Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Karkówka pieczona w śmietance (Przeczytany 30613 razy)
|
|
renia
|
Karkówki było 1200g...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Zagęszczenie sosu łyżką mąki (zasmażkę zrobić, dodać i zagotować) nic by nie dało?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Na pewno by pomogło. Nie byłoby tych grudek. Ale ja się dopiero uczę... Druga wersja będzie z gęstą śmietaną, pieczarkami i mąką...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ciekawe co by to wyszło gdyby tak się zmieszało śmietanę i śmietankę w równych proporcjach...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Ponieważ wczoraj siąpiło w mojej okolicy, kark z pikantnej marynaty wywaliłem do wcześniej rozgrzanego na patelni smalcu i już. Temperatura smażenia dobrana do grubości mięsa i ilości tłuszczu. W moim przypadku- ma być krwista, ale nie krwawa! Po usmażeniu- to szybki proces , patelnia z tłuszczem zostaje na zredukowanym ogniu, a do niej dolewam ukwaszoną śmietanę 30-tkę(kupioną jeszcze "słodką" w KESEM ). Mozolnie- nie zdejmując z ognia- mieszam dwa składniki, aż do połączenia. Po czym, gdy uznam, że mieszanina ma chęć się zagotować dodaję roztrzepane z wielką ilością czegoś, co potocznie nazywa się pieprz kajeński, żółtka jaj kurzych(niektórzy używają chłopskich, jeśli są pod ręką). Dosłownie chwilę trzymam na ogniu ciągle mieszając, po czym gaszę gaz i mieszam, aż dostrzegę, że sos gęstnieje. Powoli stygnącą masę wylewam na talerz z karkówką i "łypiąc z pode łba", konsumuję- pamiętając, że talerz i ...patelnię należy wylizać! (Żadnych śladów! ) Posiłek przygotowuję szybko, łatwo i przyjemnie- w atmosferze świadczącej o wielkiej wyrozumiałości dla moich poczynań. Przygotowanie takiego karku dla kilku osób nastręcza pewne trudności, ale właśnie dlatego jest na ziemi "man"- żeby je móc pokonać. Danie jest wysoce kaloryczne, a przez to wysoce niebezpieczne. Proporcje wiadome- co komu do czemu. Tak- w uproszczeniu- wygląda jeden dzień żywieniowy konia, który je jak pies(co z pańskiego stołu spadnie), a przy tym musi podejmować salomonowe wyroki. Radzio
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
A dzisiaj też był czyjś kark duszony w śmietanie. Zalecam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
I dziś. Ten sos, to mi trochę beszamel przypomina, ale tam- wiadomo, mąka i masło, a nie jaja i śmietana rządzą. Lazania jest fuj. W pierwotnej wersji.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Coś chodziło za mną mimo obiadu, więc wziąłem trzy plastry pieczonej, zimnej karkówki i zjadłem z musztardą. Prosta pychota!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
karkówki Poszedłem dziś do sklepu po kaczkę, a wróciłem z karkówką, co świnia to świnia i to w promocyjnej cenie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Zagęszczenie sosu łyżką mąki (zasmażkę zrobić, dodać i zagotować) nic by nie dało?
Do takiego dania robi sie sos smietankowy oddzielnie. Nalezy wlac 500 ml smietanki ( slodka ) do malego garnka i po prostu odparowac. Ja robie to tak: w garnuszku topie maslo, dodaje pokrojona cebule i smaze. Kiedy cebula jest miekka dodaje na chwile czosnek i po minucie dolewam pol litra smietanki 38 %. Odparowuje na duzym ogniu do momentu kiedy sos bedzie mial taka konsystencja jaka lubie. Mieso wykladam na talerze i polewam sosem,ktory nie ma maki i nie ma grudek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jukor
Go
|
Jasne, żadnych skrótów, mąka do sosu jest be.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Jonsey
Go
|
A ja dodaje dwa żółtka do śmietany słodkiej, lekko solę. Potem dodaję trochę skoków z karkówka pieczonej i dopiero zalewam całość w ten sposób też nie robią się grudki. Ale to na samiuśieńki koniec już tego nie piekę tylko zagotuję mieszając i na talerz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Jonsey! Umiesz gotować?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
A ja dodaje dwa żółtka do śmietany słodkiej, lekko solę. Potem dodaję trochę skoków z karkówka pieczonej i dopiero zalewam całość w ten sposób też nie robią się grudki. Ale to na samiuśieńki koniec już tego nie piekę tylko zagotuję mieszając i na talerz.
W podobny sposob robi sie hollandaise sovs ( sos holenderski) - tylko, ze tez osobno sie robi i podaje do miesa na talerzu. Poza tym nie mozna piec w smietanie a zapiekac albo gotowac- ale to juz pikus. Najkepsze sa proste dania, ktore zawsze wychodza: sos tatarski, ktory powstaje ze zmieszania kwasnej smietany, majonezu i musztardy, do ktorego mozna dodac troche czosnku i koperku albo tego co kto najbardziej lubi i ktory mozna podac zimny, letniu lub cieply jest najlepszym sosem do takiego miesa jak karkowka. Mozna oczywiscie eksperymentowac ale nie zawsze to wychodzi i wyglada nieapetycznie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jonsey
Go
|
Jonsey! Umiesz gotować? Tak powiadają na mieście
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jonsey
Go
|
Najkepsze sa proste dania, ktore zawsze wychodza: sos tatarski, ktory powstaje ze zmieszania kwasnej smietany, majonezu i musztardy, do ktorego mozna dodac troche czosnku i koperku albo tego co kto najbardziej lubi i ktory mozna podac zimny, letniu lub cieply jest najlepszym sosem do takiego miesa jak karkowka. Mozna oczywiscie eksperymentowac ale nie zawsze to wychodzi i wyglada nieapetycznie. To u mnie latem królują pomidory w kwasnej śmietanie z cebulką. Żadna filozofia taki ni to chłodnik ni sałatka a przy takich temperaturach przyjemnie chłodzi. No i pomidory tylko o tej porze roku są pomidorami więc trzeba korzystać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|