Diogenes z Synopy
Go
|
Masz trochę oleju w głowie to wygrasz więcej. Nie masz to - w ciula cię zrobią. Niektórzy wygrywają milionowe odszkodowania, a niektórzy figę, bo nie wiedzą jak. Tak jak z masłem i margaryną. Niektórzy się zadowolą ta drugą.
|
|
|
|
|
|
|
Radomiak
Go
|
Ano... czas by zajżeć w Bieszczad...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Masz trochę oleju w głowie to wygrasz więcej. Nie masz to - w ciula cię zrobią. Niektórzy wygrywają milionowe odszkodowania, a niektórzy figę, bo nie wiedzą jak. Tak jak z masłem i margaryną. Niektórzy się zadowolą ta drugą. To przecie oszustwo i brak odpowiedzialności być sprawiedliwym
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Czemuś biedny? Boś gupi. Czemuś gupi, boś biedny.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
A kto tak ma ?
|
|
|
|
|
|
|
Radomiak
Go
|
Czemuś biedny? Boś gupi. Czemuś gupi, boś biedny. A nie do końca.
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
A co? Gupi rządzą mądrymi? Na ''siłę'' można i w to uwierzyć. Ja nie kupuję.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Zaraz, ale za Dobrej Zmiany miało być inaczej, bo PO kradło i zostawiło państwo w ruinie.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
jest inaczej. Albo wy, albo bankier i złodziej. Mówi dobra zmiana. Poprzednicy mówili, że jak bankier i złodziej będzie miał lepiej to i wy.
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
czytałeś co Morawiecki gadał, czy tak se gaworzysz? http://stooq.pl/n/?f=1128054z drugiej strony dla nas ważnym czynnikiem wzrostu gospodarczego są też środki unijne z perspektywy finansowej 2014-2020, która na dobre jeszcze się nie rozkręciła. I to jest dobra wiadomość, bo jak rozpoczęliśmy rządy, to mieliśmy 1 mld zł z budżetu na lata 2014-2020. Dzisiaj zakontraktowanych mamy ponad 52 mld, czyli przeszło 50 razy więcej. czywiście, oprócz przyjaznego otoczenia, przedsiębiorcy potrzebują popytu. W gospodarce otwartej ten popyt jest też popytem zagranicznym, bo my prawie połowę naszego PKB mamy w eksporcie - to jest 800 mld zł - i ten popyt za granicą niestety jest teraz trochę słabszy. Mamy znaczące spowolnienie w Czechach, na Węgrzech, w Rumunii, a najgłębsze spowolnienie - w Niemczech. Niemcy są naszym bardzo ważnym partnerem handlowym, a tam PKB spadł o ponad 1,5 pkt. proc. To na pewno też przekłada się na słabszy nieco popyt i zamówienia produkcyjne w Polsce.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Czytałem i bardzo mi się podoba kolejne napuszczanie społeczeństwa na siebie czyli wyższe opodatkowywanie tylko etatowców - bardzo mądre, bardzo.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Przy niskim bezrobociu i nas będzie trzeba wprowadzić taki podatek, bo grozi nam brak rąk do pracy. Mińsk (PAP) - Nie pół miliona, jak przewidywano, a tylko 50 tysięcy - tylu "darmozjadów" wykryły w ubiegłym roku białoruskie władze. W mediach trwa dyskusja na temat skuteczności podatku "od bezrobocia", który Białorusini płacą w tym roku po raz pierwszy. http://stooq.pl/n/?f=1128078
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
ławka kadrowa Trumpa jest krótka lub dawno już ustalona wcześniej. Nic dziwnego, że hossa na bankach. http://www.rp.pl/Gospodarka/311209928-Administracja-Donalda-Trumpa-kontrowersyjni-weterani-Wall-Street.htmlTo jeden z najpotężniejszych i najlepiej opłacanych amerykańskich prezesów. Niewątpliwie zna się na finansach jak mało kto, ale jego wybór wywołałby też ogromne kontrowersje. Wszak w 2013 r. JPMorgan Chase zapłacił Departamentowi Sprawiedliwości 13 mld dol. odszkodowania w ramach ugody dotyczącej obrotu toksycznymi instrumentami opartymi na kredytach hipotecznych. Niedawno, w ramach kolejnej ugody, JPMorgan zapłacił Departamentowi Sprawiedliwości 246 mln w związku z zatrudniania przez bank dzieci chińskich oficjeli w zamian za lepszy dostęp do rynku w ChRL. Dimon raczej nie „osuszyłby bagna" na Wall Street
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Znaczy uznali, że mimo wszystko da się tu jeszcze zarobić na unijnych dotacjach i wywieźć... A jak tam kursy obcych dudków dziś? Euro po tyle samo od 10 lat. Bo de facto jest związane na stałe ze złotówką. Dolar zyskał dużo do euro, siłą rzeczy i do innych walut w tym złotówki. Trump = budowa infrastruktury. Pewnie w Europie niedługo to samo wymyślą i wajcha w drugą pójdzie. Funt słaby w dalszym ciągu. Na franku niezauważalne różnice. Bank Centralny broni kursu. Dokładnie tak jak Renia mówi, fluktuacje mało istotne. GBPPLN GBP/PLN 5.16786 -0.63% 15:16 CHFPLN CHF/PLN 4.11915 -0.27% 15:16 USDPLN USD/PLN 4.15956 -0.12% 15:16 EURPLN EUR/PLN 4.41928 -0.19% 15:16 Była mowa o jakiejś extraklasie, co niby spadamy gdzieś: warszawa (PAP) - Pod względem skomplikowania systemu podatkowego Polska zajmuje obecnie 47. miejsce, co oznacza awans o 11 pozycji w porównaniu z zestawieniem z ubiegłego roku - wynika z najnowszego raportu "Paying Taxes 2017", przygotowanego przez firmę doradczą PwC i Bank Światowy. http://stooq.pl/n/?f=1128742&c=1&p=4+22Tuska nie ma i już się poprawiło. BŚ: wzrost gospodarczy w Europie i Azji Centralnej będzie niższy http://stooq.pl/n/?f=1128757&c=1&p=4+22Newsweek napisze, że to przez Morawieckiego.
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
A jak tam kursy obcych dudków dziś? Na franku niezauważalne różnice. Bank Centralny broni kursu.
To cale szczescie, frankowicze dalej moga spac spokojnie
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Ten Tusk go zepsuł Co on zrobił z niego przez 8 lat Dobra zmiana go nie ruszyła. A jak tam kursy obcych dudków dziś? Na franku niezauważalne różnice. Bank Centralny broni kursu.
To cale szczescie, frankowicze dalej moga spac spokojnie
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
Spokojnie, jak tak dalej pojdzie, to Morawiecki przegoni jego osiagniecia
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Kibicuje mu, bo nie mam komu kibicować. Co mu będę życzył jak najgorzej. Jednak to mój kraj. Nie mam zamiennika (kraju i premiera od gospodarki). Rzuć nazwisko, tylko nie Korwina. To pokrytykuję.
|
|
|
|
|
|
|
|