|
administ
Go
|
Pewnie! Bo proporcja BTW jest najważniejsza.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
BTW tej potrawy nie znam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nic nie szkodzi! 150g tłuszczu ze śmietanki załatwia sprawę. Jak golonka waży 0,5kg, to na kość trzeba odliczyć z 10 dag. Czyli 4* BT golonki plus tłuszcz ze śmietanki i wyjdzie tak około BT 1:3,5 Czyli około optymalnie. Do tego skrobi trochę i będzie zupełnie optymalnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ami
Go
|
nie damy utrwalać błędu! Śmietanka i śmietana to dwa różne produkty. korzystając z tego wątku, mam pytanko czy creme fraiche, który ma 30% T to jest śmietana? bo z definicji wynika, że smietana ma ok. 12-16%T .Tak swoją drogą na opakowaniu nie ma podanego składu i jeszcze jedno- w mojej okolicy dostępna jest śmietanka 30% ale z dodatkiem stabilizatora Carrageen - jest ok?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Karagen to polisacharyd uzyskiwany z glonów, rozkłądający się w jelitach do cukrów prostych. W zależności od tego kto bada, to jako E - 407 jest nawet rakotwórczy, ale już jako karagenina ponoć chroni przed rakiem i stymuluje układ immunologiczny. A śmietanka ma tyle procent tłuszczu na ile się ją znormalizuje. Na przykład do produkcji masła śmietankowego - najlepiej gdy ma około 48%.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ami
Go
|
Karagen to polisacharyd uzyskiwany z glonów, rozkłądający się w jelitach do cukrów prostych. W zależności od tego kto bada, to jako E - 407 jest nawet rakotwórczy, ale już jako karagenina ponoć chroni przed rakiem i stymuluje układ immunologiczny. A śmietanka ma tyle procent tłuszczu na ile się ją znormalizuje. Na przykład do produkcji masła śmietankowego - najlepiej gdy ma około 48%.
dzięki, ale to bać się czy cieszyć? Czy jest w sprzedaży śmietanka bez stabilizatorów? I może jakieś zdanko na temat creme fraiche, proszę. Bo konsystencja i smak jak również te 30% bardzo mi odpowiada. Nie czuję żadneego obcego posmaku
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Kupuję creme fraiche 30% w workach 5l. I ta jest super!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ami
Go
|
Kupuję creme fraiche 30% w workach 5l. I ta jest super! no to masz niezły przerób
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Na pięć osób starcza na tydzień.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ami
Go
|
Kupuję creme fraiche 30% w workach 5l. I ta jest super! Ok, to w kwestii śmietany jest jasne. A jaką śmietankę kupujesz? Ze stabilizatorami? Ta nazwa mnie trochę odstrasza
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie, to czysta pasteryzowana śmietanka, bez żadnych dodatków, dla odbiorców hurtowych. W sklepach jej nie ma. Śmietanki konfekcjonowane w UE są zawsze raczej ze stabilizatorami, choć w Szwajcarii niektóre nie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Wlasnie chcialem to napisac. Tzw franciszon,mam nadzieje,ze nie pomylilem ,zostal wlaczony w poczet rodzinki? Nie trzeba+1 dopisac ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ami
Go
|
Ale bitej śmietanki nie da się z tego zrobić
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Da się, ale wszystko zależy od czasu bicia. Do ubijania śmietanka i śmietana powinny być wychłodzone do około 5-8 oC.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ami
Go
|
no to rozmrażam maliny
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Maliny z bitą śmietanką i łyżeczką cukru, to rarytas! Idealny deser.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|