forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-28, 22:18:03

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
658480 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  CHLEB NA ZAKWASIE
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 11 Do dou Drukuj
Autor Wtek: CHLEB NA ZAKWASIE  (Przeczytany 151860 razy)
kristan
Go


Email
CHLEB NA ZAKWASIE
« : 2012-01-30, 10:31:01 »

Dawno się nie chwaliłem , teraz muszę:

  http://jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=343
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: CHLEB NA ZAKWASIE
« Odpowiedz #1 : 2012-01-30, 10:41:05 »

Nie ma czym niestety się chwalić.
Z uwagi na dodatek candidy jest to produkt glutenowy, a jedzenie glutenu nie jest zgodne z zaleceniami Dr-a Kwaśniewskiego.
Ale jeśli komuś się zachce takiego rarytasu, to sporadycznie i na własną odpiwiedzialność, może.  Cool
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: CHLEB NA ZAKWASIE
« Odpowiedz #2 : 2012-01-30, 11:01:06 »

wlasnie admin, poco sie meczyc z pieczeniem,mozna sobie wziac pol kromeczki dobrego ,,normalnego,, zytniego chleba do jajecznicy,zeby dobre maslo mialo na czym lezec i gotowe,do tego troche buraczka i zarcie rano jak dzwon,ja ostatnio tak jem rano,wiem ,ze nie powinienem uzywac chleba takiego,ale tak mi najlepiej smakuje,oczywiscie wszystko w optymalnych ilosciach,ale przyjdzie czas znowu na omlety rano Razz
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: CHLEB NA ZAKWASIE
« Odpowiedz #3 : 2012-01-30, 11:06:05 »

Trzema jajkami na maśle się nasyci, ale pięcioma z kromką chleba tylko chwilowo.
Chleba się nie powinno jadać, bo: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=598

PS
widziałem wielu "opty"-malnych jedzących chleb!  Twisted Evil
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: CHLEB NA ZAKWASIE
« Odpowiedz #4 : 2012-01-30, 11:08:38 »

Dawno się nie chwaliłem , teraz muszę:

  http://jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=343
Po co te ziemniaki?
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: CHLEB NA ZAKWASIE
« Odpowiedz #5 : 2012-01-30, 11:22:33 »

Dawno się nie chwaliłem , teraz muszę:

  http://jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=343
Po co te ziemniaki?

Bo tak mama dawali Smile
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: CHLEB NA ZAKWASIE
« Odpowiedz #6 : 2012-01-30, 11:36:14 »

Pasterska strawa to dopiero jest zabawa.
I ta wartosc bialka prawie 2:1 do miesa  Cool
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: CHLEB NA ZAKWASIE
« Odpowiedz #7 : 2012-01-30, 11:59:04 »

Chleba , rzeczywiście jadać się nie powinno , ale powyższy link mówi:

(...)"Aby ludziom ułatwić proces przechodzenia na optymalny model żywienia oraz urozmaicić dietę tych, którzy dietę tych, którzy już ją stosują, opracowano kilka rodzajów chlebów, które zawierają 5 razy mniej węglowodanów, 5 do 7 nawet razy mniej, niż to się spotyka przeciętnie w chlebie. Skład chemiczny chlebów jest tak dobrany, że zawierają one prawie wszystkie najlepsze dla człowieka składniki odżywcze. Taki chleb posmarowany grubo spełnia warunki optymalnego żywienia i jest prawie kompletnym wzorcem najlepszego produktu spożywczego"...

Okazuje się , ze wątek na miejscowym forum , http://stalowemiasto.pl/forum/forum.php?mode=pokaz_posty&id=616665  który ma ponad 8 tys wejść,  przyczynił się do większej ilości nowych adeptów optymalnej sztuki kulinarnej.
To z myślą o nich powstają kolejne potrawy.
Następny będzie również na zakwasie , ale bez monki Cool. Zobaczymy co wyskoczy z piekarnika Smile
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: CHLEB NA ZAKWASIE
« Odpowiedz #8 : 2012-01-30, 12:10:14 »

A tak nawiasem mówiąc , gdzie tu jest candida?
"1 kg białek
20 dkg mąki psz.
10 dkg ziemniaka
25 dkg zakwasu z mąki żytniej
krzta soli do ubijania , łyżeczka sody"
Może nieco w mące i...
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: CHLEB NA ZAKWASIE
« Odpowiedz #9 : 2012-01-30, 12:37:02 »

A tak nawiasem mówiąc , gdzie tu jest candida?
25 dkg zakwasu z mąki żytniej

Może być z mąki i powietrza - http://www.youtube.com/watch?v=y-jN0ebulmk

Niektórzy, aby mieć dobrą, pewną szczepionkę dają skórki z chleba żytniego.
Zapisane
piosza
Go


Email
Odp: CHLEB NA ZAKWASIE
« Odpowiedz #10 : 2012-01-30, 17:55:40 »

Teraz czas na "optymalny" ryż, "optymalne" drożdżówki, "optymalną" galaretkę z owocami i inne cuda.
Chleb, bułki etc. są na DO/ŻO niejadalne. Amen.
PS.Radzę nie eksperymentować zbyt dużo, bo to najczęściej źle się konczy.
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: CHLEB NA ZAKWASIE
« Odpowiedz #11 : 2012-01-30, 18:28:46 »

Muszę się przyznać,że początki mojego ŻO zawierało w menu ryż, kaszę (chleb odstawiłem niemal z dnia na dzień). Teraz wolę ziemniaka i korzenne w postaci optymalnego placka ziemniaczanego, frytek lub pure Smile. Na takim menu mój nosiciel najlepiej funkcjonuje Wink. Wtedy nie zastanawiam się co lepsze ketony czy ATP Smile Działam jak perpetuum mobile  Laughing Twisted Evil  Wink
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: CHLEB NA ZAKWASIE
« Odpowiedz #12 : 2012-01-30, 18:51:22 »

Teraz czas na "optymalny" ryż, "optymalne" drożdżówki, "optymalną" galaretkę z owocami i inne cuda.
Chleb, bułki etc. są na DO/ŻO niejadalne. Amen.
PS.Radzę nie eksperymentować zbyt dużo, bo to najczęściej źle się konczy.

Zaczęsło porami Smile
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55668


Odp: CHLEB NA ZAKWASIE
« Odpowiedz #13 : 2012-01-30, 20:15:02 »

Teraz czas na "optymalny" ryż, "optymalne" drożdżówki, "optymalną" galaretkę z owocami i inne cuda.

Co jakis czas, takie tematy beda wracały. Siła nawyku u podatnych jest niewiarygodnie mocna.
Widać to (niestety) często (za czesto!) w "realu" Sad
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: CHLEB NA ZAKWASIE
« Odpowiedz #14 : 2012-01-31, 03:51:52 »

Wicie , rozumicie - wy róbcie , a my was...nie bójcie się - mawiał mój szef baterii podczas wojskowej przygody.

Jeśli w sobotę swoje W zaspokoiłem budyniem z kaszanki   http://jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=334    i samą kaszanką , w niedzielę była galaretką owocową    http://jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=15    , w poniedziałek baton Mars i Dzika Stokrtoka Laughing na dodatkowy deser , dziś będzie 30 dkg renety , jutro miód spadziowy z "pierwszego tłoczenia" Very Happy , a w kolejnym dniu litr piwa i następnym swoje zapotrzebowanie na W uzupełnię red-bulem , bo chce nieco polatać nad osiedlem ,  to pytam
- jestem , czy nie jestem na Ż.O.
Jeśli natomiast ktoś uważa , ze powyższy chlebuś na zakwasie obłożony masłem i  żóltkami jest profanacją D.O. , a sam zakwas niepotrzebnym zawracaniem głowy , to mnie nic do tego.
"Wuj google" mówi , ze zakwas to sama bakteria lactobactillus(wilki).
 Dbamy o swoje "wilczury"
Zatem - wicie i rozumicie , czy nie  wicie i nie rozumicie?
(poprawka-pokrojony chlebuś po odparowaniu zmniejszył wage do 2,5 dkg w jednej kromce. Zatem będzie 5,5 W)
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: CHLEB NA ZAKWASIE
« Odpowiedz #15 : 2012-01-31, 06:54:06 »

W , nie wyparowało , tylko w realu wyszło 44 kromeczki , a nie jak w obliczeniach 36. Stąd korekta.
( z wrzuceniem na stronę pśpieszyłem się-ale co to kogo obchodzi...)
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: CHLEB NA ZAKWASIE
« Odpowiedz #16 : 2012-01-31, 07:17:22 »

Przestań się wygłupiać i robić wodę z mózgu początkującym i nie tylko.
Przez takie "optymalne" przepisy nie jednemu poszło w pięty.
Nie ma czegoś takiego jak chleb "optymalny".

PS
gdyby było zdrowo jeść cukier z cukiernicy Dr Kwaśniewski napisałby o tym.
Nie każdy musi być na Diecie Optymalnej!
Zapisane
temida135
Go


Email
Odp: CHLEB NA ZAKWASIE
« Odpowiedz #17 : 2012-01-31, 08:07:03 »

"Bóg stworzył jedzenie,a kucharzy diabeł"

Wymyślają,wymyślają - tracą energie a wszystko mamy podane"na tacy" K.K 700 przepisów - czy to mało ?
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: CHLEB NA ZAKWASIE
« Odpowiedz #18 : 2012-01-31, 08:10:52 »

Już przestaję
Chociaż pozwolę sobie zacytować kilka zdań z tego forum:
"Zawsze należy sytuację rozpatrywać do danego przypadku!Jeśli jest się zdrowym, to nie ma potrzeby "wyliczanek" BTW - wystarczy wyłącznie pilnowanie proporcji, czyli - ŻO w którym np: można sobie dostarczyć odpowiednią ilość W nawet z miodu, owoców, czekolady, zbożowych, mleka i innych produktów, które są "zakazane" na DO , bo w danym przypadku mogą zaszkodzić!"...
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: CHLEB NA ZAKWASIE
« Odpowiedz #19 : 2012-01-31, 08:48:20 »

"Bóg stworzył jedzenie,a kucharzy diabeł"

Wymyślają,wymyślają - tracą energie a wszystko mamy podane"na tacy" K.K 700 przepisów - czy to mało ?

W dziale KUCHNIA OPTYMALNA jest dopisek:
"Do momentu pojawienia się "Książki Kucharskiej - 700 przepisów kulinarnych" - jednym z głównych zarzutów "oponentów" Żywienia Optymalnego, było: to jest takie monotonne jedzenie!. A może prawda jest inna? "
(jasne , ze jest inna , choć wcale nie musi)

Ponadto na www.jedzoptymalnie.pl , również w dziale KULINARIA , napisałem:
"Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami
Dr. J.Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE
,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało
700 potraw...

Diabła również stworzyli ludzie Smile nie wiesz o tym?


Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 11 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.032 sekund z 20 zapytaniami.