forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-28, 21:39:33

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
658475 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Czekolada
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Czekolada  (Przeczytany 122231 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Czekolada
« Odpowiedz #20 : 2012-01-31, 20:42:53 »

Czyli już mogę zabawić się w tego złego administratora!  Very Happy
Siach i po załączniku.  Confused

Chyba lubisz taką zabawę... Shocked Laughing
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Czekolada
« Odpowiedz #21 : 2012-01-31, 20:45:51 »

Nie chcę, ale muszę!  Wink Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Czekolada
« Odpowiedz #22 : 2012-01-31, 20:48:04 »

Rozumiem... Rolling Eyes przykry obowiązek... Cool Laughing
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Czekolada
« Odpowiedz #23 : 2012-01-31, 20:51:37 »

Yep!  Confused
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Czekolada
« Odpowiedz #24 : 2012-01-31, 20:55:41 »

Czyli jednak masz serce... Cool
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Czekolada
« Odpowiedz #25 : 2012-01-31, 21:01:47 »

Harde.  Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Czekolada
« Odpowiedz #26 : 2012-01-31, 21:04:42 »

...jak skała... Evil or Very Mad Laughing którą erozja bierze... Laughing Wink
Zapisane

fewa
Go


Email
Odp: Czekolada
« Odpowiedz #27 : 2012-01-31, 21:57:50 »

Fewa, nie jest to za słodkie?

Objętościowo to 500 g, więc przeliczając na "szklanki" 3 (15 g) łyżeczki cukru mogłoby wystarczyć, ew. żeby ten słodycz podrasować możnaby dodać szczyptę soli i szczyptę (mniejszą) gałki muszkatołowej. Oprócz cynamonu. Czy cynamon jest w gotowym wyrobie wyczuwalny?

Możnaby to wysłać do redakcji "Optymalnych", namawiam Smile  Zdjęcie jest, wszystko jest. Fruktozę lepiej zmienić na cukier.

 

W smaku jeśli chodzi o słodycz można porównać do czekolady 90%.
Gałka muszkatołowa? kojarzy mi się z pasztetem  Shocked
Fakt, cynamonu w ogóle nie czuć. Następnym razem zrobię inne, chodzi mi po głowie z alkoholem  Laughing i z polewą czekoladową, tak, aby były twarde jak te ze sklepu.
Wiem, że fruktoza jest lepsza, ale jak kto woli można zamienić na cukier, wtedy będzie  słodsza i w takim wypadku w przepisie będzie trzeba zmniejszyć jego ilość.
Jak ma się ochotę na coś słodkiego, to dwa kawałki w zupełności zaspokoją zachcianki.
Nie liczyłam proporcji, bo przy tak dużej ilości tłuszczu, a małej W jest to zbędne. Ale jeśli jest ktoś chory to najpierw zanim skorzysta z przepisu, policzy.
Zapisane
wisienka
Go


Email
Odp: Czekolada
« Odpowiedz #28 : 2012-02-01, 19:00:27 »

Czyli już mogę zabawić się w tego złego administratora!  Very Happy
Siach i po załączniku.  Confused

Adminie, dlaczego nie wolno tu wklejać żadnych zdjęć? tylko w tym temacie czy w ogóle na forum?
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Czekolada
« Odpowiedz #29 : 2012-02-01, 19:04:40 »

Bo zdjęcia zajmują zbyt dużo miejsca.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Czekolada
« Odpowiedz #30 : 2012-02-01, 19:08:27 »

Czyli już mogę zabawić się w tego złego administratora!  Very Happy
Siach i po załączniku.  Confused

Adminie, dlaczego nie wolno tu wklejać żadnych zdjęć? tylko w tym temacie czy w ogóle na forum?

Można, ale za pomocą linków...
Albo zwyczajnie, a Admin będzie je usuwał... Laughing
Zapisane

wisienka
Go


Email
Odp: Czekolada
« Odpowiedz #31 : 2012-03-08, 20:21:13 »

Składniki:
- 200g masła
- 200g śmietanki (30%)
- 60g kakao
- 40g fruktozy
- szczypta cynamonu

  I tak. Kakao rozpuścić w niewielkiej ilości śmietanki. Dodać pozostałą śmietankę, pokrojone masło, fruktozę i cynamon.
  Podgrzewać na ogniu, mieszać i zagotować.
  Masę czekoladową przełożyć do odpowiedniego pojemnika, schłodzić i umieścić w lodówce. Pokroić w odpowiednie wzory (według uznania)
Aby urozmaicić smak można do masy czekoladowej dodać wiórka kokosowe, wcześniej namoczone w alkoholu - wersja tylko dla dorosłych. Lub jakieś inne bakalie (według smaku). Należy tylko pamiętać o wartości BTW

Zdjęcie nie chce się wkleić  Sad



Jedno pytanie fewa - czy na pewno trzeba zagotować? bo jak dotąd wszelkie przepisy na taką domową czekoladę czy tez polewę czekoladową, to wszędzie pisało żeby właśnie nie dopuścić do zagotowania a tylko podgrzewać aż składniki się połączą i cukier się rozpuści.Jak mi się kiedyś taka polewa zagotowała to sie to takie karmelowe zrobiło i nie chciało mi to zastygnąć na cieście tylko cały czas się ciągnęło jak krówka ciągutka... :roll" od tamtej pory zawsze uważałam na to,żeby żadnej czekolady czy polewy nie zagotować.Ty zagotowałaś?
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: Czekolada
« Odpowiedz #32 : 2012-03-14, 22:34:34 »



Jedno pytanie fewa - czy na pewno trzeba zagotować? bo jak dotąd wszelkie przepisy na taką domową czekoladę czy tez polewę czekoladową, to wszędzie pisało żeby właśnie nie dopuścić do zagotowania a tylko podgrzewać aż składniki się połączą i cukier się rozpuści.Jak mi się kiedyś taka polewa zagotowała to sie to takie karmelowe zrobiło i nie chciało mi to zastygnąć na cieście tylko cały czas się ciągnęło jak krówka ciągutka... :roll" od tamtej pory zawsze uważałam na to,żeby żadnej czekolady czy polewy nie zagotować.Ty zagotowałaś?
Cytuj

Ja zagotowałam, chyba z przyzwyczajenia, bo zawsze kakao gotuję ze śmietanką do picia, a ostatnia robię sobie samo kakao na wodzie to takie a..la kawa  Laughing a jeśli chodzi o czekoladę to nic się nie stało, nie zaszkodziło gotowanie, a i do przechowywania na dłużej lepiej się nadaje, tak myślę.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Czekolada
« Odpowiedz #33 : 2012-04-02, 21:00:11 »

Czekolada stygnie Smile  Cukru dałam 20 g. Oraz 30 g ekstraktu waniliowego.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Czekolada
« Odpowiedz #34 : 2012-04-02, 21:16:26 »

Zdjęcie będzie?
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Czekolada
« Odpowiedz #35 : 2012-04-02, 21:36:26 »

Dam na kuchnię, więc będzie Smile  Ciekawa jestem czy Fewa ten przepis wysłała do miesięcznika "Optymalni". Ktoś wie? Czy moja kolej?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Czekolada
« Odpowiedz #36 : 2012-04-02, 21:40:15 »

Dam na kuchnię ...

Chyba w pokoju by lepiej się prezentowało... Cool Laughing Wink
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Czekolada
« Odpowiedz #37 : 2012-04-02, 21:53:22 »

Jo Laughing 
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Czekolada
« Odpowiedz #38 : 2012-04-02, 22:04:56 »

Będziesz ją mrozić, czy rozdasz część... Rolling Eyes
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Czekolada
« Odpowiedz #39 : 2012-04-02, 22:26:31 »

Czekolada do mrożenia się nie nadaje, tak pamiętam skądś. Nie wiem dlaczego. Przepisu byłam ciekawa więc trzeba było go zrealizować. Zobaczę co wyjdzie jak ostygnie i wtedy zdecyduję co dalej Smile 
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.034 sekund z 20 zapytaniami.