|
Blackend
|
Bardzo ładne Czy jeszcze są?
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Pani Tereso! Muszę sprostować ten cytat: "Najlepszy z optymalnych chlebów, Ćwierczakiewiczowa nazywała go chlebem dla chorych."
Ćwirciakiewiczowa nie miała pojęcia o "chlebach optymalnych". To ciasto z orzechów, co Pani nazywa "Chlebem orzechowym" w oryginale nazywa się: "Ciasto migdałowe bez cukru i mąki (dla chorych)" i zamiast orzechów w przepisie są migdały. Ale ponieważ migdały są drogie to w tym cieście zastąpiliśmy je w recepturze orzechem włoskim.
PS już wspominałem, że ciasta na słono, nazwaliśmy "chlebami optymalnymi". Wyśmienite na desery po dodaniu stosownej ilości bakalii i cukru.
Dziękuję. Poprawiłam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Tys prowda - ja to mawiają Górale
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
O placki pytalam ja:) Bardzo dobre, ale ze temat plackow zostal odswierzony bo wiele optymalnych zapomina o wielu przepisach i stosuje zazwyczaj podobne jadlopis codziennie to jak sie nie myle przez Adampio zostaly nazwane jako "ciazowe" i chwalone , bo faktycznie dobre, nawet z dżemem wlasnej roboty bo ja smietany nie moge:( polecam, nawet dla nie ciezarnych chodz faktycznie jak zaserwowalam sobie takiego placka bedac w 37 tyg ciazy to myslalam ze strawie go za tydzien i 2 dni chodzilam najedzona
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
"friga"! No to już chyba urodziłaś?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tys prowda - ja to mawiają Górale Najbardziej po góralsku chyba mówią ci Górale z Górnego Śląska...Prowda?
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
"friga"! No to już chyba urodziłaś?
Otóż to! To my tu się nad naszą przyszłością zastanawiamy, a tymczasem "friga" ... ani mru mru.
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Synek sie na swiat nie spieszy ale jestem juz na dniach
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Moich dwoje dzieci, bo tyle uznałem za swoje , przypomina mi jak dużo- w te dni- potrzeba wsparcia dla matki. Wobec tego masz je, choć wirtualne i trochę infantylne, ale za to ode mnie.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Synek sie na swiat nie spieszy ale jestem juz na dniach A to trzymamy kciuki. Powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Dziekuje Mam nadzieje ze juz bedzie blizej niz dalej bo srednio sie czuje:( Nie wiem czy kazda ciazarna tak ma czy nie ale ja mam zupelny brak apetytu i extremalna wrazliwosc na zapachy (i chemiczne i kulinarne) musze doslownie cos przemycac miedzy zajeciami zeby jesc
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Słabo się znam, ponieważ nigdy nie rodziłem. Ale czytając uważnie Admin'a- gdzie pisał o nie obciążaniu układu pokarmowego przyszłej matki, ....
Kobieta w ciąży powinna jeść bardzo treściwie przy minimalnej objętości spożywanego pokarmu!
uważam, że brak apetytu, to informacja o koncentracji Twojego organizmu przed ważnym wydarzeniem. Tym bardziej, że brak apetytu, to- według mnie- jeszcze nie jest głodzenie się. Przytyłaś choć troszkę w okresie ciąży?
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
To ja taki brak apetytu mam juz dlugo i nic a tu ani wyjsc z domu na dluzej nic zaplanowac sie nie da Przez cala ciaze przytylam 12 kg
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
12kg to jest OK. Tylko już chyba 40 tydz. przekroczyłaś?
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
tak:( chodz nie bede komentowac tych ich obliczen:( bo 2 tyg temu bylam na usg i bylam w 38tyg dziecko nadwyraz duze!3200 (lekarz do mojego meza mowi ze chyba cukrzyca!!!-maz wystraszony na maxa bo ja jestem na DO do ktoreg on nie ma przekonania) a po 5 min doktor mowi "zbadam dokladnie i bylam w 36tyg ciazy a dziecko wazylo 2890! i bylo normalne:)
|
|
|
|
|
|
|
|