forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 15:19:27

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Karkówka pieczona w śmietance
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Karkówka pieczona w śmietance  (Przeczytany 30603 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Karkówka pieczona w śmietance
« : 2012-02-26, 15:32:09 »

Jest to bardzo prosta potrawa. Pieczemy pokrojoną w plastry karkówkę, ułożoną na zakładkę
i posypaną przyprawami, przez godzinę w piekarniku - na 100g smalcu.
Następnie zalewamy ją śmietanką (30% 200g) i pieczemy jeszcze godzinkę. 
Danie to jest bardzo smaczne, chociaż sos nie wygląda zbyt apetycznie, zrobił się grudkowaty po dodaniu śmietanki...
Nastepnym razem sprobuję zrobić tą potrawę ze śmietaną (zakwaszaną - jakby ktoś nie wiedział)... Wink

W 100g potrawy jest B 13,1g    T 28,8    W  0,4

B:T:W wynosi 1: 2,2 :0,4

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4698cff9ef10b417.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/df2a0093d20a0294.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dd8630e1ab8ba4f6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/46c6df810ca1825e.html
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Karkówka pieczona w śmietance
« Odpowiedz #1 : 2012-02-26, 15:33:17 »

Karkówki było 1200g...
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Karkówka pieczona w śmietance
« Odpowiedz #2 : 2012-02-26, 19:28:22 »

Zagęszczenie sosu łyżką mąki (zasmażkę zrobić, dodać i zagotować) nic by nie dało?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Karkówka pieczona w śmietance
« Odpowiedz #3 : 2012-02-26, 19:36:44 »

Na pewno by pomogło. Nie byłoby tych grudek. Ale ja się dopiero uczę... Sad Laughing
Druga wersja będzie z gęstą śmietaną, pieczarkami i mąką...

Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Karkówka pieczona w śmietance
« Odpowiedz #4 : 2012-02-26, 19:46:21 »

Ciekawe co by to wyszło gdyby tak się zmieszało śmietanę i śmietankę w równych proporcjach... Rolling Eyes
Zapisane

Radzio
Go


Email
Odp: Karkówka pieczona w śmietance
« Odpowiedz #5 : 2012-09-02, 07:51:48 »

Ponieważ wczoraj siąpiło w mojej okolicy, kark z pikantnej marynaty wywaliłem do wcześniej rozgrzanego na  patelni smalcu i już.
Temperatura smażenia dobrana do grubości mięsa i ilości tłuszczu. W moim przypadku- ma być krwista, ale nie krwawa!
Po usmażeniu- to szybki proces Wink, patelnia z tłuszczem zostaje na zredukowanym ogniu,
a do niej dolewam ukwaszoną śmietanę 30-tkę(kupioną jeszcze "słodką" w KESEM Very Happy).
   Mozolnie- nie zdejmując z ognia- mieszam dwa składniki, aż do połączenia. Po czym, gdy uznam, że mieszanina ma chęć się zagotować dodaję roztrzepane z wielką ilością czegoś, co potocznie nazywa się pieprz kajeński, żółtka jaj  Rolling Eyes kurzych(niektórzy używają chłopskich, jeśli są pod ręką).
Dosłownie chwilę trzymam na ogniu ciągle mieszając, po czym gaszę gaz i mieszam, aż dostrzegę, że sos gęstnieje.
Powoli stygnącą masę wylewam na talerz z karkówką i "łypiąc z pode łba", konsumuję- pamiętając, że talerz i ...patelnię należy wylizać! (Żadnych śladów! Cool)
Posiłek przygotowuję szybko, łatwo i przyjemnie- w atmosferze świadczącej o wielkiej wyrozumiałości dla moich poczynań.
   Przygotowanie takiego karku dla kilku osób nastręcza pewne trudności, ale właśnie dlatego jest na ziemi "man"- żeby je móc pokonać. Very Happy
Danie jest wysoce kaloryczne, a przez to wysoce niebezpieczne. Proporcje wiadome- co komu do czemu. Wink

Tak- w uproszczeniu- wygląda jeden dzień żywieniowy konia, który je jak pies(co z pańskiego stołu spadnie), a przy tym musi podejmować salomonowe wyroki.  Laughing
                                         Radzio
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Karkówka pieczona w śmietance
« Odpowiedz #6 : 2012-10-13, 22:05:49 »

A dzisiaj też był czyjś kark duszony w śmietanie.  Cool Wink  Laughing Zalecam.
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Karkówka pieczona w śmietance
« Odpowiedz #7 : 2012-10-15, 20:32:54 »

I dziś. Very Happy
Ten sos, to mi trochę beszamel przypomina, ale tam- wiadomo, mąka i masło, a nie jaja i śmietana rządzą. Wink Very Happy
Lazania jest fuj. Very Happy W pierwotnej wersji. Laughing
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Karkówka pieczona w śmietance
« Odpowiedz #8 : 2015-08-26, 18:34:58 »

Coś chodziło za mną mimo obiadu, więc wziąłem trzy plastry pieczonej, zimnej karkówki i zjadłem z musztardą.
Prosta pychota! Very Happy
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57193


Odp: Karkówka pieczona w śmietance
« Odpowiedz #9 : 2015-08-26, 18:46:30 »

Jeszcze jaka!  Very Happy
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Karkówka pieczona w śmietance
« Odpowiedz #10 : 2015-08-26, 19:04:00 »

karkówki
Poszedłem dziś do sklepu po kaczkę, a wróciłem z karkówką, co świnia to świnia i to w promocyjnej cenie.
 Cool
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Karkówka pieczona w śmietance
« Odpowiedz #11 : 2015-08-26, 19:33:33 »

Zagęszczenie sosu łyżką mąki (zasmażkę zrobić, dodać i zagotować) nic by nie dało?

Do takiego dania robi sie sos smietankowy oddzielnie.
Nalezy wlac 500 ml smietanki ( slodka ) do malego garnka i po prostu odparowac.

Ja robie to tak:

w garnuszku topie maslo, dodaje pokrojona cebule i smaze. Kiedy cebula jest miekka dodaje na chwile czosnek i po minucie dolewam pol litra smietanki 38 %. Odparowuje na duzym ogniu do momentu kiedy sos bedzie mial taka konsystencja jaka lubie.

Mieso wykladam na talerze i polewam sosem,ktory nie ma maki i nie ma grudek. Very Happy

Zapisane
jukor
Go


Email
Odp: Karkówka pieczona w śmietance
« Odpowiedz #12 : 2015-08-26, 19:51:14 »

Jasne, żadnych skrótów, mąka do sosu jest be.  Smile
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Karkówka pieczona w śmietance
« Odpowiedz #13 : 2015-08-26, 19:58:18 »

Bezglutenowa jest ok. Wink
Zapisane
Jonsey
Go


Email
Odp: Karkówka pieczona w śmietance
« Odpowiedz #14 : 2015-08-26, 20:12:34 »

A ja dodaje dwa żółtka do śmietany słodkiej,  lekko solę.  Potem dodaję trochę skoków z karkówka pieczonej i dopiero zalewam całość w ten sposób też nie robią się grudki. Ale to na samiuśieńki koniec już tego nie piekę tylko zagotuję mieszając i na talerz.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Karkówka pieczona w śmietance
« Odpowiedz #15 : 2015-08-26, 21:08:04 »

Jonsey! Shocked
Umiesz gotować?
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Karkówka pieczona w śmietance
« Odpowiedz #16 : 2015-08-26, 21:34:10 »

A ja dodaje dwa żółtka do śmietany słodkiej,  lekko solę.  Potem dodaję trochę skoków z karkówka pieczonej i dopiero zalewam całość w ten sposób też nie robią się grudki. Ale to na samiuśieńki koniec już tego nie piekę tylko zagotuję mieszając i na talerz.

W podobny sposob robi sie hollandaise sovs ( sos holenderski) - tylko, ze tez osobno sie robi i podaje do miesa na talerzu.
Poza tym nie mozna piec w smietanie a zapiekac albo gotowac- ale to juz pikus.

Najkepsze sa proste dania, ktore zawsze wychodza: sos tatarski, ktory powstaje ze zmieszania kwasnej smietany, majonezu i musztardy, do ktorego mozna dodac troche czosnku i koperku albo tego co kto najbardziej lubi i ktory mozna podac zimny, letniu lub cieply jest najlepszym sosem do takiego miesa jak karkowka.
Mozna oczywiscie eksperymentowac ale nie zawsze to wychodzi i wyglada nieapetycznie.
Zapisane
Jonsey
Go


Email
Odp: Karkówka pieczona w śmietance
« Odpowiedz #17 : 2015-08-26, 22:37:59 »

Jonsey! Shocked
Umiesz gotować?
Tak powiadają na mieście Wink
Zapisane
Jonsey
Go


Email
Odp: Karkówka pieczona w śmietance
« Odpowiedz #18 : 2015-08-26, 22:42:13 »



Najkepsze sa proste dania, ktore zawsze wychodza: sos tatarski, ktory powstaje ze zmieszania kwasnej smietany, majonezu i musztardy, do ktorego mozna dodac troche czosnku i koperku albo tego co kto najbardziej lubi i ktory mozna podac zimny, letniu lub cieply jest najlepszym sosem do takiego miesa jak karkowka.
Mozna oczywiscie eksperymentowac ale nie zawsze to wychodzi i wyglada nieapetycznie.
Cytuj

To u mnie latem królują pomidory w kwasnej śmietanie z cebulką. Żadna filozofia taki ni to chłodnik ni sałatka a przy takich temperaturach przyjemnie chłodzi. No i pomidory tylko o tej porze roku są pomidorami więc trzeba korzystać.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Karkówka pieczona w śmietance
« Odpowiedz #19 : 2015-08-27, 13:55:39 »

Jem prawie codziennie, to moja ulubiona salatka  Laughing Laughing Laughing
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.038 sekund z 19 zapytaniami.