renia
|
A ja już krojonego sera nie kupuję, bo kilka dnie temu kupiłam sobie krajalnicę Zelmera. Do wędlin też jest super. Nawet pieczeń można nią kroić.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A ja już krojonego sera nie kupuję, bo kilka dnie temu kupiłam sobie krajalnicę Zelmera. Do wędlin też jest super. Nawet pieczeń można nią kroić. A kości da radę?
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Właśnie Renia . Żeby tak szpikowe wołowe pokroić ? Krojone są po 70 gr. Niekrojone można taniej kupić
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Spokojnie! Imperator coś wymyśli, bo dziś mają nocne posiedzenie klubu.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A ja już krojonego sera nie kupuję, bo kilka dnie temu kupiłam sobie krajalnicę Zelmera. Do wędlin też jest super. Nawet pieczeń można nią kroić. A kości da radę? Nie próbowałam... uważam na palce...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Imperator coś wymyśli, Bajam się, że walkę z nimi wymyśli, a z nimi nie można wygrać. Orbanowi też - pamietam - doskwierali ,ale Wegrzy jakoś złoto sprzedali i rezerwy walutowe i długów pospłacali . I uciszyli gęby banksterce. U nas to raczej niemożliwe .
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A bo ekspres był wyprodukowany w Polsce, a reszta w Chinach...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A mnie to "rybka" byle działało... i nie gadało po chińsku...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Tak se pomyślałem, z tym naszym długiem . Bilion, przyjmijmy umownie,. Część zagraniczny. Póki kraj się rozwija, w szybkim tempie, finansowanie jest tanie, obsługa długu niewiele kosztuje. Szczególnie przy niskiej inflacji, czy deflacji. Wystarczy, że przestaje się szybko rozwijać, słabsze PKB ( pomijam inne wskaźniki ) , za odsetki trzeba zapłacić więcej, bo inwestorzy zaczynają nie wierzyć, że uda się to spłacić . Czyli mniej zarabiamy, a więcej płacimy, i tak. Takie zaklęte koło, z którego nie można wyjść. Musisz się rozwijać szybko, inaczej nie ma zaufania do długu, więc trza bulić ( większe podatki). Ażeby się rozwijać szybko musisz zaciągać długi nowe chociażby pod inwestycje. A dług rośnie . Więc obojętnie, czy będziemy się rozwijać szybko czy wolno będziemy zadłużali się więcej i więcej bez względu na to kto będzie rządził . Pułapka bez wyjścia, nie ma dobrego rozwiązania. Jedyne pocieszenie, że inni mają podobnie i gorzej
|
|
|
|
|
|
|
|