Zonia
Go
|
Podaję przepis na 1 dużą golonkę z kością 1 duża golonka 1/2 litra śmietany 30 % 1 cebula pieprz, sól, maggi Golonkę pokroić, jak na gulasz, posolić, popieprzyć. Podsmażyć na patelni, tylko do kolorku (jak na gulasz). Wrzucić do tego drobno pokrojoną cebulę i tylko ją zeszklić. Dodać do tego ok. 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu ok. 1/2 godziny (do miękkości). Gdy mięso będzie miękkie, wlać do niego 1/2 litra śmietany, wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki, dodać odrobinkę mąki rozrobionej z wodą. Całość doprawić maggi i ewentualnie solą i pieprzem (do własnych preferencji smakowych), ale niekoniecznie SMACZNEGO
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Kroisz mięso razem ze skórą? Pół godziny do miękkości to chyba mało? Ja wieprzowinę piekę (czy duszę) przynajmniej 2 godziny...Dajesz śmietanę kwaśną? - czy słodką śmietankę?
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Kroisz mięso razem ze skórą? Pół godziny do miękkości to chyba mało? Ja wieprzowinę piekę (czy duszę) przynajmniej 2 godziny...Dajesz śmietanę kwaśną? - czy słodką śmietankę?
Mięso kroję ze skórką, niczego nie wyrzucam Dusić ok. pół godziny, ale do miękkości oczywiście a śmietanę daję słodką
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Dodam jeszcze, że ta skóra, to najlepsze w tej potrawie
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Mi, i mojemu mężowi, z pewnością by ta potrawa smakowała , ale dzieciom bym musiała coś innego upitrasić...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
a śmietanę daję słodką Nie ma słodkiej śnietany nawet (u)bitej! Śmietana jest zawsze ukwaszona. Choć są tacy, co twierdzą inaczej na podstawie słownika języka "polskeigo"
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Zgadza się...ale mi się to też myli...
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Dlaczego zmieniono nazwę wątku z "Golonka w śmietanie", na "Golonka w śmietance" ? Dodaję śmietanę nie zakwaszaną
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
OK, niech będzie: ....nie ukwaszaną
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Bo w przepisie nie ma śmietany.
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Jak to nie ma??? 1/2 litra śmietany
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Jak to nie ma??? 1/2 litra śmietany No to w końcu to z mleka jest słodkie, czy ukwaszone?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...ciotka wiki i wujek google...
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Ok, ok - na pewno mowa tu o śmietance ...ale jesteście...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tutaj nic nie jest darowane...
|
|