|
|
grenis
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
uwaga nadchodzi indeks wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych. Najpopularniejsza na świecie miara inflacji.Polska. Inflacja CPI (styczeń): -0,4% m/m i -0,7% r/r (prognoza -0,2% m/m i - 0,5% r/r) czyli mamy większą deflację niż przewidywaliśmy. Niedobrze dla gospodarki bo na zapas ludzie przestają kupować i smartfony rzadziej wymieniają na nowe. Ale mniejsze odsetki od obligacji płaci rząd, więc będzie więcej na 500 + ?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Doskonale, doskonale idzie! Ale "dobra zmiana" wkrótce zacznie zbierać żniwo.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A dopiero się rozkręca... Nie mam pojęcia co z tego wszystkiego wyniknie... czy rozkwitnie, czy pier... dyknie...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
ale deflacja też powoduje, że ludzie nie chcą oszczędzać (bo małe procenty w banku dają) i jest większa skłonność do wydawania ( co widać w dzisiejszych danych o wzroście sprzedaży detalicznej w sklepach ) - co będą leżeć w materacu ? . Z drugiej strony oczekiwania deflacyjne nie powodują parcia na rychłe kupno, bo nie drożeje. Coś tam przebąkują o obniżce stóp procentowych w tej sytuacji. To by się złoty osłabił trochę. Jeszcze mniejsze procenty w bankach. Ale przez to banki nieco mniej zarobią i mniej zapłacą na 500 +. Deflacja jest szkodliwa. Analizując altruistycznie . Egoistycznie jest
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
transport potaniał sporo, buty, leki i usługi medyczne! ( efekt refundacji! ) , niby użytkowanie mieszkania , nośniki energii ( nie zauważyłem, chyba nie dla mnie ) WiO podrożała 1 % - mówią, że sezonowo. , czy pier... dyknie... czarnowidztwo!
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
ależ jest wyścig na drukowanie lub dewaluację. Inflacja nie chce wystąpić właśnie dlatego, że bieda tych pieniędzy do rąk nie dostaje. Gdyby dostała, już dawno by była . Chiny, Japonia, Unia, USA, Szwecja ,Dania, WB itd My nie ścigamy się, bo my nie bogaci Chyba ... że Prezes stwierdzi inaczej
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
A ja powiadam wam, że Euro będzie po 5zeta i jest to moja prywatna opinia, której nie należy brać pod uwagę. Oczywiście przy dalszych rządach Dobrej Zmiany i realizacji obietnic wyborczych.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
z tymi realizacjami to ja bym nie przesadzał. I tak za dużo już realizują / zrealizowali . Poprzednie rządy żadnych obietnic nie realizowały ( poza związkami jednej płci ? ) . Niech odpoczną, z na tle nierobów za dużo pracują. Taki ZSL to ciężko pracował, ale wiedział po co . Skuteczni i szybcy to są, nie da się zaprzeczyć ( relatywnie do poprzedników). . Czy nam się to podoba czy nie. Wyborcy górą.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Ja ten uśmiech skądś znam.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
dziś w Panoramie mówili, że górnictwo w tamten roku miało 2 mld straty .
|
|
|
|
|
|
|
|
|