forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-24, 09:22:25

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669724 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Lazania
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Lazania  (Przeczytany 7557 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72239


Lazania
« : 2012-02-11, 17:15:21 »

Pierwszy raz zrobiłam lazanię i wyszła mi ona bardzo dobra, chociaż dwie małe korekty bym w niej zrobiła...
W smaku była ona wyśmienita, lecz farsz był w niej trochę za rzadki. Podam więc w wersji poprawionej.

Składniki

Makaron:
100g mąki
5 żółtek

Farsz:
900g mięsa mielonego (wieprzowego)
75g smalcu
150g cebuli
380g sera (Gouda)
1 puszka pomidorów krojonych (400g)
Ketchup łagodny Włocławek (70g)
Koncentrat pomidorowy Pudliszki (dwie kopiaste łyżeczki 50g)
Dwa duże ząbki czosnku
Mączka ziemniaczana (płaska łyżka 15g)
Pieprz, sól, bazylia, oregano, gałka muszkatołowa


Mąkę z żółtkami połączyć i ugnieść na jednolitą masę (musi być dość gęsta) i następnie ciasto to rozwałkować na jak najcieńszy (ok 1 mm) prostokąt. Pociąć go na 12 prostokątnych płatków (mi wyszły takie ok. 10cm x 5cm)

Płatki makaronu należy gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut, następnie wyjąć je na talerz (ja rozŁożyłam je na dwóch talerzach, aby się nie posklejały).
Na patelni na 70g smalcu smażymy posiekaną w kostkę cebulę, jak się zarumieni dodajemy mięso i lekko je podsmażamy mieszając. Dodajemy posiekany czosnek i przyprawy (ja dałam ich dość sporo aby potrawa była pikantna), dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i ketchup. Całość zagęszczamy mączką ziemniaczaną rozrobioną z małą ilością wody - zagotowujemy i odstawiamy.
Ser ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Dno brytfanny cienko smarujemy smalcem (pozostałe 5g) kładziemy 4 płatki makaronu, na to warstwę farszu i następnie warstwę utartego sera.
Potem drugą i trzecią warstwę robimy tak samo: makaron - farsz - ser (aby potrawa kończyła się na górze warstwą utartego sera) przykrywamy brytfannę pokrywką i wkładamy do piekarnika na 180oC na pół godziny.
To wszystko. Smacznego Very Happy

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c1f3e9b66b8fdefc.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dc15b1c7f4faf912.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/12deb3d23b2089c0.html

W całej potrawie jest 257,9 g białka, 469,2 g tłuszczu i 134,4 g węglowodanów.

W 100g potrawy jest B 11,9    T 21,8    W 6,2

Stosunek B:T:W wynosi 1: 1,8 : 0,5
Zapisane

afmfo
Go


Email
Odp: Lazania
« Odpowiedz #1 : 2012-02-14, 10:22:17 »

Renia.
To musi być dobre. Zrobię napewno tylko zamiast z puszki dodam świerzych pomidorów. Te z puszki mi nie smakują. Juz wcześniej tak robiłam ale bez makaronu a z kaszą jaglaną i nie wiedziałam , że to jest lazania  Very Happy.  Muszę wymyślać takie potrawy bo mój mąż chciałby się czuć jak na ŻO a jeść tradycyjnie. Ten makaron niegłupi jest.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72239


Odp: Lazania
« Odpowiedz #2 : 2012-02-14, 11:25:25 »

To jest wyższa szkoła jazdy tak pitrasić, żeby mężowie i dzieci jedli zarazem optymalnie i "normalnie"... Laughing
Na dniach chcę w podobny sposób zrobić spaghetti...będą tylko inne "cięcia" w cieście na makaron..... Laughing i nie będę zapiekać całości w piekarniku. Makaron ugotuję w garnku a sos przygotuję na patelni.
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57185


Odp: Lazania
« Odpowiedz #3 : 2012-02-14, 13:19:22 »

Muszę wymyślać takie potrawy bo mój mąż chciałby się czuć jak na ŻO a jeść tradycyjnie.

ŻO jest najbardziej tradycyjnym modelem żywienia pod słońcem. Nie znam bardziej tradycyjnego. Jeszcze nie tak dawno tak jadali Anglicy i nikogo to nie dziwiło?  Shocked
śniadanie -  jajecznica
obiad - ochłap mięsa z ziemniakami i dowolnym warzywem okraszonym masłem
kolacja - deser truskawkowy z bitą smietaną
Konia z rzędem temu, kto dopatrzy sie w tym znamion nietradycyjnego żywienia  Shocked
(przy okazji duże brawa dla zarządu OSO za pomysł Kuchni Staropolskiej - Kazimierza Wielkiego)
Moim zdaniem dużo złego narobili "opty-malni" gloryfikując jakieś niestworzone spożycie tłuszczu (kawa z łojem i tym podobne historie). Doskonale to widać na forum http://www.dobradieta.pl/forum/ gdzie ŻO kojarzy im sie tylko i wyłącznie ze smalcem.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72239


Odp: Lazania
« Odpowiedz #4 : 2012-02-14, 13:42:08 »

No i jeszcze z żółtkami i podgardlem... Cool Laughing
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57185


Odp: Lazania
« Odpowiedz #5 : 2012-02-14, 14:02:41 »

I tak tworzą sie MiT-y Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72239


Odp: Lazania
« Odpowiedz #6 : 2012-02-14, 14:18:08 »

Właśnie to chciałam powiedzieć... Cool  Wink
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Lazania
« Odpowiedz #7 : 2012-02-14, 14:57:08 »

Ale ile przez nich Optymalnych przybyło!
Renia jakoś ładnie to nazwała w KOCS-owniku - "pożyteczne pszczóki", czy jakoś tak.

PS
ale mają wtykę na tym Forum, bo zaś umilki jak ich pochwaliłem w nieustającej, darmowej, internetowej promocji Diety Optymalnej, aby sobie i mnie na złość zrobić.  Sad
Ale jak znam życie, to długo nie wytrzymają, bo nie są te dobre dzieci aż takie zacietrzewione.  Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Lazania
« Odpowiedz #8 : 2012-02-14, 15:06:18 »

Wracając do poważniejszych spraw.

(przy okazji duże brawa dla zarządu OSO za pomysł Kuchni Staropolskiej - Kazimierza Wielkiego)

To pomysł Prezesa Bogdana Tkocza, a Zarząd i Członek Honorowy Stowarzyszenia pomagają tylko w realizacji.
Oby się powiodło!
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57185


Odp: Lazania
« Odpowiedz #9 : 2012-02-14, 15:16:29 »

Będzie dobrze  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72239


Odp: Lazania
« Odpowiedz #10 : 2012-02-14, 15:26:35 »

Ale ile przez nich Optymalnych przybyło!
Renia jakoś ładnie to nazwała w KOCS-owniku - "pożyteczne pszczóki", czy jakoś tak.


 Laughing ...aż tak ładnie to nie było...  Laughing ale coś w ten deseń... Wink Praca niezła, chociaż intencje nie najlepsze... Confused
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Lazania
« Odpowiedz #11 : 2012-02-14, 15:29:40 »

Będzie dobrze 

Jestem pewien w perspektywie z perspektywy lat.   Very Happy
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.026 sekund z 20 zapytaniami.