpowiedniej proporcji. Ani za dużo ani za mało. Produktem ubocznym spalania węgla jest tlenek węgla, a produktem ubocznym spalania wodoru jest woda. Tak powstała woda na ziemi. Tlen w atmosferze O3 (ozon) w reakcji z wodorem H, którego jest najwięcej w kosmosie daje w rezultacie deszcze - wodę (H2O) i tlen O2, którym dalej przenika do atmosfery, i którym oddychamy. Organizm który odżywia się węglowodanami po przestawieniu się na inny rodzaj paliwa musi wydatkować więcej energii niż mu to jest potrzebne zazwyczaj, gdy tego nie robi. I tak jest wszędzie, w całym kosmosie, jest paliwo jest piec i to daje energię. Energia może być dana w różny sposób, ale nie ginie nigdy, nie znika. Zawsze jest przyczyna (paliwo i piec, wszechświat) i skutek (energia, wszechświat). Wszystko jest jednym zatem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Marek, próbowałam przeczytać, ale ziewnęłam koniec i czytania Ale udało mi sie dojśc do tego: "Mama wypiła 200g śmietany bo tyle tłuszczu jej brakowało na dzienną porcję powiedzmy 200g tłuszczu." Mam w związku z tym fragmentem obawy, czy ty dobrze przeliczasz BTW.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Marek Mitruś
Go
|
Ewo, ty też potrzebujesz więcej tłuszczu. )
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dantar66
Go
|
sama nie wpadłabym na to żeby stosowac masło sklarowane na pieczywo, ale to moze dobry pomysł. Tylko, że ja chce schudnąć, a masło ogranicza chudnięcie, muszę stosować inne tłuszcze. Myślę, że oliwa z oliwek jest dobrym tłuszczem, który można stosować do wielu potraw. A tak w ogóle mam problem z tym chudnięciem, może faktycznie nie powinnam jeść masła, ani produktów nabiałowych.?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Marek Mitruś
Go
|
A jak długo już chudniesz na żywieniu optymalnym? (Mówię o proporcji, którą zapewne stosujesz dla otyłych)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Marek Mitruś wszystko rozumiem. Ale wytłumacz mi zdanie, że "węglowodany organizm przerabia na tlen z glukozy". Czy piszesz o przyszłym życiu w atmosferze bez zapotrzebowania na tlen?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Co wy ciągle o tej oliwie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Marek Mitruś
Go
|
Teraz to już wiem, że z braku witaminy C.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Oliwa? Lepszy smalec, boczek. Oliwa to "zanęta" na nowych .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Czy ja wiem, czy zanęta? To raczej mieszanie "nowym" w głowach
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3
|
|
|
|