adampio
Gość
|
Watrobka jest zdrowa i dobra a zima niezbedna. Ponizej przepis na moj obiad piatkowy: 500 gr watrobki wieprzowej 100 gr boczku 100 gr cebuli 200 gr pieczarek 150 gr smalcu 150 gr groszku zielonego ( mrozonego) 200 ml bulionu 20 gr maki 150 ml smietanki 36% Na patelni rozpuszczamy 50 gr smalcu i smazymy cebule pokrojona w cienkie piorka. usmazona przekladamy na talerz. Na patenie wkladamy boczek pokrojony w cienkie paski i smazymy, nastepnie przekladamy na talerz, do cebuli Teraz na smalcu smazymy pokrojone w talarki pieczarki a nastepnie przekladamy do cebuli i boczku Nastepnie smazymy pokrojone w cienkie "paluszki" watrobe, posypane maka i szybko smazymy / brazowimi. Teraz dolewamy bulion i mieszamy. Gotujemy pod przykryciem okolo 15 min i nastepnie dodajemy cebule, pieczarki i boczek i wszystko dokladnie mieszamy. Dodajemy mala puszke przecieru pomidorowego po przegotowaniu dodajemy groszek. Kiedy danie jest gotowe smakowo dolewamy smietanke i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogiein i pozwalamy wyparowac wodzie aby otrzymac taka konsystencje na jaka mamy ochote. Ja nigdy nie otaprowuje, bo mam konsystencje zawsze dobra, czyli gesta poniewaz reguluje iloscia dolewanego bulionu na samym poczatku. B:T:W 1:2,2:0,3 Do tego mozna zjesc placek ziemniaczany, jezeli ktos ma braki weglowodanowe. Ja zjadam placek ciazowy. MOZNA CALE GOTOWE DANIE MROZIC. http://community.webshots.com/album/582315691OUuNdU
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
WyglÄ
da to bardzo apetycznie...tylko jeĹli to ma byÄ a'la Strogonow, to moĹźna by chyba daÄ zamiast groszku paprykÄ... hÄ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
ByĹam pewna, Ĺźe papryka w Strogonowie, obok woĹowiny, to jest podstawa...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
Bardzo dobry przepis, tylko zamiast wÄ
trĂłbka "ĹwiĹska" powinno byÄ "wieprzowa". To tylko taka Ĺmietana Ĺmietankowa, ale... PorzÄ
dek musi byÄ.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Jezeli masz mozliwosc to wtargnij na ten przepis i prosze zamien slowa. Mozesz? Please.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Dasna
Gość
|
Adampio mĂłj mÄ
Ĺź robi wspaniaĹego Stroganowa. Tylko nie "Boeuf" bo z wieprzowinÄ
. Jest to po prostu poezja. Nie wiem jak z wÄ
trĂłbkÄ
, ale TwĂłj przepis takĹźe juĹź mi  smakowicie pachnie. Mniam.ChoÄ nie jadam wÄ
trĂłbki to sama idea b. Â ciekawa. Â
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Adampio mĂłj mÄ
Ĺź robi wspaniaĹego Stroganowa. Tylko nie "Boeuf" bo z wieprzowinÄ
. Jest to po prostu poezja. Nie wiem jak z wÄ
trĂłbkÄ
, ale TwĂłj przepis takĹźe juĹź mi  smakowicie pachnie. Mniam.ChoÄ nie jadam wÄ
trĂłbki to sama idea b. Â ciekawa. Â To jest wlasnie przepis dla nie jadajacyh watrobki, bo tej watrobki sie nie czuje. Moja corka, ktora nie nawidzi watrobki, wcina tat tego stroganoffa, ze zawszxe musze jej zamrozic porcje. A propos, nie dodalem w przepisie, ze MOZNA CALE GOTOWE DANIE MROZIC!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
Adam, a skÄ
d te baĹźanty w galerii?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Moj szef chodzi na polowanie a ja z tego tylko korzystam. Tylko, ze sam musze to ptactwo "rozbierac".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
To dobrze! RozbieraÄ tusze teĹź lubiÄ, ale mordowaÄ dla "sportu" - nigdy!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Szcerze mowiac to rozbirac, tuszy, tez nie lubie ale przeciez trzeba Z zabijaniem dla sportu czy statusu mam podobne zdanie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
W oprawianiu ptactwa nie odpowiada mi tylko zapach sparzonych piĂłr.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Ja robie to troche inaczej. TU PROSZE SLABE DUSZKI O NIE CZYTANIE!!!! Rozcinam skore wzdluz tuszki, na brzuchu czyli od glowy do pupy i obdzieram ze skory. Wowczas czynnosc opierzania i opalania nie wystepuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
Jest to sposĂłb. Ale przypieczona skĂłrka, to dla wielu najsmaczniejsze z ptactwa!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Gość
|
Adampio, Ĺwietnie siÄ ten przepis zapowiada
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Adampio, ten przepis wydaje siÄ smakowity i masz zdjÄcie do niego, moĹźe byĹ tak przeslaĹ go do biura OSO? Ja bym to zrobiĹa za Ciebie ale strasznie bojÄ siÄ ACTA... Â Â Masz przyzwolenie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
OK. DziÄki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|