|
Blackend
|
A my karkówkę - dziś kupiłem, szkoda żeby się zmarnowało
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A my karkówkę - dziś kupiłem, szkoda żeby się zmarnowało Wystarczy przechrzcić i wszystko będzie zgodnie z kanonami Wiary!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ale jak? Siebie przechrzcić czy karkówkę?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Normalnie. Siedzisz przed talerzem pieczonej karkówki i mówisz: "chrzczę cię rybą", czyniąc znak krucyfiksu i już zjedzenie tej karkówki nie jest grzechem!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Pamietajcie tylko, ze kler wymyslil posty aby oglupic ludzi. I prawie im sie to udalo.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Kler pewnie sam też stosował się do postu i zjadał w tym czasie śmietanę, jaja, sery i ryby...A biedacy suchy chleb i ziemniaki...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Moja Mama mówiła, że pamięta takie czasy, że niektórzy ludzie na czas postu chowali patelnie, bo nic na tłuszczu przez ten cały okres nie smażyli...Tacy byli pobożni...
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Kler pewnie sam też stosował się do postu i zjadał w tym czasie śmietanę, jaja, sery i ryby...A biedacy suchy chleb i ziemniaki...
Pamiętam jak byłam mała i mama mi opowiadała jak była coś załatwić na plebani, a akurat był post, a na stole nie wyglądało to na post
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
afmfo
Go
|
Pan Bóg nie może być taki małostkowy. Nie sadzę by go obchodziło co jemy w czasie postu. Ale taka refleksja się nasuwa, że skoro wymyślili post na te produkty to musieli sądzić , że są najlepsze. Tylko te ryby i olej zastanawiają . Czemu uznano je za postne?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Pan Bóg nie może być taki małostkowy. Nie sadzę by go obchodziło co jemy w czasie postu. Ale taka refleksja się nasuwa, że skoro wymyślili post na te produkty to musieli sądzić , że są najlepsze. Tylko te ryby i olej zastanawiają . Czemu uznano je za postne? Bo sa bezwartosciowe. Narod mial jesc "bedleco", bedzie latwiejszy do kierowania i omamienia. Jezeli kler postowalby tak jak to religia nakazuje to zaden z nich nie mailby min 50 kg nadwagi. Przy takim siedzacym trybie zycia jaki oni prowadza wystarczy okolo 1200 ckal dziennie a nie na posilek. Ot dlaczego. Kilkaset lat temu byl post co dwa dni. Pamietam
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Dodajemy wodę (dałam 1/2 litra), słoik sosu, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wroce jeszcze na chwilke do przepisu Reni i tego wlasnie fragmentu. Proponuje zamiast pol litra wody dodac dwie puszki pomidorow i pol szklanki bulionu. Jezeli ktos nie lubi pomidorow z puszki to mozna dodac podsmazonych 6-8 drobno pokrojonych wierzych pomidorow. Wowczas jest sos bardzo gesty i jak to mowia Wlosi "ciucias mucias" Ja tak zawsze robie. Dodam jeszcze tylko, ze do spaghetti najlepsze jest mieso wolowe, choc to tylko szczegol.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ty to masz super przepis. Ja improwizowałam... ale też było niezłe...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A nie prościej zamiast tych wszystkich "ciucias mucias" zalać to łagodnym ketchupem?
|
|
|
|
|
|
|
|