Spaghetti z makaronem domowym
SkĹadniki na makaron:
120g mÄ
ka
6 şóĹtek
SkĹadniki poĹÄ
czyÄ, zagnieĹÄ na gÄste ciasto i rozwaĹkowaÄ na cieniutki (ok. 1 mm) placek
(moĹźna daÄ mu godzinÄ poleĹźeÄ aby obsechĹ, wĂłwczas nie skleja siÄ przy krojeniu).
NastÄpnie zwinÄ
Ä ciasto w rulon (moĹźna kroiÄ bez zwijania na wÄ
skie wstÄ
Ĺźki)
i kroiÄ w poprzek w cienkie plastry, ktĂłre z kolei rozwijamy, aby siÄ nam nie skleiĹy.
Wrzucamy makaron na osolony wrzÄ
tek i gotujemy 15 minut.
Odcedzamy, spĹukujemy zimnÄ
woda i odstawiamy.
SkĹadniki do sosu:
1kg miÄsa mielonego (wieprzowego)
100g smalcu
1 sĹoik sosu boloĹskiego (Ĺowicz) 350g
2 kopiaste ĹyĹźeczki (80g) koncentratu pomidorowego (Pudliszki)
2 cebule (170g)
pĹaska ĹyĹźka mÄ
czki ziemniaczanej (10g)
zÄ
bek czosnku, pieprz, sĂłl, bazylia, oregano, gaĹka muszkatoĹowa
CebulÄ pokrojonÄ
w kosteczkÄ przyrumieniamy na 100g smalcu,
nastÄpnie dodajemy miÄso i mieszajÄ
c lekko podsmaĹźamy.
Dodajemy wodÄ (daĹam 1/2 litra), sĹoik sosu, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Gotujemy 15 minut i zagÄszczamy (niekoniecznie) mÄ
czkÄ
ziemniaczanÄ
rozrobionÄ
z maĹÄ
iloĹciÄ
wody i zagotowujemy.
Danie to bardzo smakuje nie tylko Optymalnym. SmacznegoÂ
W gotowej potrawie jest 178g biaĹka, 495g tĹuszczu i 145g wÄglowodanĂłw
W 100g potrawy jest B = 9,4g T= 26,2g W= 7,7g
B:T:W wynosi 1 : 2,8 : 0,8
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/93149e50dc44dd63.html