forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2024-11-30, 16:37:13

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
669859 wiadomości w 4061 wątkach; wysłane przez 34 użytkowników
Najnowszy użytkownik: root
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Watrobka a la Stroganoff
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Watrobka a la Stroganoff  (Przeczytany 18985 razy)
adampio
Gość


Email
Watrobka a la Stroganoff
« : 2012-02-10, 10:42:14 »

Watrobka jest zdrowa i dobra a zima niezbedna.

Ponizej przepis na moj obiad piatkowy:

500 gr watrobki wieprzowej
100 gr boczku
100 gr cebuli
200 gr pieczarek
150 gr smalcu
150 gr groszku zielonego ( mrozonego)
200 ml bulionu
20 gr maki
150 ml smietanki 36%

Na patelni rozpuszczamy 50 gr smalcu i smazymy cebule pokrojona w cienkie piorka. usmazona przekladamy na talerz.
Na patenie wkladamy boczek pokrojony w cienkie paski i smazymy, nastepnie przekladamy na talerz, do cebuli
Teraz na smalcu smazymy pokrojone w talarki pieczarki a nastepnie przekladamy do cebuli i boczku
Nastepnie smazymy pokrojone w cienkie "paluszki" watrobe, posypane maka i szybko smazymy / brazowimi.
Teraz dolewamy bulion i mieszamy. Gotujemy pod przykryciem okolo 15 min i nastepnie dodajemy cebule, pieczarki i boczek i wszystko dokladnie mieszamy.
Dodajemy mala puszke przecieru pomidorowego po przegotowaniu dodajemy groszek.
Kiedy danie jest gotowe smakowo dolewamy smietanke i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogiein i pozwalamy wyparowac wodzie aby otrzymac taka konsystencje na jaka mamy ochote. Ja nigdy nie otaprowuje, bo mam konsystencje zawsze dobra, czyli gesta poniewaz reguluje iloscia dolewanego bulionu na samym poczatku.

B:T:W 1:2,2:0,3

Do tego mozna zjesc placek ziemniaczany, jezeli ktos ma braki weglowodanowe.
Ja zjadam placek ciazowy.
MOZNA CALE GOTOWE DANIE MROZIC.






http://community.webshots.com/album/582315691OUuNdU
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72271


Odp: Watrobka a la Stroganoff
« Odpowiedz #1 : 2012-02-10, 11:06:52 »

Wygląda to bardzo apetycznie...tylko jeśli to ma być  a'la Strogonow, to moĹźna by chyba dać zamiast groszku paprykę... hę? Rolling Eyes
Zapisane

adampio
Gość


Email
Odp: Watrobka a la Stroganoff
« Odpowiedz #2 : 2012-02-10, 11:11:55 »

Na dobra sprawe mozna dac to co kto lubi. A w oryginalnym Sroganowie nie ma papryki a wlasnie groszek zielony. Chyba ze myslisz o ostrej papryce w proszku, to jest w oryginale.
Danie nazywa sie a la Stroganoff ze wzgledu na sposob pokrojenia miesa. Dodatki sa kwestia gustu, czyli upodoban albo inacze mowiac smaku Laughing Laughing Laughing

czyli tego, czego nie dyskutujemy Laughing Laughing Laughing Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72271


Odp: Watrobka a la Stroganoff
« Odpowiedz #3 : 2012-02-10, 11:14:55 »

Byłam pewna, że papryka w Strogonowie, obok wołowiny, to jest podstawa... Confused
Zapisane

administ
Gość


Email
Odp: Watrobka a la Stroganoff
« Odpowiedz #4 : 2012-02-10, 11:23:11 »

Bardzo dobry przepis, tylko zamiast wątróbka "świńska" powinno być "wieprzowa".
To tylko taka śmietana śmietankowa, ale...  Wink  Very Happy
Porządek musi być.  Cool
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Watrobka a la Stroganoff
« Odpowiedz #5 : 2012-02-10, 11:29:14 »

Jezeli masz mozliwosc to wtargnij na ten przepis i prosze zamien slowa. Mozesz? Please. Laughing
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Watrobka a la Stroganoff
« Odpowiedz #6 : 2012-02-10, 11:33:54 »

Byłam pewna, że papryka w Strogonowie, obok wołowiny, to jest podstawa... Confused

Do baraniny jak najbardziej. Nie wyobrazam sobie gulaszu z baraniny bez papryki w trzech kolorach. Laughing

Ale Reniu jak lubisz do wolowiny to jaki w tym problem. Ja lubie karkowke na slodko. Laughing

Kazdy jest inny, tak?
Zreszta po co ja sie pytam, przeciez to widac. Laughing Laughing Laughing Laughing
Zapisane
Dasna
Gość


Email
Odp: Watrobka a la Stroganoff
« Odpowiedz #7 : 2012-02-10, 11:34:02 »

Adampio mój mąż robi wspaniałego Stroganowa. Tylko nie "Boeuf" bo z wieprzowiną . Jest to po prostu poezja. Nie wiem jak z wątróbką , ale Twój przepis także już mi  smakowicie pachnie. Mniam.Choć nie jadam wątróbki to sama idea b.  ciekawa.  Very Happy
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Watrobka a la Stroganoff
« Odpowiedz #8 : 2012-02-10, 11:36:10 »

Adampio mój mąż robi wspaniałego Stroganowa. Tylko nie "Boeuf" bo z wieprzowiną . Jest to po prostu poezja. Nie wiem jak z wątróbką , ale Twój przepis także już mi  smakowicie pachnie. Mniam.Choć nie jadam wątróbki to sama idea b.  ciekawa.  Very Happy

To jest wlasnie przepis dla nie jadajacyh watrobki, bo tej watrobki sie nie czuje. Moja corka, ktora nie nawidzi watrobki, wcina tat tego stroganoffa, ze zawszxe musze jej zamrozic porcje.

A propos, nie dodalem w przepisie, ze MOZNA CALE GOTOWE DANIE MROZIC!!!
Zapisane
administ
Gość


Email
Odp: Watrobka a la Stroganoff
« Odpowiedz #9 : 2012-02-10, 12:40:02 »

Adam,
a skąd te bażanty w galerii?
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Watrobka a la Stroganoff
« Odpowiedz #10 : 2012-02-10, 12:42:56 »

Moj szef chodzi na polowanie a ja z tego tylko korzystam. Laughing

Tylko, ze sam musze to ptactwo "rozbierac". Laughing
Zapisane
administ
Gość


Email
Odp: Watrobka a la Stroganoff
« Odpowiedz #11 : 2012-02-10, 12:47:22 »

To dobrze!
Rozbierać tusze teĹź lubię, ale mordować dla "sportu" - nigdy!  Evil or Very Mad
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Watrobka a la Stroganoff
« Odpowiedz #12 : 2012-02-10, 13:03:00 »

Szcerze mowiac to rozbirac, tuszy, tez nie lubie ale przeciez trzeba Laughing

Z zabijaniem dla sportu czy statusu mam podobne zdanie. Surprised
Zapisane
administ
Gość


Email
Odp: Watrobka a la Stroganoff
« Odpowiedz #13 : 2012-02-10, 13:09:33 »

W oprawianiu ptactwa nie odpowiada mi tylko zapach sparzonych piĂłr.
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Watrobka a la Stroganoff
« Odpowiedz #14 : 2012-02-10, 13:18:15 »

Ja robie to troche inaczej. TU PROSZE SLABE DUSZKI O NIE CZYTANIE!!!! Razz
Rozcinam skore wzdluz tuszki, na brzuchu czyli od glowy do pupy i obdzieram ze skory. Wowczas czynnosc opierzania i opalania nie wystepuje. Laughing
Zapisane
administ
Gość


Email
Odp: Watrobka a la Stroganoff
« Odpowiedz #15 : 2012-02-10, 15:34:44 »

Jest to sposĂłb.
Ale przypieczona skĂłrka, to dla wielu najsmaczniejsze z ptactwa!
Zapisane
Teresa Stachurska
Gość


Email
Odp: Watrobka a la Stroganoff
« Odpowiedz #16 : 2012-02-10, 16:04:23 »

Adampio, świetnie się ten przepis zapowiada Smile 
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72271


Odp: Watrobka a la Stroganoff
« Odpowiedz #17 : 2012-02-10, 16:50:32 »

Adampio, ten przepis wydaje się smakowity i masz zdjęcie do niego, moĹźe byś tak przeslał go do biura OSO? Ja bym to zrobiła za Ciebie ale strasznie boję się ACTA... Shocked  Sad  Wink
Zapisane

adampio
Gość


Email
Odp: Watrobka a la Stroganoff
« Odpowiedz #18 : 2012-02-10, 17:09:23 »

Adampio, ten przepis wydaje się smakowity i masz zdjęcie do niego, może byś tak przeslał go do biura OSO? Ja bym to zrobiła za Ciebie ale strasznie boję się ACTA... Shocked  Sad  Wink

Masz przyzwolenie Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72271


Odp: Watrobka a la Stroganoff
« Odpowiedz #19 : 2012-02-10, 17:13:30 »

OK.  Very Happy Dzięki. Very Happy
Zapisane

Strony: [1] 2 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.045 sekund z 20 zapytaniami.