Pierwszy raz zrobiłam lazanię i wyszła mi ona bardzo dobra, chociaż dwie małe korekty bym w niej zrobiła...
W smaku była ona wyśmienita, lecz farsz był w niej trochę za rzadki. Podam więc w wersji poprawionej.
Składniki
Makaron:
100g mąki
5 żółtek
Farsz:
900g mięsa mielonego (wieprzowego)
75g smalcu
150g cebuli
380g sera (Gouda)
1 puszka pomidorów krojonych (400g)
Ketchup łagodny Włocławek (70g)
Koncentrat pomidorowy Pudliszki (dwie kopiaste łyżeczki 50g)
Dwa duże ząbki czosnku
Mączka ziemniaczana (płaska łyżka 15g)
Pieprz, sól, bazylia, oregano, gałka muszkatołowa
Mąkę z żółtkami połączyć i ugnieść na jednolitą masę (musi być dość gęsta) i następnie ciasto to rozwałkować na jak najcieńszy (ok 1 mm) prostokąt. Pociąć go na 12 prostokątnych płatków (mi wyszły takie ok. 10cm x 5cm)
Płatki makaronu należy gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut, następnie wyjąć je na talerz (ja rozŁożyłam je na dwóch talerzach, aby się nie posklejały).
Na patelni na 70g smalcu smażymy posiekaną w kostkę cebulę, jak się zarumieni dodajemy mięso i lekko je podsmażamy mieszając. Dodajemy posiekany czosnek i przyprawy (ja dałam ich dość sporo aby potrawa była pikantna), dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i ketchup. Całość zagęszczamy mączką ziemniaczaną rozrobioną z małą ilością wody - zagotowujemy i odstawiamy.
Ser ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Dno brytfanny cienko smarujemy smalcem (pozostałe 5g) kładziemy 4 płatki makaronu, na to warstwę farszu i następnie warstwę utartego sera.
Potem drugą i trzecią warstwę robimy tak samo: makaron - farsz - ser (aby potrawa kończyła się na górze warstwą utartego sera) przykrywamy brytfannę pokrywką i wkładamy do piekarnika na 180
oC na pół godziny.
To wszystko. Smacznego
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c1f3e9b66b8fdefc.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dc15b1c7f4faf912.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/12deb3d23b2089c0.htmlW całej potrawie jest 257,9 g białka, 469,2 g tłuszczu i 134,4 g węglowodanów.
W 100g potrawy jest B 11,9 T 21,8 W 6,2
Stosunek B:T:W wynosi 1: 1,8 : 0,5