Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Chyba zrobię taki dla odmiany, bo teraz to co 2 - 3 dni piekę chlebek biszkoptowy. Może ten lepiej zasmakuje mężowi do kanapek do pracy... chociaż on na ten biszkoptowy nie narzeka... Teresa, te ciemne paski na górze, to są przebarwienia czy pęknięcia?
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Chyba za długo trzymałam go w piekarniku z obawy o zakalec - stąd otoczka dookoła kromki. A na bochenku to peknięcia, drobiazg No i fotograf ze mnie żaden.
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Dziś się od fotografii sporo wymaga, bo jest sporo narzędzi, które fachowcom pozwalają zdjęcia w nieskończoność poprawiać. Niefachowcy się na tym nie znają i nie mają oprogramowania, bo kosztowne. I zdaje się wymagania sprzętowe też mają/
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Może większość jest w podobnej sytuacji?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
A placki ciazowe (serowo-jajeczne) maz probowal?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nie. Nic innego oprócz biszkoptowego chleba z tych "optymalnych substytutów" chleba nie jadł. Ale wszystko przed nim, niedawno dopiero zaczął tą swoją "przygodę" z DO. Oby tylko się z niej nie wycofał to będzie OK... Ma łatwo, bo wszystko dostaje gotowe podane "na tacy"...a jeszcze czasami sięga po to co jest niewskazane na DO... A te placki "ciążowe" to są z twarogiem?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Pani Tereso! Muszę sprostować ten cytat: "Najlepszy z optymalnych chlebów, Ćwierczakiewiczowa nazywała go chlebem dla chorych."
Ćwirciakiewiczowa nie miała pojęcia o "chlebach optymalnych". To ciasto z orzechów, co Pani nazywa "Chlebem orzechowym" w oryginale nazywa się: "Ciasto migdałowe bez cukru i mąki (dla chorych)" i zamiast orzechów w przepisie są migdały. Ale ponieważ migdały są drogie to w tym cieście zastąpiliśmy je w recepturze orzechem włoskim.
PS już wspominałem, że ciasta na słono, nazwaliśmy "chlebami optymalnymi". Wyśmienite na desery po dodaniu stosownej ilości bakalii i cukru.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A placki ciazowe (serowo-jajeczne) maz probowal?
To są te z "Książki Kucharskiej" JK , które na YouTube wstawił Blackend?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie! Kobieta w wysokiej ciąży nie powinna sobie tak obciążąć żołądka! Kobieta w ciąży powinna jeść bardzo treściwie przy minimalnej objętości spożywanego pokarmu!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A skąd się w ogóle wzięła ta nazwa "ciążowe"?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A bo ktoś tu w ciąży pytał się co jeść i napisałem, że są na przykład bardzo dobre te "placki ciążowe" - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=504 , choć w przepisie podano, że to naleśniki. I tak oto z ciast robią się "chleby", a z naleśników "placki" i to "ciążowe".
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nie! Kobieta w wysokiej ciąży nie powinna sobie tak obciążąć żołądka! Kobieta w ciąży powinna jeść bardzo treściwie przy minimalnej objętości spożywanego pokarmu!
Ale mój mąż nie jest w ciąży... chyba...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A bo ktoś tu w ciąży pytał się co jeść i napisałem, że są na przykład bardzo dobre te "placki ciążowe" - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=504 , choć w przepisie podano, że to naleśniki. I tak oto z ciast robią się "chleby", a z naleśników "placki" i to "ciążowe". Tak powstają MiT-y...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ten pytający Człowiek w ciąży, to nie była z całą pewnością mężczyzna.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
W tych czasach to już niczego nie można być tak do końca pewnym... chyba...
|
|
|
|
|
|
|
|