forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-27, 17:15:44

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669805 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Golonka w śmietance
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Golonka w śmietance  (Przeczytany 18285 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72257


Odp: Golonka w śmietance
« Odpowiedz #20 : 2012-02-04, 15:05:04 »

I zważone? Shocked Laughing
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Golonka w śmietance
« Odpowiedz #21 : 2012-02-04, 15:46:26 »

Pewnie!
Bo proporcja BTW jest najważniejsza.  Very Happy
Zapisane
Zonia
Go


Email
Odp: Golonka w śmietance
« Odpowiedz #22 : 2012-02-04, 16:03:46 »

BTW tej potrawy nie znam Sad
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57206


Odp: Golonka w śmietance
« Odpowiedz #23 : 2012-02-04, 16:09:22 »

 Sad
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Golonka w śmietance
« Odpowiedz #24 : 2012-02-04, 16:11:22 »

Nic nie szkodzi!
150g tłuszczu ze śmietanki załatwia sprawę.  Very Happy
Jak golonka waży 0,5kg, to na kość trzeba odliczyć z 10 dag.
Czyli 4* BT golonki plus tłuszcz ze śmietanki i wyjdzie tak około BT 1:3,5
Czyli około optymalnie.  Rolling Eyes Wink
Do tego skrobi trochę i będzie zupełnie optymalnie.
Zapisane
Ami
Go


Email
Odp: Golonka w śmietance
« Odpowiedz #25 : 2012-02-04, 16:35:50 »

Very Happy
nie damy utrwalać błędu!  Twisted Evil
Śmietanka i śmietana to dwa różne produkty.  Cool

korzystając z tego wątku, mam pytanko czy creme fraiche, który ma 30% T to jest śmietana? bo z definicji wynika, że smietana ma ok. 12-16%T .Tak swoją drogą na opakowaniu nie ma podanego składu  Sad

i jeszcze jedno- w mojej okolicy dostępna jest śmietanka 30% ale z dodatkiem stabilizatora Carrageen - jest ok?
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Golonka w śmietance
« Odpowiedz #26 : 2012-02-04, 16:54:23 »

Karagen to polisacharyd uzyskiwany z glonów, rozkłądający się w jelitach do cukrów prostych.
W zależności od tego kto bada, to jako E - 407 jest nawet rakotwórczy, ale już jako karagenina ponoć chroni przed rakiem i stymuluje układ immunologiczny.
A śmietanka ma tyle procent tłuszczu na ile się ją znormalizuje. Na przykład do produkcji masła śmietankowego - najlepiej gdy ma około 48%.
Zapisane
Ami
Go


Email
Odp: Golonka w śmietance
« Odpowiedz #27 : 2012-02-04, 17:04:11 »

Karagen to polisacharyd uzyskiwany z glonów, rozkłądający się w jelitach do cukrów prostych.
W zależności od tego kto bada, to jako E - 407 jest nawet rakotwórczy, ale już jako karagenina ponoć chroni przed rakiem i stymuluje układ immunologiczny.
A śmietanka ma tyle procent tłuszczu na ile się ją znormalizuje. Na przykład do produkcji masła śmietankowego - najlepiej gdy ma około 48%.

dzięki, ale to bać się czy cieszyć? Czy jest w sprzedaży śmietanka bez stabilizatorów?
I może jakieś zdanko na temat creme fraiche, proszę. Bo konsystencja i smak jak również te 30% bardzo mi odpowiada. Nie czuję żadneego obcego posmaku
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Golonka w śmietance
« Odpowiedz #28 : 2012-02-04, 17:13:21 »

Kupuję creme fraiche 30% w workach 5l. I ta jest super!  Very Happy
Zapisane
Ami
Go


Email
Odp: Golonka w śmietance
« Odpowiedz #29 : 2012-02-04, 17:22:42 »

Kupuję creme fraiche 30% w workach 5l. I ta jest super!  Very Happy

no to masz niezły przerób Smile
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Golonka w śmietance
« Odpowiedz #30 : 2012-02-04, 17:26:20 »

Na pięć osób starcza na tydzień.  Very Happy
Zapisane
Ami
Go


Email
Odp: Golonka w śmietance
« Odpowiedz #31 : 2012-02-04, 17:31:34 »

Kupuję creme fraiche 30% w workach 5l. I ta jest super!  Very Happy

Ok, to w kwestii śmietany jest jasne.
A jaką śmietankę kupujesz? Ze stabilizatorami? Ta nazwa mnie trochę odstrasza
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Golonka w śmietance
« Odpowiedz #32 : 2012-02-04, 17:35:18 »

Nie, to czysta pasteryzowana śmietanka, bez żadnych dodatków, dla odbiorców hurtowych. W sklepach jej nie ma.
Śmietanki konfekcjonowane w UE są zawsze raczej ze stabilizatorami, choć w Szwajcarii niektóre nie.
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Golonka w śmietance
« Odpowiedz #33 : 2012-02-04, 17:36:01 »

Wlasnie chcialem to napisac. Tzw franciszon,mam nadzieje,ze nie pomylilem ,zostal wlaczony w poczet rodzinki? Nie trzeba+1 dopisac ? Wink
Zapisane
Ami
Go


Email
Odp: Golonka w śmietance
« Odpowiedz #34 : 2012-02-04, 17:40:31 »

Ale bitej śmietanki nie da się z tego zrobić Sad
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Golonka w śmietance
« Odpowiedz #35 : 2012-02-04, 17:49:40 »

Da się, ale wszystko zależy od czasu bicia.  Wink
Do ubijania śmietanka i śmietana powinny być wychłodzone do około 5-8oC.
Zapisane
Ami
Go


Email
Odp: Golonka w śmietance
« Odpowiedz #36 : 2012-02-04, 17:52:43 »

no to rozmrażam maliny Smile
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Golonka w śmietance
« Odpowiedz #37 : 2012-02-04, 17:56:22 »

Maliny z bitą śmietanką i łyżeczką cukru, to rarytas!  Very Happy
Idealny deser.
Zapisane
Strony: 1 [2] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.028 sekund z 20 zapytaniami.