Autor
|
Wtek: Placki serowo-jajeczne (Przeczytany 122066 razy)
|
Zyon
|
Zadanko dla tych od "diety matematycznej" Widze, ze to zadanie starannie sprofilowane pod maniaka cyferkowo-tabelkowego konkurs ustawiony pod daną osobę! śmierdzi na odległość , Nepotyzm w wersji peo
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
w potrawie jest 2 g glutenu , 30 placuszków po 5 deka , to 1,5 kilo jadła. - dwa placki 10 deko to czyli 0,3 g glutenu wszystkich aminokwasów w potrawie jest ( w 100g) 14,3 g x 15 = 214,5 g 0,3 gr glutenu stanowi 0.14 % z 214,5 g odp. gluten w całkowitej puli aminokwasów z tego przepisu wynosi 0.14 % , zjadamy go 0,3 gr w 2 plackach. ......... pan Davis ( ten od pszenicznego brzucha ) i tak pisze , że jest trujący nie słuchałem na matmie w szkole, ale chyba tak ?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Bez tabelki sie nie liczy
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Poprzez hormony takie jak insulina, trawienie węglowodanów doprowadza do zwiększenia produkcji aminokwasu zwanego tryptofanem. Jest to prekursor serotoniny, która nazywana jest hormonem szczęścia. Ludzie u których poziom serotoniny jest wysoki są spokojniejsi lepiej śpią. Niski poziom serotoniny jest kojarzony z występowaniem przemocy, depresji, bezsenności. druga część zadania 10 sek - wujek google Bez tabelki sie nie liczy
e tam, Adaś zaraz poprawi, jak trza
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Tak, jak widać ta odrobina mąki jest tylko do lekkiego sklejenia ciapy serowo-jajecznej, aby się zbyt mocno nie rozpłynęła po patelni nim się zdenaturuje i może być przyjmowana bez żadnych konsekwencji u osób, które nawet nie mają poprawnego rozpoznania izoformy w haplotypie DQ2.5, albowiem chorzy na celiakię nie wykazują objawów choroby, jeśli nie przekracza się w dawce pokarmowej 10-15 mg glutenu na kg nmc.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Glutenoza, to stan umysłu...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
...nie mają poprawnego rozpoznania izoformy w haplotypie DQ2.5... Wiem, pojechałem po bandzie i powinienem na polski przetłumaczyć, ale mi się nie chce...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Tak, jak widać ta odrobina mąki jest tylko do lekkiego sklejenia ciapy serowo-jajecznej, aby się zbyt mocno nie rozpłynęła po patelni nim się zdenaturuje i może być przyjmowana bez żadnych konsekwencji u osób, które nawet nie mają poprawnego rozpoznania izoformy w haplotypie DQ2.5, albowiem chorzy na celiakię nie wykazują objawów choroby, jeśli nie przekracza się w dawce pokarmowej 10-15 mg glutenu na kg nmc. Wiem, pojechałem po bandzie i powinienem na polski przetłumaczyć, ale mi się nie chce... Tomaszu bez obaw jesteś doskonale rozumiany
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
...nie mają poprawnego rozpoznania izoformy w haplotypie DQ2.5... Wiem, pojechałem po bandzie i powinienem na polski przetłumaczyć, ale mi się nie chce... Potem przetlumacze, tylko musze slownik miec pod reka, taki z kolorowa okladka A w Stalowej jedza bulki z kukurydzy bo gluten zabija ponoc
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
vvv
Go
|
A placki serowo-jajeczne są pełnowartościowym posiłkiem, jeśli chodzi o skład aminokwasowy, do tego strawnym w 100% - czyli bezresztkowym. Jeśli się tego nie wie, to przyjąć na wiarę jako słowo Doktora i nie poprawiać. Ja nawet byłbym skłonny napisać, że same 6 żółtek, nawet bez sera, jest pełnowartościowym posiłkiem, jeśli chodzi o skład aminokwasowy. Za to zastanawiam się nad "zjadaniem węglowodanów w postaci warzyw", tak by nie były to "kilogramy", a by uzupełnić nieco minerały i witaminy. Znane są z zamierzchłej historii przypadki, nawet mojej własnej, że skoro żółtka tak wszystko zawierają, to 50g węglowodanów można wyrobić byle-jak, czy to z ziemniaków, czy nawet z ryżu, mąki/chleba, czy o zgrozo z piwa. Oto pomysł jak zagospodarować 34g węglowodanów z przysługujących dobowo 50g.Normy wszystkiego są z pewnością mocno przesadzone dla organizmu, który "nie musi robić nic więcej niż robić powinien", stąd kryterium czerwonej kropki to <20% zalecanego dziennego spożycia. Wapń jest w wodzie, sód w soli do smaku więc nie brałem pod uwagę. http://s21.postimg.org/ilsen2xo7/zo_konc.png
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Obiętościowo do bani ,poszukaj może coś co mało waży ,a ma dużo węgla,zóltka ok
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...stąd kryterium czerwonej kropki to <20% zalecanego dziennego spożycia.
Dla kogo to jest kryterium? Dla diety wysokowęglowodanowej?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie ważne, bo jak już się spełni wszystkie kryteria, to się okazuje, że już po ptokach... Kryteria są po to, aby ich nie spełniać, bo nie byłoby kogo leczyć na spełnienie kryteriów.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Dla kogo to jest kryterium? Jest pytajnik, więc wypada odpowiedzieć. Kryterium jest pewnie dla koryta (100%). Na ŻO występuje 5 razy mniej węglowodanów (oczyszczonych) niż na korycie. Stąd punkt odniesienia (20%) = 1/5 "normalnej" normy. Punk odniesienia nie jest po to by się na nim wieszać, tylko po to by zobaczyć różnicę. Czy różnica jest na plus czy na minus, tego nie przesądzam. Z zamierzchłej historii (16 lat temu) pamiętam, że jadałem jako jedyny całodzienny posiłek, 10 żółtek z 30g cukru, ubić, dolać 100g letniego masła pod koniec ubijania, i mniam łyżką z litrowego słoika. To ma mniej więcej Jarek na myśli.BTW: 29:136:32 <1:4.7:1.1> (1470kcal) Istna bomba mineralno witaminowa.
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Glutenoza, to stan umysłu... Jeśli się założy, że to nie krasnale do paszczy ładują, to niewątpliwie tak.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
No widzisz, jak chcesz to potrafisz
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Nie ważne, bo jak już się spełni wszystkie kryteria, to się okazuje, że już po ptokach... Kryteria są po to, aby ich nie spełniać, bo nie byłoby kogo leczyć na spełnienie kryteriów. O, i o to jest wlasnie to czego wielu nie chce a moze i nie potrafi zrozumiec. Tzw czynnosc umyslu. Maja wbite w umysl "normy", ktore "musza" wyrabiac, zupelnie jak ten "stat" z kanady chory na cukrzyce co sie na noc kartofli nackal, bo doktor "kazal" norme kartofli "wyrobic" I nie pomoga magiczne koncentraty, oleje i bialka trawiace sie 72godziny, bo glutenoza to straszna choroba
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Zyon
|
|