forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 03:08:23

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.
669669 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Apetyty i smaki optymalnych
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Apetyty i smaki optymalnych  (Przeczytany 23115 razy)
Hana
Go


Email
Apetyty i smaki optymalnych
« : 2006-03-29, 19:42:27 »

Czy apetyt na cos kwasnego moze byc oznaka, ze organizm na wiosne domaga sie wiekszej porcji witaminy C ?.

Pozdrawiam--Hana--
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: Apetyty i smaki optymalnych
« Odpowiedz #1 : 2006-04-02, 23:20:44 »

Czy apetyt na cos kwasnego moze byc oznaka, ze organizm na wiosne domaga sie wiekszej porcji witaminy C ?.

Pozdrawiam--Hana--

Jak ktoś ma takie smaki, to na pewno witamina C nie zaszkodzi.


http://www.faceci.com.pl/r_pauling.html
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Apetyty i smaki optymalnych
« Odpowiedz #2 : 2006-04-04, 13:40:54 »

Dziekuje ze fachowa lekture.
                                     --Hana--
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Apetyty i smaki optymalnych
« Odpowiedz #3 : 2006-04-05, 14:40:42 »

W jednym z wczesniejszych wydan "Zywienia optymalnego"jest przepis na kielbase.
Jezeli dysponuje ktos tym przepisem byla bym nim zainteresowana.
A jeszcze lepiej jezeli ktos juz robil kielbaske i ma praktyczne uwagi.
                                            --Hana--
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Apetyty i smaki optymalnych
« Odpowiedz #4 : 2009-05-10, 20:07:33 »

Smaki na kwaśne "chcą" wyregulować : nadwagę, wyższe niż 60mg%trig, znormalizować LDL...
Są ok.

Stałe dobowe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe mogą teoretycznie występować np: u obłożnie chorych lub u kosmonautów "na stacji MIR" przy założeniu, że żaden parametr środowiskowy nie ulegnie zmianie np: temperatura, wilgotność i zawartość tlenu w powietrzu i.t.d.
 Po przejściu na Żywienie Optymalne trzeba obserwować swój organizm..." (cytat z podanego wcześniej linku)

Dokładnie.

Dlatego należy starać się przestrzegać dobowo proporcji, a ilość spożytego pokarmu, powinna regulować się sama.
... ta sama osoba może mieć w kolejnych dniach zupełnie inne zapotrzebowanie na BTW w zależności od stanu fizjologicznego. Dlatego najlepiej jest słuchać organizmu.

DOKŁADNIE!
Z powyższego "DOBOWO proporcji" rozumiem, że mogę zjeść B na śniadanie, T na obiad a W na kolację Smile. Na przykład.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Apetyty i smaki optymalnych
« Odpowiedz #5 : 2020-11-05, 12:08:54 »

Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Apetyty i smaki optymalnych
« Odpowiedz #6 : 2021-05-16, 06:51:31 »

Robię golonko-głowiznę z brytfanki, znaczy gotuje się do rozpadu łeb, ryj, golonki, uszy, co tam kto ma, a potem wydłubane mięsko i pocięte skóry zalewa się tym dobrym z gotowania. Very Happy
Wychodzi taki salcesonik, tylko raczej chudy, więc chleba ze smalcem trzeba podłożyć. Wink
Kawałek tego "bloku" fajnie jest wrzucić do zupy i dodać masła i kilka żółtek - każdą zupinę podrasuje.
Zapisane
Zofia
Jr. Member
**
wiadomoci: 2297


Odp: Apetyty i smaki optymalnych
« Odpowiedz #7 : 2021-05-16, 16:04:43 »

Robię golonko-głowiznę z brytfanki, znaczy gotuje się do rozpadu łeb, ryj, golonki, uszy, co tam kto ma, a potem wydłubane mięsko i pocięte skóry zalewa się tym dobrym z gotowania. Very Happy
Wychodzi taki salcesonik, tylko raczej chudy, więc chleba ze smalcem trzeba podłożyć. Wink
Kawałek tego "bloku" fajnie jest wrzucić do zupy i dodać masła i kilka żółtek - każdą zupinę podrasuje.
Zęby świńskie sprawiają mi kłopot Confused
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Apetyty i smaki optymalnych
« Odpowiedz #8 : 2021-05-16, 16:10:18 »

U żywej może tak. Wink
Ponoć ugryzienie świni jest gorsze niż psa, świnia, jak złapie to trzyma i żuje...

U mnie jest dostępna opracowana już głowizna. Cool
Zapisane
Zofia
Jr. Member
**
wiadomoci: 2297


Odp: Apetyty i smaki optymalnych
« Odpowiedz #9 : 2021-05-16, 16:18:53 »

unikam zgryźxliwych świń.. Miałam na myśli łeb (ryj ) przed gotowaniem. Laughing
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Apetyty i smaki optymalnych
« Odpowiedz #10 : 2021-05-16, 18:24:18 »

Wiem, wiem, u nas głowiznę można dostać nawet bez kości. Very Happy
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.021 sekund z 20 zapytaniami.